In memoriam: Jan van der Hoek


Tom van Appeldoorn - 11 oktober, 2022

Op 7 oktober 2022 is de voormalig motocrosser en endurorijder Jan van der Hoek overleden. De ontvanger van de Hans de Beaufort in 1964 is 97 jaar oud geworden.

De motorsportcarrière van de Amsterdamse Jan van der Hoek was lang en divers. Zo was hij actief in zowel de motocross, enduro als de wegrace. De meeste successen had hij echter in de enduro.

Zo won Van der hoek in 1956 samen met Ben Jansema, Frits Selling en Theo Witberg de Zilveren Vaas in de Internationale Motorzesdaagse – ook wel de ISDT genoemd – (nu de ISDE) die in het Duitse Garmisch-Partenkirchen werd verreden. Een knappe prestatie voor het Nederlandse b-team, gezien de concurrentie van de Duitse en Tsjecho-Slowaakse ploegen. Naast deze deelname deed Jan nog twaalf keer mee aan de ISDT.

Tijdens de Motocross der Azen, in 1958, nam Van der Hoek deel aan de 150cc juniorenklasse. Hetzelfde jaar deed hij mee aan de voorloper van de Grand Prix 250cc, de Coupe d’Europe 250cc, die voor het eerst in Nederland werd verreden in het Noord-Brabantse Sint-Anthonis.

In 1964 ontving Jan van der Hoek de hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorsportwereld: de Hans de Beaufort-beker. Deze prijs ontving Van der Hoek voor zijn prestaties in de endurosport.

Jarenlang reed Van der Hoek betrouwbaarheidsritten, iets dat hij tot voorbij zijn vijftigste levensjaar bleef doen. Van der Hoek stond bekend als een bijzonder inventieve man als het ging om technische problemen, waardoor hij in staat was om problemen die hij onderweg opliep snel en doeltreffend op te lossen en zo alsnog de finish te bereiken.

Wij wensen Jans familie, vrienden en kennissen sterkte met dit verlies.