Technische cursus weer van start


Tom van Appeldoorn - 19 oktober, 2022

Het internet staat vol met tips, trucs en info om je technische kennis bij te spijkeren. Maar het gaat al snel enorm snel de diepte in wat betreft termen en handelingen. Liever eerst je basiskennis op peil brengen? Dat doe je met de KNMV Technische Cursus!

In de Technische Cursus leer je gedurende zes avonden je motor van binnen en van buiten kennen. Omdat we deze cursus sinds de pandemie niet meer hebben kunnen organiseren, namen we een kijkje tijdens de aftrap van de eerste serie cursussen van dit jaar. Die vond plaats in de werkplaats van Simako-BDM in Elst.

Tijdens deze introductieavond zien we veel jonge gezichten, als ook nieuwe rijders. Een interessante mix van gegadigden die van heinde en verre in Elst samenkomen. De kennis die men mee had genomen was in sommige gevallen gering. Zo wisten sommige personen slechts hoe de sleutel in het contact moet en hoe het jiffy ingeklapt wordt, maar zitten er ook mensen tussen die in staat zijn om hun motorfiets in zoverre te demonteren dat ze slechts de voorvork bij een techneut kunnen afgeven. “Wat is massa als mensen het hebben over het wisselen van een accu?” Of: “Wat doet een balhoofdlager in het stuurgedrag, of wat doet een lager überhaupt?” Allemaal voorbeelden van vragen die de cursisten stellen voordat cursusleider Jarno überhaupt goed en wel aan de lesstof begonnen is.

Theorie in de praktijk

Wanneer de verschillen tussen diverse frames en de werking van een balhoofdlager behandeld worden, trekt Jarno er vlot een paar motoren bij die in verschillende hoeken van de werkplaats staan. Zo wordt de praktijk bij de theorie getrokken. Naast dat men in deze cursus leert hoe een motor doorgaans in elkaar steekt, zullen de cursisten gedurende de resterende vijf avonden ook leren hoe zij de meeste basishandelingen kunnen doen in het onderhouden van hun eigen motor. Van het spannen van de ketting en het vervangen van je remblokken tot kleine reparaties.

Zelf deze cursus volgen? Klik hier voor meer informatie.