Sporters in beeld – grasbaanrijder Dave Meijerink


Damon Teerink - 05 mei, 2022 FOTO - Baansportfansite.nl

In de rubriek; ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Deze week met grasbaanrijder Dave Meijerink.

Hij is 21 jaar oud en een bekende naam in de langbaanwereld: Dave Meijerink is van jongs af aan actief op hoog niveau in de grasbaanracerij. Dit seizoen komt Dave uit in het Nederlands kampioenschap en wil hij zich kwalificeren voor het WK langbaan. Vandaag kijken we samen met de langbaanrijder naar zijn carrière tot nu toe en blikken we vooruit op de toekomst.

Hoe ben jij de afgelopen periode doorgekomen?

“De afgelopen winterperiode heb ik veel tijd op de crossmotor doorgebracht. ’s Winters ben ik veel te vinden op de crosscircuits. Dit is simpelweg de beste manier om je conditie op peil te houden. Voorheen ging ik veel naar de sportschool en was behoorlijk fanatiek dus grote spieren en zware gewichten. Totdat ik destijds bij de eerste wedstrijd aankwam, alle spieren verzuurden en rijden moeizaam ging. Die sportschool laat ik nu achterwege, laat mij maar lekker crossen in de winter.”

Dit seizoen, wat staat er op planning en wat zijn jouw verwachtingen?  

“Vijf  Dutch Open Grass Track-wedstrijden en verscheidene internationale wedstrijden verspreid door Europa. Daarbij staan ook halve finales voor het EK en kwalificatierondes voor het WK op het programma. Op dit moment sta ik derde op de reservelijst voor het wereldkampioenschap. Mochten daar rijders uitvallen, dan zou ik in hun plaats kunnen rijden. Mijn doelstelling is daarom om zo goed mogelijk te presteren en volgend jaar als vaste deelnemer is de WK-cyclus terecht te komen. De agenda is goed gevuld, want er staan liefst dertig wedstrijden op het programma. Van Zuid-Frankrijk tot Polen en van Engeland tot hier in Nederland.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met deze sport?

“Onze buurman deed aan speedway op hobbymatig niveau. Mijn vader vond dat ook geweldig en samen waren zij aan het stoeien met speedwaymachines. Ik reed toen nog op de crossmotor. Toen ik negen jaar oud was mocht ik een speedwaymotor proberen. Er werd een motor voor mij klaargemaakt door mijn vader en Jim Groen, oud grasbaanracer. Zodoende ben ik mijn eerste meters in de grasbaan gaan rijden.”

Wat maakt de sport voor jou zo mooi/bijzonder?

“Wij hebben geen remmen en daarbij is het een tactische sport  omdat we maar vier ronden rijden. Daardoor komt het  niet alleenop de motor aan maar grotendeels ook op de coureur. Ik ben na vier rondjes langbaan kapot maar vijfentwintig minuten crossen is geen probleem. De langbaanwedstrijden zijn zo intens: in de vier rondjes die je rijdt moet alles direct gebeuren. Er is geen tijd voor foutjes, het moet gelijk goed gaan. Daarbij is de start cruciaal, een goede start hebben is bijna de helft van het werk.”

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

“Ik lig de dag van tevoren vroeg op bed. Verder heb ik eigenlijk geen bijgeloof en/of rituelen. Laat mij maar gewoon lekker rijden!”

Wat doe jij in het dagelijks leven en valt dit goed te combineren met jouw racecarrière?

“Ik werk in de varkenshouderij. Sinds het begin van de coronapandemie heb ik een vast contract. Dus eigenlijk heb ik nog geen volledig raceseizoen meegemaakt, omdat de wedstrijden lange tijd hebben stilgelegen. Daarbij stopt het werk in de varkenshouderij nooit, de varkens moeten eten hebben en gecontroleerd worden en dat is natuurlijk ook op de zaterdag en zondag wanneer er geracet moet worden. Gelukkig heb ik een fijne werkgever, waarmee ik alles kan overleggen.”

Als je geen grasbaan zou hebben gedaan, welke andere (motor)sport had jij dan gedaan?

“Dan zou ik de crossmotor weer pakken. Dat is iets wat ik graag doe naast de langbaanwedstrijden. Ik heb ooit ook eens een opstapdag gehad op de Junior Track in Assen, ik reed toen op een Moriwaki 250cc viertaktmachine. Dat was een bijzondere ervaring maar verder heb ik mij daar nooit verder in verdiept.”

Wat zijn jouw doelstellingen voor dit jaar?

“Ik ben drie jaar op rij tweede in het Nederlands kampioenschap geworden. Daar mag van mij wel verandering ik komen. De titel is dit jaar het doel. Daarnaast wil ik mij ook kwalificeren voor de WK langbaan voor 2023. Hiervoor moet ik twee kwalificatierondes rijden en de uitslag zal bepalen of ik een vaste plek weet te bemachtigen voor volgend jaar. Dus dit zijn al twee flinke doelstellingen om aan te werken dit jaar.”

Kijkend naar de toekomst, wat verwacht jij dan behaald te hebben?

“In de top van Nederland rijd ik al, alleen de titel ontbreekt nog. Als ik vooruitkijk hoop ik over een aantal jaar meerdere titels op zak te hebben. In 2020 werd ik derde in het Europees kampioenschap. Dat is natuurlijk goed, maar net een stapje te weinig als je het mij vraagt. Dus dat kan ook altijd beter.”

Wil jij komend seizoen de verrichtingen van Dave volgen? Neem dan vooral een kijkje op zijn pagina’s of Facebook, of Instagram. Volgende week zijn we terug met wederom een bijzonder verhaal uit de Nederlandse motorsport.