Zwaar hoofdletsel voor Victor Steeman bij WorldSBK Portimão (Portugal)


Martijn Spliethof - 07 oktober, 2022 FOTO - Lukasz Swiderek

Update 12-10 09:06 — Helaas is Victor Steeman op dinsdagavond 11-10 aan zijn verwondingen komen te overlijden. Klik hier voor meer informatie.

De negende ronde voor het Wereldkampioenschap Superbike was in het Portugese Portimão.

Tijdens een crash op zaterdag in de eerste WorldSSP300 race heeft Victor Steeman een ernstige hoofdblessure opgelopen. Hij werd in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Op zondagochtend was de situatie nog steeds levensbedreigend.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl
Waar te volgen op TV

WorldSBK

Race 1:
Toprak Razgatliogu heeft zaterdagmiddag de eerste race van het weekend gewonnen. De regerend wereldkampioen won met een halve seconde voorsprong voor WK leider Álvaro Bautista, Jonathan Rea werd derde. Michael van der Mark passeerde de finish als veertiende.

Superpole Race:
Toprak Razgatlioglu heeft zondag ook de Superpole Race gewonnen. De regerend wereldkampioen werd flink belaagd door Álvaro Bautista maar wist hem uiteindelijk voor te blijven. Bautista werd tweede, Jonathan Rea derde. Michael van der Mark reed een goede race en passeerde de finish als achtste.

Race 2:
Álvaro Bautista heeft zondagmiddag Race 2 gewonnen. De Spanjaard was geduldig en sloeg in de tweede helft van de race toe, waarmee hij zijn dertiende zege van het seizoen heeft behaald. Toprak Razgatlioglu werd tweede met Jonathan Rea daarachter op de derde plaats, Michael van der Mark passeerde de finish als twaalfde.

Kwalificatie:
Jonathan Rea heeft pole position behaald op het Autódromo Internacional do Algarve. De Kawasaki coureur verbrak het ronderecord en behaalde zijn vijfde pole van het seizoen, voor regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu en teamgenoot Alex Lowes. Michael van der Mark kwam niet verder dan de negentiende rondetijd.

WorldSSP

Race 1:
Stefano Manzi heeft zaterdagmiddag de eerste race van het weekend gewonnen. De Italiaan trok aan het langste eind na een zeer spannende race en won met 0,011 seconde verschil voor landgenoten Lorenzo Baldassarri en Federico Caricasulo. Glenn van Straalen was de best geklasseerde Nederlander op de twaalfde plaats. Jeffrey Buis kwam in deze race als 24e over de finish.

Race 2:
Dominique Aegerter heeft zondagmiddag de tweede race gewonnen. De Zwitser was wederom verwikkeld in een felle strijd met een groot aantal coureurs, waarbij hij in de laatste ronde toesloeg en won voor Raffaele de Rosa en Can Öncü. Glenn van Straalen en Jeffrey Buis kwamen niet aan de finish.

Kwalificatie:
Dominique Aegerter heeft pole position behaald. De Ten Kate Racing coureur verbrak het oude ronderecord met bijna 0,9 seconde, voor Federico Caricasulo en Jules Cluzel. Glenn van Straalen kwalificeerde zich als zesde en Jeffrey Buis als dertigste voor de twee races van dit weekend.

WorldSSP300

Race 1:
De eerste World Supersport 300 race van het weekend is zaterdagmiddag afgebroken vanwege een ernstig incident in de derde ronde. Victor Steeman kwam met een flinke high-sider ten val in bocht 14 en werd vervolgens geraakt door José Luís Perez González die kort achter hem reed, waarbij Steeman serieus hoofdletsel opliep. De rode vlag werd gezwaaid waardoor medische assistentie kon worden verleend. Wat dit weekend in Portimão een hoogtepunt had moeten en kunnen worden voor de 22-jarige Nederlander eindigde in een drama. De situatie van Victor Steeman blijft vooralsnog kritiek. Dit nieuws hebben de behandelende artsen zaterdagavond laten weten vanuit het ziekenhuis in Faro.

Race 1 herstart:
Dirk Geiger heeft zaterdagmiddag de eerste race van het weekend gewonnen. De Duitser had een flinke voorsprong en behaalde zijn eerste WK zege, daarachter werd Hugo de Cancellis na een flinke strijd tweede voor Humberto Maier. Álvaro Díaz passeerde de finish als zevende en is de nieuwe WorldSSP 300 kampioen. Ruben Bijman haalde de finish niet.

Race 2:
Mirko Gennai heeft zondagmiddag de tweede race gewonnen. De Italiaan sloeg in de slotfase toe en wist buiten bereik van de concurrentie te blijven, waardoor hij zijn eerste overwinning behaalde, voor Álvaro Díaz en Matteo Vannucci. Ruben Bijman kwam niet aan de start in deze race.

Kwalificatie:
Dirk Geiger heeft zaterdagochtend zijn eerste pole position behaald in de World Supersport 300 klasse, voor Álvaro Díaz en Mirko Gennai. Victor Steeman en Ruben Bijman kwalificeerden zich als vierde en vijfde.