Motocrossreglement en –normen voor 2023


Tom van Appeldoorn - 11 november, 2022 FOTO - Damon Teerink

Nu alle KNMV-motocrosscompetities zijn afgerond, is het tijd om naar volgend jaar te kijken. Dat doen we op basis van een aantal wijzigingen in de reglementen en normen die van toepassing zijn in de motocross.

Hoewel we iedere rijder adviseren om de documenten – die je kunt vinden op de motocrosspagina – goed door te nemen, zetten we de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Deze zijn:

  • In 2023 komen de ONK Women, Cup 125, Cup Veteranen, NK Youngster Zijspan en NK Youngster Quads te vervallen;
  • Rijders kunnen gratis (de duurste licentie wordt betaald) een tweede motocrosslicentie nemen (ONK250-, ONK500-, ONK Sidecar & Quad Masters-licentiehouders kunnen niet in één van de onderliggende klassen een licentie nemen en iemand kan maar in één klasse per evenement inschrijven voor deelname);
  • De geluidsnorm voor alle motocrossklassen (m.u.v. de jeugdklassen) is met 1 dB(A) naar beneden gegaan;
  • Deelnemers krijgen één extra toegangskaart bij hun inschrijving;
  • De inschrijving sluit voortaan om 10.00 uur in de ochtend op de donderdag voor een wedstrijd;
  • De ONK Sidecar Masters-, ONK Quad Masters-, NK Zijspan- en NK Quadklassen worden iedere wedstrijd verdeeld in twee trainingsgroepen, de A-groep van de zijspan- en quadklassen trainen samen, net als de B-groepen. Op basis van de kwalificatie worden de A- en B-finalegroepen bepaald. Voor de eerste wedstrijd gebeurt dit op basis van rijnummer en daarna op basis van tussenstand (er gaat altijd een evenredig aantal van iedere groep over, afhankelijk van het aantal aanwezig deelnemers in een groep). De A- finale (die dus kan bestaan uit zowel ONK- als NK-deelnemers) rijdt 25 minuten plus 1 ronde en de B-finale rijdt 20 minuten plus 1 ronde. De ONK- en NK-klassen worden wel apart geklasseerd. Om die reden zijn de nummerplaatkleuren van de NK-klassen aangepast, deze moeten komend seizoen een witte achtergrond met zwarte cijfers hebben;
  • Specificatie van de afmeting van de typeplaatje met VIN-nummer bij quads: lengte 25 cm x hoogte 15 cm. Een naar achter gerichte nummerplaat is op een quad niet langer noodzakelijk als er een (corresponderend) rugnummer op het shirt wordt gedragen;
  • Het wrappen/bestickeren van een helm is toegestaan, echter kan alleen een nieuwe, onbewerkte helm voor een helmkeuring worden aangeboden en een KNMV-jaarsticker krijgen. Die sticker dient ook na het wrappen/stickeren wel zichtbaar te zijn.
  • Deelnemers krijgen komend seizoen één extra inkom bij hun inschrijving (solo-/quaddeelnemer + twee, zijspanteam + drie)

Alle deelnemers wordt geadviseerd de reglementen en normen goed door te nemen voor alle overige zaken die van belang zijn voor het deelnemen aan de KNMV-motocrosscompetities. De licentieaanvraag 2023 zal begin december van start gaan. Alle licentiehouders krijgen daar per e-mail bericht over.

Samenstelling Expertgroepen

Solo > Sven van Der Mierden, Freek van der Vlist, Hendrik Jan Vos, Martijn Spliethof, Patrick te Veldhuis, Jan Klein Brinke, Jaco Sterkenburg.

Zijspan/quad > Cor van Werven, Marc de Vries, Roger van de Lagemaat, Sander Winkelhuis, Jan Klein Brinke, Jelmer Verkleij, Patrick te Veldhuis, Benjo Kellerman.