Sporter in Beeld – WK Supersport 300-rijder Victor Steeman


KNMV - 07 oktober, 2022 FOTO - Lukasz Swiderek

Update 11 oktober 2022 – Onderstaand gesprek met Victor Steeman is afgelopen week gehouden, in de aanloop naar de laatste races van 2022 voor het WK Supersport 300.

Zoals altijd liet Victor zich in het interview van zijn beste en strijdlustigste kant zien. Hij vertelde onder andere over zijn sterke seizoen tot dan toe. Een seizoen waarin hij dankzij mooie overwinningen en vele sterke races als tweede in de tussenstand naar het laatste wedstrijdweekend in Portugal vertrok. Zijn kans op de wereldtitel Supersport 300 was klein, maar hij zou er vol voor gaan. 

Tijdens zijn eerste race in Portugal op zaterdag 8 oktober is Victor hard ten val gekomen. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij dinsdagavond 11 oktober is overleden aan zijn verwondingen.

Onze gedachten en steun gaan uit naar Victors familie, vrienden, team en andere naasten. Wij wensen hen veel sterkte met dit grote verlies.

In de rubriek; ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Deze keer met WK Supersport 300-rijder Victor Steeman.

Sinds zijn zevende doet hij al aan motorracen, en nu kan hij dit weekend wereldkampioen worden. Victor Steeman (22) uit Lathum heeft al in veel klasses gereden zoals bijv. de Moriwaki cup en de Red Bull Rookies, maar inmiddels rijdt hij in het WK Supersport 300.

Hoe ben je in aanraking met motorracen gekomen?

“Ik heb vroeger ooit een keer een minibike gekregen voor mijn verjaardag. Ik ben daar toen een keertje mee gaan rijden in Velp, bij ons heb je daar een klein circuit voor bestuurbare auto’s. Daar waren ook wat meer jongens van het Nederlands kampioenschap. Mijn vader vond het wel interessant, die reed zelf ook motor, maar niet met racen of iets. Zo is het eigenlijk zover gekomen.”

Victor rijdt bij het team ‘MTM Kawasaki’, ondersteund door Kawasaki Benelux. Steeman: “Het is eigenlijk een Belgisch team, dat is fijn, dan hoef ik niet Engels te praten of Duits, wat ik de afgelopen jaren wel heb moeten doen.” Hij past goed bij het team en kan het goed vinden met iedereen: “Wij zijn vooral met Belgen en een Italiaanse data-man waar ik het ook goed mee kan vinden. Het past eigenlijk best wel goed samen in het team. Ik zit hier goed.”

Hoe kijk je tot nu toe terug op het seizoen tot nu toe?

“Het is eigenlijk een heel goed seizoen. Het begon wat minder; ik werd er de eerste wedstrijd gelijk door iemand vanaf gereden. We hadden laatst in Most (Tsjechië) een heel sterk weekend, en toen hebben we een foutje gemaakt waardoor we eigenlijk ook een nul-score hadden. Ik denk dat als wij die twee foutjes niet gehad hadden, dat wij echt wel óf eerste in het kampioenschap hadden gestaan óf bijna eerste.”

“Wij zijn nu heel goed teruggekomen door zowat alles te winnen wat nog kon, en daardoor sta ik nu toch nog tweede in het kampioenschap. Zo heb ik het kampioenschap toch nog weten uit te stellen tot deze wedstrijd. Dus er zou in principe nog van alles kunnen gebeuren, maar dat gaan we zien. Ik doe in ieder geval heel goed mijn best en het team ook, en we kunnen in ieder geval trots zijn op wat we tot nu toe bereikt hebben.”

De titel is voor Steeman in Portugal alleen nog te behalen als klassementsleider Alvaro Diaz (Spanje) nul punten scoort en Victor beide wedstrijden wint. Ze eindigen dan gelijk in punten, maar Victor heeft nu al meer overwinningen dan zijn directe concurrent. Die overwinningen  geven dan de doorslag.

Zijn je verwachtingen goed voor komend weekend?

“Jazeker, de druk ligt in ieder geval niet op mij nu, die ligt op Diaz. De baan in Portugal heeft me altijd goed gelegen. Ik ben er nog nooit met een Kawasaki geweest, maar ik denk wel dat het goed zit.”

“Het zal wel een lastig verhaal worden om de titel te pakken. Maar, het is natuurlijk wel doel nummer één. Als dat niet lukt, dan probeer ik volgend jaar wereldkampioen te worden. Uiteindelijk is het grootste doel voor mij om in het WK Superbikes te belanden.”

Tot slot: als je het kampioenschap wint, hoe zou je dit dan vieren?

“We zitten in het buitenland, dus het is niet zo dat heel mijn familie er is. Maar, een titel wordt zeker gevierd, vooral op het circuit met het team. Als het lukt is het natuurlijk niet alleen mijn kampioenschap, maar ook van het team. Misschien gaan we gezellig uit eten? Maar, daar denken we allemaal niet teveel aan. Het moet eerst nog gedaan worden.”