NK Junior Moto Racing: Finaleraces seizoen 2022 Assen


Mariska Grob - 05 oktober, 2022 FOTO - Mariska Grob / MotoGrafie

Al het hele NK JMR-seizoen zijn de weersomstandigheden zeer wisselvallig. Tijdens het laatste raceweekend in Assen was het niet anders: zon en wolken wisselden elkaar af. Op zaterdag regende het langere tijden hard. Pas in de middag klaarde het op, maar voor de coureurs te laat om nog op een droge baan te kunnen rijden. Op zondag zou het beter zijn, maar ook toen vielen er juist boven het circuit in Drenthe nog de nodige buien. De meeste kampioenschappen moesten nog beslist worden en de vraag was dan ook wie van de Junior Racers over stalen zenuwen beschikte.

Minibikes Junior A

De Minibike-klassen reden zowel op zaterdag als zondag twee races, iedere dag op een andere lay-out. Mika Schalken begon aan het weekend met een behoorlijke voorsprong in het kampioenschap, maar de buit was nog niet binnen. Een beetje behouden finishte Schalken op zaterdag de eerste race als derde en de tweede race als tweede, achter een ontketende Sylvain Sinke.

Schalken had daardoor genoeg punten binnen gehaald om het kampioenschap veilig te stellen. Sinke blij met zijn eerste overwinning, Schalken blij met het kampioenschap en dat moet gevierd worden!

Ook ontketend: Evan Ruitenberg. Alle eerstejaars junioren hebben dit seizoen flinke stappen gemaakt en Ruitenberg mocht op zondag voor het eerst mee naar het podium voor de derde plaats.

Maar er was ook pech. Dean van den Berg was hard op weg naar de derde plaats in het kampioenschap, tót het weekend in Assen. Mechanische problemen achtervolgden hem het hele weekend en in de laatste race kwam hij niet weg bij de start met een nul-score als gevolg. Daardoor moest hij het podium mislopen. Ruben Brussen en Sylvain Sinke hadden in de eindstand ieder 3 punten meer dan Van den Berg, maar Sinke won alle vier de races in Assen en had daardoor meer overwinningen dan Brussen. Hij mocht met Boyd Veijer en Mika Schalken mee naar het kampioenspodium.

Eindstand Minibikes Junior A 2022

 1. Mika Schalken
 2. Boyd Veijer
 3. Sylvain Sinke

Minibikes Junior B

Haal de paraplu’s maar tevoorschijn! Milan Hunneman houdt zichzelf nog even droog voordat hij de baan opgaat.

De Junior B kreeg het een paar keer flink voor hun kiezen. De regen kwam met bakken uit de lucht, maar Finn Testers liet zich niet kisten en reed op zaterdag naar de derde plaats.

Sem Testers reed op zaterdag naar een vierde plaats.

…maar het was Senne Botman die op weg was naar het kampioenschap. Op zondag sleepte hij voor het tweede jaar op rij de titel in de Junior B in de wacht.

Eindstand Minibikes Junior B 2022

 1. Senne Botman
 2. Milan Hunneman
 3. Finn Testers

Open Minibikes

De concentratie is af te lezen op het gezicht van Tim van der Linde. Na afwezigheid in Veldhoven was hij er in Assen weer bij en gaf flink partij in de eerste race op zaterdag.

Toch kon hij Kevin de Jong niet van de winst afhouden. De Jong won beide races op zaterdag, maar pas toen hij de baan af was kwam hij erachter dat zijn voorsprong in het kampioenschap inmiddels 51 punten bedroeg. Met nog 50 punten te vergeven was het kampioenschap dus al veilig gesteld en kon hij alvast een feestje gaan vieren.

Erik van der Starre eindigde op zaterdag op een tweede plaats, op zondag werd hij derde achter De Jong en Van der Linde. Genoeg punten verzameld voor de tweede plaats in het kampioenschap.

Eindstand Open Minibikes 2022

 1. Kevin de Jong
 2. Erik van der Starre
 3. Joey Oppersma

Molenaar NSF100 Cup

Met Dean Gouw aan de leiding in de tussenstand – maar met zes(!) rijders binnen 18 punten van elkaar – waren er nog genoeg kanshebbers voor de titel. Luuk de Vries en Julian van Kalkeren beginnen op zaterdag beiden met slechts 3 punten achterstand, opperste concentratie in de regen!

Douwe Douma is op zaterdag de snelste rookie. De rookies hebben een eigen kampioenschap en daarin gaat Casper Pennings Douma voor.

JayJay den Hoed won de voorlaatste wedstrijd in een nat Veldhoven en won ook op zaterdag de eerste race op de TT Junior Track. In de tweede race schoof hij in leidende positie onderuit.

Luuk de Vries was de winnaar op zaterdag én zondag en greep daardoor in de laatste race de titel. Kyano Schoo reed steady races en werd op zaterdag vierde en zondag derde. Daarmee verzekerde hij zich in de eindstand van een derde plaats achter Gouw.

Eindstand Molenaar NSF100 Cup 2022

 1. Luuk de Vries
 2. Dean Gouw
 3. Kyano Schoo

Snelste Rookie: Casper Pennings

Puchshop Racing Cup

De Puchshop Racing Cup zou alleen op zaterdag in actie komen. De kampioen in de Standaardklasse was al bekend: Pascal Mussche. In de Expiklasse ging de strijd tussen Henk Minnen en Bart Dijkhof.

Dijkhof won de eerste race, terwijl leider in de tussenstand Minnen uitviel met een defecte brandstofconnector.

In de Standaardklasse won Hugo Satter zijn eerste race.

Minnen won de tweede race in de Expiklasse met bijna een minuut voorsprong, maar haalt zijn schouders op. Hij wist dat Dijkhof vierde zou worden en daarmee de titel in de wacht zou slepen.

Dezelfde kampioenen in de Standaard- en Expiklasse als vorig jaar: Pascal Mussche en Bart Dijkhof.

Eindstand Puchshop Racing Cup 2022

Expiklasse:

 1. Bart Dijkhof
 2. Henk Minnen
 3. Rienk van der Weide

Standaardklasse:

 1. Pascal Mussche
 2. Jannick Vos
 3. Paul Hendriks

Open 125

De Open 125 reed haar kwalificaties op zaterdag en twee races op zondag. Tom Kuil verzekerde zichzelf in Veldhoven al van de titel en vertrok in Assen bij de eerste race vanaf polepositie op een half-natte baan op regenbanden. Sam Weijers geeft vanaf de tweede startpositie zijn KTM flink de sporen.

Lars ter Veld maakte nog een schuiver in de eerste race maar kon zijn weg vervolgen.

Erik Bruns werd tweede in Assen en liep hard in op Ter Veld in het kampioenschap maar zou hem zijn tweede plaats daarin niet meer afnemen.

Eindstand Open 125 2022

 1. Tom Kuil
 2. Lars ter Veld
 3. Erik Bruns

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Ook de Yamaha R125 Cup reed haar races alleen op zondag. Thije Ligtermoed werd in Veldhoven al kampioen. Hij won in Assen de eerste race voor Timo Suos, Viggo Megard werd derde en noteerde de snelste rondetijd.

Soms zijn de races voor de ouders net zo spannend als – of misschien nog wel spannender dan – voor de coureurs!

Suos in de achtervolging op Ligtermoed in race 1. Ligtermoed won de eerste race, Suos de tweede en daarmee het dagklassement.

Rens Miedema in stijl op weg naar de vijfde plaats in race 2.

Eindstand Yamaha R125 Cup powered by KicXstart 2022

 1. Thije Ligtermoed
 2. Timo Suos
 3. Viggo Megard

Het seizoen zit er alweer op! De coureurs kunnen even bijkomen van een enerverend seizoen Junior Moto Racing, maar voor je het weet gaat het nieuwe seizoen weer van start. Tot volgend jaar!