Terugblik sportweekend: Zilver voor TeamNL in WMXoEN, succes voor Collin Veijer en de zware crash van Victor Steeman


Tom van Appeldoorn - 10 oktober, 2022 FOTO - FIM

Het was op zijn zachtst gezegd een bewogen weekend voor de Nederlandse motorsport. Wonnen aan de ene kant de dames van TeamNL in de WMX of European Nations zilver en werd het ONK Motocrossseizoen feestelijk afgesloten in Boekel, zagen we in de wegrace ook de zware crash van Victor Steeman. Een korte terugblik op dit sportweekend.

Op moment van schrijven (10-10, 15:00 uur) is de toestand waarin Victor Steeman verkeert nog steeds kritiek. Bij een raceongeval in de eerste wedstrijd van het WK Supersport 300, afgelopen zaterdag op het Portugese circuit van Portimão, kwam Steeman met een highsider ten val waarna hij werd geraakt door een andere rijder. Steeman, die in deze negende ronde van het kampioenschap nog kans maakte op de titel, liep hierbij zwaar hoofdletsel op en werd direct naar het ziekenhuis gebracht.

Update 12-10 09:05 — Victor Steeman is dinsdagavond 11 oktober op 22-jarige leeftijd overleden. Onze gedachten en steun gaan uit naar Victors familie, het MTM Kawasaki Racing Team, zijn vrienden en andere naasten. Wij wensen hen veel sterkte met dit grote verlies. Het complete bericht lees je hier.

Finales ONK Motocross

Zoals echter al genoemd is de motorsport een wereld van uitersten. Zo werd dit weekend het kampioenschap ONK Motocross feestelijk afgesloten met een race in Boekel. Deze vond een week later dan eigenlijk de planning was plaats. Het tweedaagse finalewedstrijdweekend dat vorige op de kalender stond viel namelijk flink in het water doordat de baan moeite had met de hevige regenval van de afgelopen weken. Gelukkig kon er zondag 9 oktober wél gereden worden, zij het slechts op één dag. Hierdoor konden niet alle ONK-klassen in actie komen. Er werd een selectie gemaakt waarbij de klassen waarin het nog ’om de punten ging’ in actie kwamen. waarbij het nog spannend was wie er kampioen zou worden. Dit waren de ONK 250cc, ONK 125cc, ONK 85cc, ONK 65cc Grote Wielen/85cc Kleine Wielen, ONK 65cc Kleine Wielen en Cup 250cc.

ONK Enduro Hellendoorn

In Hellendoorn werd de ONK Endurowedstrijd verreden met daaropvolgend een offroadrit. De ONK Enduro heeft na Hellendoorn nog twee wedstrijden op de kalender staan met op 22 oktober Harfsen en op 4 en 5 november het finaleweekend met de kampioensrit in Zelhem nog voor de boeg!

Marcel Woelders maakte een mooie registratie van het ONK Enduro in Hellendoorn die je hier kunt bekijken.

Collin Veijer

Op het circuit van Aragon wist Collin Veijer dit weekend te stunten. De Staphorster die uitkomt in de FIM JuniorGP mocht in de op één na laatste ronde van het kampioenschap vanaf pole position starten en hield die positie de gehele race in handen. Tegen het einde van de race werd het nog even spannend in een gevecht waarin Veijer zich moest verdedigen tegen de Spanjaarden Salvador en Rueda (respectievelijk tweede en eerste in het kampioenschap). Op de meet finishte de top 3 binnen twee tienden van één seconde.

Eind oktober worden in Valencia de laatste twee races in het kampioenschap verreden. Met maximaal nog vijftig punten te vergeven zou Veijer, die momenteel negende in het kampioenschap staat, zich in theorie nog op kunnen werken tot de top drie. Met na deze wedstrijd in totaal twee zeges op zak zou het maar zo eens kunnen!

Van de Ven kampioen in Italië

Wereldkampioen in het WMX Nancy van de Ven wist op het Italiaanse circuit van Albettone de titel te pakken in het Italiaanse kampioenschap. Dubbele manchezeges verzekerden Van de Ven van de titel vóór Elisa Galvagno, die met een verschil van 180 punten als tweede in het kampioenschap eindigde.

Zilver voor dames van TeamNL in WMXoEN

In Spanje wist TeamNL, bestaande uit Shana van der Vlist en nieuwbakken ONK-kampioen én vice wereldkampioen WMX Lynn Valk, het zilver te pakken in de Women’s Motocross of European Nations in Spanje. Op het circuit van Talavera de la Reina bleek thuisland Spanje een maatje te groot. Denemarken maakte het podium compleet.