DNF, p21 en p12 voor Van der Mark in WorldSBK Australië


Martijn Spliethof - 18 november, 2022 FOTO - BMW Motorrad Motorsport

De twaalfde en laatste wedstrijd voor het Wereldkampioenschap Superbike en Supersport was op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl
Waar te volgen op TV

WorldSBK

Race 1:
Jonathan Rea heeft de eerste World Superbike race van het weekend gewonnen. De race begon onder regenachtige omstandigheden maar al gauw droogde het op waardoor er gewisseld moest worden naar slicks. Daarmee behaalde Rea zijn eerste overwinning in ruim zes maanden tijd, voor Toprak Razgatlioglu en Alex Lowes. Met nog twee ronden te gaan ging Michael van der Mark onderuit in bocht 4 (Miller Corner). Hijzelf was ongedeerd maar de BMW M 1000 RR liep flinke schade op.

Superpole Race:
Álvaro Bautista heeft de Superpole Race gewonnen, voor Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea. Vlak voor de start viel er een flinke regenbui maar de 2022 World Superbike kampioen gokte op slicks wat uiteindelijk perfect uitpakte. Aan het eind van de tweede ronde besloot Michael van der Mark de pits op te zoeken en zijn banden te wisselen, hij wist dat het met regenbanden niet lang goed zou gaan. Meer dan de 21e plaats zat er voor de Nederlander niet meer in.

Race 2:
Álvaro Bautista heeft ook Race 2 gewonnen. De Spanjaard was in duel met Jonathan Rea en het leek pas in de laatste ronde beslist te gaan worden, echter werd de race zes ronden voor het einde afgebroken met een rode vlag vanwege een incident waarbij Eugene Laverty en Xavi Forés betrokken waren. Michael van der Mark werd als twaalfde afgevlagd.

Kwalificatie:
Álvaro Bautista heeft pole position behaald, voor Kawasaki coureurs Jonathan Rea en Alex Lowes. Michael van der Mark kwalificeerde zich als vijftiende.

WorldSSP

Race 1:
Yari Montella heeft de eerste World Supersport race gewonnen. De Italiaan was tot in de laatste ronde in duel met landgenoot Federico Caricasulo en behaalde uiteindelijk zijn eerste overwinning, voor Nicolò Bulega en Can Öncü. Glenn van Straalen werd op de elfde plaats afgevlagd.

Race 2:
Dominique Aegerter heeft in stijl afscheid genomen van Ten Kate Racing en World Supersport. De tweevoudig wereldkampioen won de tweede race van het weekend met overtuiging, voor Federico Caricasulo en Lorenzo Baldassarri. Glenn van Straalen passeerde de finish als tiende.

Kwalificatie:
Federico Caricasulo heeft pole position behaald op het nagenoeg volledig droge Phillip Island Grand Prix Circuit, voor Nicolò Bulega en Yari Montella. Glenn van Straalen kwalificeerde zich als vijftiende.