Verslag – FIM MiniGP Netherlands Round 2: Assen 30 april


Mariska Grob - 03 mei, 2022 FOTO - MotoGrafie / Mariska Grob

Op zaterdag 30 april werd de tweede ronde van de FIM MiniGP Netherlands-competitie verreden op de TT Junior Track in Assen, waarbij dit keer ook andere klassen in actie kwamen.

Tijdens de eerste ronde van de FIM MiniGP Netherlands Series 2022 – verreden op donderdag 21 april – kwamen enkel de MiniGP- en Ohvale110-klassen in actie. Op zaterdag 30 april werd een wedstrijddag verreden waarbij naast deze klassen ook de Ohvale 160/190 en de Laps.nu Supermoto-klassen hun wedstrijden verreden. De supermoto-races worden in drie klassen verreden: Supermoto Junior voor rijders tot 15 jaar op lichtere motoren, Supermoto Senior en de Supermoto Senior Expert voor de allersnelste rijders. Onder – zo nu en dan dreigende – wolkenpakken reden alle klassen twee races op een gelukkig droog TT Junior Track.

Kwalificatie FIM MiniGP

Een dikke week eerder was het Fynn Kratochwil die bij de seizoensopening beide races op zijn naam wist te schrijven. Hij won het dagklassement voor Dean Gouw en Levi Flier. Het jonge Duitse talent is pas elf jaar oud maar heeft in eigen land al meerdere kampioenstitels met pocketbikes en minibikes behaald. Omdat Duitsland geen eigen MiniGP Series kent, rijdt Fynn in het Nederlandse kampioenschap mee, maar daarnaast komt hij ook uit in de Oostenrijkse Series én die van de Alpe Adria. Grootse plannen dus. In Nederland lijkt hij in ieder geval dé te kloppen man. Toch was het niet Kratochwil maar Levi Flier die in de eerste kwalificatietraining de snelste was. Op een heel andere lay-out van het circuit dan bij de eerste race kwam hij prima uit de voeten.

Ruben Nijland deed dat ook en bleek in de tweede kwalificatie een fractie sneller dan Flier. Ook Julian van Kalkeren was net even sneller. Van Nijland, Van Kalkeren en Flier zouden beide races vanaf de eerste startrij vertrekken met Kyano Schoo, Fynn Kratochwil en Dean Gouw achter zich op de tweede rij.

Races FIM MiniGP

In de eerste races was het Van Kalkeren die het voortouw nam. Hij pakte direct de koppositie maar kreeg Flier mee in zijn achterwiel. Samen met Kratochwil, Schoo en Nijland reden ze weg bij de rest van het veld. De vijf coureurs gaven elkaar weinig toe. Van Kalkeren en Flier leken de eerste twee posities stevig in handen te hebben tot in de eindfase Kratochwil langszij kwam en de overwinning opeiste.

In de tweede race nam Van Kalkeren opnieuw direct de koppositie in maar nu was het Nijland die in zijn achterwiel kroop. Halverwege de race nam Nijland de leiding over en in een zinderende strijd wist hij het hoofd koel te houden en na 15 ronden als winnaar te worden afgevlagd. Van Kalkeren zag nog net Kratochwil voorbij komen en werd derde. Voor het dagklassement deed Kratochwil de beste zaken, hij mocht de grootste beker in ontvangst nemen met Nijland naast hem als tweede en Van Kalkeren op een derde plaats. Flier werd in het dagklassement vierde voor Schoo en Gouw.

Ohvale 110

De Ohvale 110 kwam net zoals de MiniGP ook al in actie op 21 april. In deze klasse was het Casper Pennings die overtuigend beide races won en winnaar van het dagklassement werd voor Miron Masson en Douwe Feenstra. Ook nu liet Pennings in de kwalificaties zien op jacht te zijn naar de winst. Hij was in beide kwalificaties de snelste voor Masson en Van der Bie. Zenno Bulté, Douwe Feenstra en Merdan Karabulut completeerden de tweede startrij.

Bij de start van de eerste race een kleine tegenvaller voor Avart Zelko, die aanvankelijk niet wegkwam en met achterstand aan zijn race zou beginnen. Hij wist knap de aansluiting te vinden en zelfs nog twee plaatsen op te klimmen. Aan de kop van het veld waren het Masson en Pennings die om de overwinning streden. Het was Masson die de snelste rondetijd noteerde maar Pennings die uiteindelijk als winnaar over de streep kwam. Achter het tweetal wist Bulté nog net Van der Bie achter zich te houden, Feenstra werd vijfde.

In de tweede race ging de strijd om de overwinning wederom tussen Pennings en Masson. Masson scherpte zijn rondetijd nog verder aan, maar kwam Pennings niet voorbij. In een laatste poging om de winst te grijpen gleed Masson in de allerlaatste bocht onderuit en kon Pennings onbedreigd naar de finish rijden. Dit keer was het Van der Bie die na een spannende strijd Feenstra en Bulté achter zich wist te houden en knap tweede werd. Masson had intussen zijn motor opgepakt en over de streep geduwd, waardoor hij toch nog als vijfde geklasseerd werd. Zijn doorzettingsvermogen werd beloond met een mooie beker voor de derde plaats in het dagklassement. Onbetwiste winnaar was Pennings; Van der Bie mocht de beker voor de tweede plaats in ontvangst nemen.

Ohvale160/190

Er is naast de 110 en 160 ook een 190cc-sterke Ohvale. Rijders ouder dan veertien jaar mogen uitkomen in een gezamenlijke 160/190 klasse. Dat je met een 190 erg hard rond kan gaan, lieten Sven Wind en Timo Kubbinga zien. Wind bleef in de tweede race Kubbinga voor maar ging in de eerste race onderuit, waardoor Kubbinga zichzelf verzekerde van de overwinning in het dagklassement voor Wind en Kevin Mostert.

Supermoto Junior

Bij de Supermoto Junior was Timo Suos in de kwalificaties al veruit de snelste op de baan. Hij was anderhalve seconde sneller dan Fynn Kratochwil, die niet alleen met de Ohvale maar ook met de supermoto in actie kwam. Shayden Rodgers kon tevreden zijn met zijn derde kwalificatietijd, het was voor hem pas de tweede keer dat hij op de 85cc Husqvarna plaatsnam. Daniël Klaucke kwalificeerde als vierde. In die volgorde kwam het viertal ook over de finish in de eerste race.

In de tweede race ontbrak Kratochwil en won Suos de race voor Rodgers en Klaucke. Finn Testers werd vierde voor Rinnert Wierda en Mirthe Boven. Suos was de terechte winnaar van het dagklassement voor Rodgers en Klaucke.

Supermoto Senior

Na de junioren was het de beurt aan de Supermoto Seniorklasse, waarin voormalig Open Minibikekampioen Mink Remijn en Bo Remijn in de eerste kwalificatie het tempo aangaven. In de tweede kwalificatie was Bo de snelste en zou Michel Roerink Mink Remijn net te snel af zijn.

Aan de podiumkansen van Mink Remijn kwam al vroeg in de eerste race een einde toen hij onderuit schoof. Ook Bo Remijn zou pech kennen waar Roerink van profiteerde door de race te winnen voor Gianni Avallone en Dominik Meijs. Bo Remijn revancheerde zich in de tweede race waarin hij de snelste rondetijd op de klokken zette en als eerste over de finish kwam. Roerink werd tweede voor Avallone, wat betekende dat Roerink de dagzege op zijn naam schreef voor Avallone en Bo Remijn.

Supermoto Senior Expert

Tenslotte was het de beurt aan de snelste rijders. Jos Koelewijn ging in de eerste kwalificatie hard rond maar zijn transponder gaf geen signaal, waardoor het Danny van der Sluis was die de snelste tijd noteerde. In de tweede kwalificatie stelde Koelewijn orde op zaken en verzekerde hij zich van de polepositie, voor Henry Compagner en Van der Sluis. De tweede startrij werd bezet door Roy klompmakers, Luca de Vries en Jayant Chote. Voor Klompmakers had er wellicht meer ingezeten als hij niet met machinepech de kwalificatie vroegtijdig had moeten staken.

In de eerste race deed Koelewijn wat er van hem werd verwacht. Hij was te sterk voor de concurrentie en won. Voor Van der Sluis ging het al snel mis waardoor Compagner onbedreigd naar de tweede plaats kon rijden. De Vries werd derde voor Van der Sluis. Dat de onderlinge sfeer in de supermotoklassen goed is, blijkt wel uit het feit dat Klompmakers een machine van een andere coureur kreeg aangeboden voor de races. Daarmee wist hij nog net Chote voor te blijven en vijfde te worden.

Ook in de tweede race reed Koelewijn naar de winst, al zat Van der Sluis er nu dichter op. Hij werd tweede op veilige afstand van Compagner. Klompmakers moest dit keer niet alleen Chote maar ook Albert Braamskamp van zich afhouden. Dat lukte en Klompmakers werd vierde voor Braamskamp en Chote. Chote wist met zijn 250cc-machine de zwaardere 450’s het nog knap lastig te maken. In het dagklassement was Koelewijn de grote winnaar voor Compagner en Van der Sluis.

Na een mooie dag met spannende races kan de MiniGP zich klaar gaan maken voor de derde wedstrijddag die op zaterdag 28 mei zal worden verreden op kartcircuit De Landsard in Veldhoven.