Selectiecriteria voor Nederlandse teams tijdens ISDE 2023 bekend (update 21-2-23)


Tom van Appeldoorn - 21 oktober, 2022 FOTO - Roos Kiffen / Shotsbyroos

In 2023 zal de ISDE, de Internationale Zesdaagse, in Argentinië verreden worden. Nederland zal daar – mits voldaan wordt aan de selectiecriteria – een World Trophy Team (WTT) en Junior Trophy Team (JTT) voor afvaardigen.

Ieder jaar weer kijken we reikhalzend uit naar de ISDE, de Internationale Zesdaagse. In november van volgend jaar zal deze zware endurowedstrijd in Argentinië plaatsvinden. Een datum is nog niet geprikt, maar de verwachting is dat dit ergens in de eerste helft van november zal zijn. Episch centrum van de enduroactiviteiten is de stad San Juan in de gelijknamige wijnstreek in het westen van het land. Dezelfde stad waar de proeven in 2014 plaatsvonden, al heeft de organisatie al beloofd dat de proeven volledig anders zullen zijn dan destijds.

De beslissing welke teams in aanmerking komen voor een start, wordt op 4 juni door de KNMV genomen (na de laatste WK in Zweden).

Selectiecriteria

Per team moeten minimaal drie van de vier rijders bij tenminste drie van de vier (hieronder aangegeven) kwalificatiemomenten een top 8 einduitslag realiseren en/of (bij een laag aantal deelnemers) in het goud (dus binnen 10% van de eindtijd van de winnaar) finishen.

Een vierde rijder krijgt bij genoemde evenementen respijt voor een top 12 uitslag bij drie van de vier evenementen en/of (bij een laag aantal deelnemers) in het zilver (tussen 10 en 25% van de eindtijd van de winnaar) finishen.

Kwalificatiemomenten:

  • 28 tot 30 oktober Rüdersdorf, Duitsland – EK enduro
  • 31 maart tot 2 april San Remo, Italië – WK enduro
  • 5 tot 7 mei Lalin, Spanje – WK enduro
  • 1 tot 3 juni Skövde, Zweden – WK enduro

Update voor JTT (21 februari 2023)

Voor het WTT blijven de selectiecriteria onveranderd, echter heeft de KNMV besloten om de selectiecriteria voor het JTT te wijzigen.
Aanleiding voor deze wijziging zijn de resultaten van het JTT in 2021 (7e plek) en 2022 (8e plek). Met beide uitslagen hebben de jonge Nederlandse rijders laten zien tot de top tien van de wereld te behoren. Sterke uitslagen dus, maar zoals het in topsport gebruikelijk is, moet er voor een eventuele nieuwe afvaardiging ook gewoon weer gepresteerd worden. Daarom zijn er voor de JTT nieuwe kwalificatiemomenten en -criteria opgesteld.
 
Kwalificatiemomenten:
26 maart – Dahlen (D) – Int. Deutsche Enduro Meisterschaft
9 april – Mettet (B) – Belgisch Kampioenschap
16 april – Fabriano (IT) – European Championship
30 april – Vouziers (F) – Belgisch Kampioenschap
 
Selectiecriteria:
Om in aanmerking te komen voor een selectie in het JTT, is het verplicht om deel te nemen aan de EK-wedstrijd in Fabriano, Italië. Van de vier kwalificatiemomenten dient een rijder aan minimaal drie van de vier kwalificatiemomenten deel te nemen. Vier wedstrijden mag, drie wedstrijden moet. Voor alle vier de wedstrijden geldt, als norm, een kwalificatie-eis om binnen 10% van de eindtijd van de winnaar te finishen.
 
De beslissing om een JTT af te vaardigen zal op 1 mei 2023 worden genomen.