Zinderende NK JMR-strijd in Veldhoven


Mariska Grob - 10 mei, 2022 FOTO - Mariska Grob / MotoGrafie

De meeste wedstrijden van het NK Junior Moto Racing worden verreden op de TT Junior Track in Assen, maar ieder jaar wordt er tenminste één keer gereden op het Brabantse outdoor kartcircuit De Landsard aan de rand van Veldhoven. De baan is favoriet bij veel coureurs, maar er is één ding wat je niet wilt hebben op een kartcircuit, en dat is regen!

Op zaterdag 7 mei was het geluk aan de zijde van de Junior Racers, want ondanks de voorspelde onweersbuien in de middag bleef het op een paar druppels na droog! Het publiek werd dan ook getrakteerd op een zinderende strijd waarbij er op het scherpst van de snede geracet werd.

Minibikes Junior A

Het was Mika Schalken die in de Junior A de snelste in de kwalificaties was. Nadat hij in de eerste race aanvankelijk een kopgroep met Boyd Veijer, Ruben Brussen en Dean van den Berg vormde, schakelde hij al snel een tandje bij en reed onbedreigd naar de overwinning. Het overgebleven drietal vocht om de podiumplekken en uiteindelijk wist Brussen nog net Van den Berg achter zich te houden en tweede te worden, Veijer werd vierde.

Ook in de tweede race was Schalken door niemand bij te houden. Tussen Van den Berg en Brussen werd tot het laatst gestreden om de podiumplekken, waarbij Brussen wederom de tweede plek opeiste. De strijd om de vierde plaats tussen Veijer en Merdan Karabulut was al net zo spannend, daarbij trok Veijer uiteindelijk aan het langste eind. Dezelfde top vijf in beide races en dus ook in het dagklassement. De toeschouwers konden genieten van een mooi startveld met naast Sylvain Sinke, Vince de Joode en Faya Velthuijzen versterking van nieuwkomers Evan Ruitenberg, Jesse Koelewijn en een tweede snelle dame, Sydney van der Meij.

Open Minibikes

De Open Minibikes kenden het kleinste deelnemersveld, maar de races waren er zeker niet minder spannend om! Moest Kevin de Jong bij de seizoensopening in Assen nog met een defecte koppeling vanaf de zijlijn toekijken hoe Joey Oppersma de dagoverwinning op zijn naam schreef, dit keer bleef de pechduivel thuis voor De Jong en viel Oppersma uit in de eerste race. De Jong zou in de eerste race de strijd om de winst aangaan met Tim van der Linde. Lang was het spannend maar in de eindfase wist De Jong een gaatje te slaan en eiste de overwinning op.

In de tweede race was de strijd om de winst nog spannender. Van der Linde legde tot aan het vallen van de finishvlag het vuur na aan de schenen van De Jong. De Jong hield het hoofd echter koel en won met minimaal verschil, waardoor hij ook winnaar in het dagklassement was. De strijd om de derde plaats in de tweede race was ook om te snijden: Oppersma en Erik van der Starre vielen beiden uit in de eerste race, nu vochten ze samen om de laatste podiumplek. Het was Oppersma die aan het langste eind trok.

Minibikes Junior B

Milan Hunneman was de snelste in beide kwalificaties en won de eerste race met een voorsprong van liefst elf seconden. Senne Botman werd tweede, Finn Testers derde en Mick Koomen wist in de eindfase nog net de vierde plaats van Miquel Sinke af te snoepen. Ook in de tweede race nam Hunnenman de leiding in handen en alles leek in kannen en kruiken totdat de race ineens een heel andere wending kreeg. Eerst kwamen Dyon van der Bie en Sem Testers ten val, kort daarna maakte ook Hunneman een schuiver.

De wedstrijdleiding merkte op dat er onvoldoende werd gereageerd op de gezwaaide gele vlaggen. Er werd daarom besloten de race door middel van de rode vlag stil te leggen om de coureurs daarop te wijzen. Veiligheid gaat altijd voor alles, en na de volle aandacht van de jonge gedreven coureurs te hebben gekregen werd de race herstart. Er volgde een sprintrace over vijf ronden waarin Hunnenman wederom de grote winnaar was. Botman finishte als tweede en Koomen wist Sem Testers achter zich te houden, die na zijn harde crash op zijn tanden beet en knap als vierde over de streep kwam. In het dagklassement verzamelde Hunnenman de meeste punten, Botman werd tweede en Koomen derde.

Molenaar NSF100 Cup

In de Molenaar NSF100 Cup was bij de openingswedstrijd in Assen Luuk de Vries oppermachtig. Ook in Veldhoven was de dagzege voor De Vries, maar dit keer zonder een race te winnen! In de eerste race was het Kyano Schoo die de overwinning opeiste en in de tweede race wist Julian van Kalkeren de winst veilig te stellen. Dean Gouw werd beide races derde. De Vries deed met zijn twee tweede plaatsen de beste zaken voor het dagklassement, waarin hij met 40 punten de winnaar was. Van Kalkeren werd met 38 punten tweede en Schoo met 36 punten derde. Gouw eindigde ondanks twee derde plaatsen in de races in het dagklassement met 32 punten net buiten het podium. Douwe Douma was met zijn tiende plaats de snelste rookie van de dag, voor Casper Pennings en Tobias Dogger.

Open 125

Tom Kuil werd in Assen tweede en was er in Veldhoven op gebrand om de hoogste trede van het podium te bezetten. Dat deed hij op een bijzondere manier. In beide kwalificaties was hij de snelste en hij zou van polepositie mogen vertrekken. Nieuwkomer Rick Janssen zette met zijn Suzuki een knappe tweede tijd op de klokken, voor Lars ter Veld. Ook in de eerste race was Kuil de snelste voor Ter Veld, Janssen en Lorenzo Dicicco.

Vlak voor de start van de tweede race vielen er druppels. De vraag was of de voorspelde plensbuien door zouden zetten. Kuil hakte de knoop door en ging als een van de weinigen van start op regenbanden. De regen zette niet door maar een kartbaan is al glad als het iets vochtig is en de regenbanden bleken een goede keuze, want ondanks een schuiver in de eerste ronde won Kuil de race met een voorsprong van meer dan veertig seconden op Ter Veld! Erik Bruns, die ook op regenbanden stond, werd derde. Hij mocht met Kuil en Ter Veld naar het podium van het dagklassement.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Thije Ligtermoed schreef de dagzege van de eerste wedstrijd in Assen overtuigend op zijn naam. Viggo Megard leek daar zijn grootste bedreiging, zou dat in Veldhoven ook zo zijn? Ze noteerden in de kwalificatie exact dezelfde rondetijd, tot op een duizendste nauwkeurig. Toch kwam de concurrentie in de races uit een heel andere hoek. In de eerste race was het Timo Suos die aan het achterwiel van Ligtermoed bleef plakken. Ligtermoed hield het hoofd koel en wist Suos tot aan de finish achter zich te houden.

Bij aanvang van de tweede race was de baan bijna opgedroogd maar in de opwarmronde nog merkbaar glad, voorzicht was dan ook geboden. Na de start was het een beetje aftasten waar de grens lag voor de coureurs, waarbij Ligtermoed in het gedrang terecht kwam. Hij verloor daardoor het uitzicht op de overwinning, die wederom naar Suos ging. Dat ging niet van een leien dakje, want tot de laatste ronde had Timo Aanraad het kopwerk gedaan. Suos greep uiteindelijk de dagzege, Ligtermoed werd tweede en behoudt de leiding in het kampioenschap. Milan van der Veen werd derde.

Puchshop Racing Cup

Waren er in Assen al meer dan 20 Puch-coureurs, in Veldhoven was het deelnemersaantal nog groter. Liefst 25 coureurs melden zich, waarvan er 22 aan de start van de races zouden mogen verschijnen. Onder hen een aantal Zwitserse coureurs, met de snelle Kenny Buchser in hun gelederen. Hij liet de afgelopen jaren al vaker zien de te kloppen man te zijn, maar hij zou in Veldhoven toch iemand voor zich moeten dulden. Dat was Henk Minnen, die ook al in Assen de winst in de snelste Expi-klasse op zijn naam wist te schrijven. In de Standaard-klasse was de winnaar ook dezelfde als in Assen, Pascal Mussche. Geplaagd door een lekke band in de eerste kwalificatietraining, maar zoals zo vaak in de Puchshop Racing Cup door zijn medecoureurs snel aan een nieuwe binnenband geholpen en daarmee op naar de overwinning van beide races en de dagzege.

De tweede wedstrijddag zit er alweer op, de derde zal op zaterdag 21 mei worden verreden op de TT Junior Track in Assen.