Sporter in Beeld – kampioen WMX Nancy van de Ven


KNMV - 13 oktober, 2022 FOTO - Nuno Laranjeira

In de rubriek; ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Dit keer wereldkampioen motocross Nancy van de Ven. 

“Ik hou echt van deze sport, het rijden is gewoon iets heel speciaals, ik leef hier elke dag voor.”

Nancy van de Ven (24) doet al aan motocross sinds ze een klein meisje was, geïnspireerd door haar broer die ze zag rijden: “Dat vond ik superleuk, en toen ben ik er zelf ook mee begonnen.” Fast forward heel wat jaren en na meerdere keren als tweede te zijn geëindigd, is ze nu eindelijk wereldkampioen in de WMX (voor Lynn Valk die tweede werd): “Het is natuurlijk het mooiste seizoen uit je carrière als je wereldkampioen bent geworden, als je daar dan al zo lang en hard voor werkt. Ik was al vijf keer tweede geworden, het zat er dus wel een keer aan te komen. Ik wist ook dat ik een goede kanshebber zou zijn dit seizoen. Er viel nu heel veel spanning van mij af.”

Zou je wat over je team kunnen vertellen?

“Ik rijd voor een Italiaans team, en dit is het tweede jaar dat ik voor hen rijd. Ik voel me daar super op mijn gemak en het is daar hartstikke fijn. Ze begrijpen mij en helpen mij goed dus ik ben ontzettend blij dat ik daar terecht ben gekomen.”

Je hebt inmiddels zoveel meegemaakt. Wat is je altijd bijgebleven van een race?

“Dat is de GP van Frankrijk in 2017. Ik werd toen bijna wereldkampioen. Het was toen sowieso een heel raar weekend, er gebeurde allerlei gekke dingen. In de laatste ronde viel ik, en daardoor miste ik ook de titel. Daar ben ik natuurlijk wel een hele lange tijd kapot van geweest, als je zo hard werkt en het je dan net niet lukt.

Vallen hoort ook bij motorsport, en ook Nancy heeft wel eens een flinke smak gemaakt: “Toen ik mijn onderbeen verbrijzeld had, dat was wel het ergste, denk ik.”

Zie je jezelf nog lang in het WK rijden?

“Tot nu toe heb ik net pas mijn hoogtepunt van mijn carrière bereikt, en ik vind het zeker nog geen tijd om er dan al mee te stoppen. Maar je wordt natuurlijk ook ouder en het is een onvoorspelbare sport. Je kan morgen tijdens een training vallen en dat je dan iets blesseert, en je dan nooit meer kan rijden. Het ligt er ook gewoon heel erg aan hoelang je sponsors blijft vinden, dat mensen achter je blijven staan en dat je er ook zelf plezier in houdt.”