Sporter in Beeld – Endurorijder Hans Vogels


KNMV - 03 november, 2022 FOTO - Roos Kiffen / Shotsbyroos

In de rubriek; ‘Sporter in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Deze week endurorijder Hans Vogels.

Vol passie rijdt hij al 22 seizoenen in de enduro, en ook volgend jaar is hij erbij. Hans Vogels (39), zit ook naast het enduro rijden niet stil, hij is vader van twee kinderen en werkt bij ATM Cilinder Techniek. Sinds zijn achttiende rijdt hij al enduro, en dat hij daar zo’n passie voor heeft is niet gek, het zit in de familie: “ik ben ermee in aanraking gekomen door mijn vader die zelf ook enduro reed. Als jong knaapje ging ik altijd mee naar motocross- en endurowedstrijden. Zo ben ik daar ook ingegroeid.”

Wat doe je naast je sport voor werk en valt dit goed te combineren met elkaar?

“Ik heb in het verleden altijd bij een sponsor gewerkt, waar ik heel veel vrijheid had om de sport te beoefenen. Ik ben op mijn 26e nog vier jaar professioneel endurorijder geweest. Op dit moment werk ik bij ATM Cilinder Techniek. Hier reduceren wij cilinders van weg- en crossmotoren. Het werk is redelijk te combineren met de sport, het is wel iets zwaarder dan voorheen, maar ik heb er veel voor over. Ik doe de trainingen of heel vroeg in de ochtend of ’s avonds heel laat, en mijn vrije middag bestaat meestal uit een training of het repareren van de motor.”

Wat is tot nu toe de mooiste prestatie in je carrière?

“Ik heb in 2014, 2015 en 2016 de Dakar Rally gereden op de motor en in 2015 ben ik elfde geworden bij de motoren. Ik denk wel dat, dat de mooiste prestatie is die ik tot nu toe behaald heb.”

Als je een andere sport dan Enduro moest kiezen, wat zou dat dan zijn? En waarom?

“Een andere sport, dat weet ik niet goed. Ik doe heel graag aan hardlopen en fietsen, dat doe ik nu voor conditietraining. Dus, wellicht zou een andere sport iets in die trant zijn. Als ik ooit stop met motorrijden, denk ik wel dat ik aan wat hardloopevenementen mee zou willen doen. Dat heb ik in het verleden weleens vaker gedaan, en ik denk dat ik in die richting iets zou gaan zoeken.”

Met de Kampioensrit in Zelhem voor de deur, komt ook het einde van het ONK-seizoen in zicht. Je ging dit jaar voor je tiende ONK-titel…

“Door een tijdstraf anderhalve week geleden, waar ik het overigens niet mee eens ben, is de kans op mijn tiende titel mij eigenlijk helemaal ontnomen. Ik stond royaal tweede, maar nu niet meer. Dus, aankomend weekend, mag ik blij zijn als ik als tweede eindig. Als ik de tweede plaats kan behouden, dan ben ik al tevreden. Die tiende titel kan ik dit jaar wel vergeten. Dat is heel jammer, maar dat is ook sport, en daar moet je ook mee dealen, dus we moeten toch verder.”

Vorig weekend deed je redelijk onverwacht mee aan het EK voor landenteams in Duitsland, waar je samen met Wesley en Thierry Pittens tweede werd. Hoe voelde dat?

“Dat was inderdaad boven verwachting. We hebben dit jaar al wat wedstrijden gehad die geschrapt waren, dus ik had niet zoveel wedstrijden gereden en ik vond dat ik voor de sponsors toch nog wat wedstrijden moest rijden. Dat EK paste precies tussen twee wedstrijden in, dus schreef ik mezelf in, en dat zag ik als training voor aankomend weekend. Toen behaalde ik op dag één de vierde plaats en op dag twee een zesde plaats. Dat was eigenlijk al boven verwachting, want ik dacht: ik ga gewoon lekker rijden. Dat was gewoon super.

En, uiteindelijk zijn we dus ook met zijn drieën als tweede geëindigd in de European Enduro of Nations. Dat vond ik hartstikke leuk om dat weekend zo af te sluiten. Ik hoop dat ik die prestatie vast kan houden aankomend weekend.”

Een paar jaar geleden gaf je aan dat de Dakar Rally een gesloten boek voor je is. Is dat nog steeds zo? En zo ja, welke uitdagingen (zoals de Erzberg-rodeo en andere Enduro-evenementen) wil je nog meer proberen?

“Dakar is een gesloten boek, dat is wel definitief. Ik zit nog steeds wel te denken om terug naar Erzberg te gaan, maar daar heb ik nog geen concrete plannen over. Ik ben eigenlijk gewoon bezig met aankomend weekend.

Daarna ben ik weer druk met al mijn sponsoren. Ik ga altijd elk jaar al mijn sponsoren persoonlijk bedanken. Dat duurt een maand tot anderhalve maand totdat ik die allemaal gehad heb, en dan moet ik ook nog alle sponsordeals rondmaken voor volgend jaar. Ik denk dat ik in de winter op mijn gemak ga kijken of ik leuke evenementen ga rijden, maar daar kan ik nu nog niks over zeggen, dat is nog te ver weg.”

En volgend seizoen, dan weer op jacht naar die tiende titel?

“Het is mij eigenlijk altijd voor de wind gegaan, dat bedoel ik dan niet alleen met rijden, maar ook qua sponsoren etc. Ik heb een aantal jaar geleden ook een dip gehad of ik nu wel moet doorgaan met de sport. Maar, zoals ik al zei, ik heb een lange rij van sponsoren. Dat vond ik altijd moeilijk om op te geven, want als je dat opgeeft, dan kom je in ieder geval niet meer terug in dat wereldje denk ik.

Ik heb ook enorm veel passie voor de enduro, dus ik doe het gewoon graag. Ik heb er ook heel veel voor over, dus ik vind het gewoon leuk en ik heb altijd voor mijn plezier er alles voor gedaan. Maar, de laatste jaren, ben ik zelf eigenlijk veel minder bezig geweest met die tiende titel. Ik weet dat het mogelijk zou zijn, maar ik ben al 39 en de rest is allemaal toch ongeveer tien jaar jonger.

De mensen om mij heen vinden allemaal dat de tiende titel mooi zou zijn en dat zou ook heel mooi zijn, als dat lukt. Maar, de laatste jaren ben ik wel meer aan het genieten geweest. Ik rijd nog steeds enduro op deze leeftijd, ik kan nog steeds top drie rijden en, als het mee zit, kan ik winnen. Ik ben er eigenlijk niet meer zo veel mee bezig. Ik wil volgend jaar gewoon nog een jaar genieten en mijn best doe ik altijd, want je bent sportman of je bent het niet. Als ik de helm opzet dan ben ik honderd procent gefocust en dan wil ik alles eruit halen wat erin zit. Maar, of die tiende titel er nog gaat komen, dat weet ik niet. Het zou natuurlijk mooi zijn, maar als het niet zo is dan ben ik ook tevreden.”