Staatsbosbeheer en Motorclub Nijverdal-Hellendoorn trekken samen op in strijd tegen wildcrossers


Tom van Appeldoorn - 25 oktober, 2022 FOTO - Marloes Ligtenberg

Om illegaal crossen tegen te gaan, werken boswachters van Staatsbosbeheer en leden van Motorclub Nijverdal-Hellendoorn (MCNH) al sinds 2015 samen. Deze samenwerking wordt dit jaar op een duurzame manier onderstreept, door de aanschaf van twee offroad e-bikes.

Al een aantal jaar werken de motorclub en Staatsbosbeheer samen in de strijd tegen motorrijders die – met name in de weekenden – de bospaden op en rond de Sallandse Heuvelrug onveilig maken. Dit is met name in de herfst en winter nodig en wordt gedaan met hulp van achttien vrijwilligers van MCNH en de boa’s van Staatsbosbeheer. Op jaarbasis gaan de teams zo’n 26 keer op pad, waarmee het totaal aantal ‘toezichturen’ op 156 uitkomt.

E-bikes

Voorheen gebruikten de twee partijen zelf ook reguliere enduromotoren, maar nu wordt er gekozen voor milieuvriendelijkere, elektrische brommers. Deze stap wordt mede gemaakt vanwege de wat ongemakkelijke positie waarin de opsporing van ‘wildcrossers’ verkeerde; het is immers alsof je vuur met vuur bestrijdt door zelf met enduromotoren het bos in te gaan om anderen aan te spreken op hun gedrag. Met de e-bikes kan dit nu stil(ler), geurloos en duurzamer.

Op de vraag van RTV Oost of wildcrossers die e-bikes niet makkelijk kunnen ontlopen, reageert Jan Olthof van MCNH kordaat: “De preventieve werking is veel belangrijker dan dat we per se een rijder aanhouden. Dat valt nog wel mee gelukkig.”