Sporter in Beeld- Nederlands kampioen MX Lynn Valk


KNMV - 07 oktober, 2022 FOTO - Nuno Laranjeira

In de rubriek; ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Dit keer motocrosser Lynn Valk.

Ze is pas 19 jaar, maar heeft nu al veel bereikt in haar racecarrière. Lynn Valk, die tweede werd in het WK WMX en  kampioen in het ONK, strijdt dit weekend met Shana van der Vlist als TeamNL tijdens de Woman’s Motocross of European Nations in Spanje.

Dat Lynn motorracen zo leuk vindt is niet gek, want het zit in haar familie; “Mijn vader crosste vroeger ook dus hij had al een motortje toen ik nog niet eens geboren was. Ik vond het vanaf het begin al direct leuk.” En niet alleen haar vader zit in de sport, zo ook haar broertje Cas: “Mijn band is heel goed met hem en we doen ook veel dingen samen.”

Lynn rijdt in het WK voor JK Yamaha Racing uit Italië,. In het ONK reed ze voor Gebben Racing. Beide teams bevallen haar goed: “Het is een hele fijne samenwerking met fijne mensen en het bevalt goed.”

Uiteindelijk werd ze tweede in het WK WMX, mede door een uitvalbeurt in Sardinië, waar ze veel punten bij misliep: “In de eerste ronde viel mijn motor uit en dan baal je wel.”

In het ONK motocross voor dames sleepte ze de titel wél binnen:

“Onverwacht is een groot woord, vooraan in het seizoen ga je er natuurlijk wel voor: je wilt altijd winnen. Mooie wedstrijden waren het, veel concurrentie denk ik ook wel, het dames veld is sterk. Het was jammer dat de laatste wedstrijd werd afgelast door slechte weer, dus ik heb niet binnen kunnen komen als kampioen. Maar, ik ben superblij.

Zaterdag en zondag is de Women’s Motocross of European Nations. Elk land start met twee rijders in twee wedstrijden. Van de vier uitslagen tellen de beste drie. Nederland won in 2019 de laatste editie (voor corona) met Shana van der Vlist en Nancy van de Ven en is dus regerend kampioen.

Lynn debuteert nu in de Nations, als duo met Shana van der Vlist: “Supergaaf, het is echt een eer om je land te mogen representeren. Ik doe het met Shana, dus ik denk dat we een heel sterk team hebben waarmee we ver kunnen komen. Het is een mooie baan en we gaan er een mooi weekend van maken.”

En de voorbereiding?  “Niet anders als normaal, ik heb gewoon de laatste weken getraind en ben in mijn ritme gebleven. Het is een harde baan tijdens de Nations, dus ik heb in de voorbereiding vooral op  harde banen gereden. Eigenlijk niks anders als normaal.”

De Women’s Motocross of European Nations is dit weekend in het Spaanse Talavera de la Reina. Houd onze website in de gaten voor de uitslagen! Door het late moment in het seizoen, wat gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van rijders en materialen, bleek het niet mogelijk een representatieve selectie af te vaardigen voor de gelijktijdig verreden Motocross of European Nations voor jonge rijders.