Tips voor filerijden in het najaar


KNMV - 17 oktober, 2022

In deze donkere tijd van het jaar is het aantal files enorm. Als motorrijders hebben we het geluk dat we tussen de file door mogen rijden. Ons geheime wapen tegen de november-blues of december-depressie. Er zijn in deze tijd van het jaar wel een aantal dingen waar je extra rekening mee moet houden.

Voor het filerijden hebben we vanuit het Motorplatform een gedragscode opgesteld met tips voor motorrijders en automobilisten. We willen je vragen om daar het hele jaar door rekening mee te houden om het op die manier gezellig te houden in de file.

In het najaar springen er verder een paar bijzonderheden uit:

Laat richtingaanwijzers of alarmlichten achterwege

In deze tijd van het jaar sta je meestal in het donker in de file, vaak regent het ook nog. Als je met knipperende lichten tussen de file door rijdt, wordt het geknipper talloze keren verveelvoudigd door regendruppels op autoruiten, asfalt en al het andere dat reflecteert. Hier klagen niet alleen automobilisten over, we krijgen ook veel signalen van motorrijders die achter andere motoren rijden en helemaal gek worden van een pulserende oranje wereld.

Begint het weer te rijden en zoek je weer een positie op de rijbaan? Vanaf dat moment gebruik je je knipperlicht natuurlijk gewoon weer.

Houd extra geduld

Je valt in deze maanden minder goed op in de file. In de zomer rijden natuurlijk veel meer motorrijders door de file. In combinatie met de donkere omstandigheden is het voor automobilisten ook nog eens moeilijk om je te herkennen. Heb daarom nog meer geduld dan normaal, geef automobilisten de kans je te zien.

Denk om die witte strepen!

Je hebt het tijdens je rijlessen natuurlijk vaker gehoord, maar let op de witte strepen. Tegenwoordig zijn ze niet meer zo glad, maar doordat ze op het wegdek liggen heb je wel een beetje hoogteverschil tussen de rijbaan en de strepen. Hierdoor kan het voelen alsof je motor wat heen en weer glijdt. Doordat je die beweging soms automatisch wil corrigeren kan het zijn dat je net iets meer ruimte nodig hebt dan je had verwacht. Houd daar rekening mee, vooral als de doorgang tussen twee auto’s smal is.

Maak regelmatig je lampen schoon

Met al die nattigheid en binnenkort de pekel die weer op de weg ligt komt er snel een laag viezigheid op je lampen. Maak ze regelmatig schoon, zodat je goed verlicht op pad gaat.