Sporters in beeld –Dakar- en IDM Supersport 600-rijder Wiljan van Wikselaar


Damon Teerink - 19 mei, 2022 FOTO - Damon Teerink

In de rubriek; ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Ditmaal met Dakar- én IDM Supersport 600-rijder Wiljan van Wikselaar.

Wiljan van Wikselaar is 26 jaar oud en slaat geen uitdaging uit de weg. Dat blijkt wel als hij begin 2022 voor het eerst meedoet aan de Dakar-rally, waarin hij als 44e eindigt in het eindklassement als negende rookie. Dat deed hij in dienst voor het BAS World KTM Racingteam. Geen slechte prestatie voor de rijder uit het Gelderse Harskamp. Het contrast met hoe de rest van Wiljans racejaar er uit zal zien is echter groot: hij start namelijk ook in het prestigieuze IDM Supersport 600-kampioenschap. Dit ondanks dat hij pas enkele seizoenen in de wegracesport actief is. Hoe dat zo is gelopen? Dat leren we in de aflevering van Sporters in Beeld!

Hoe ben jij de afgelopen periode doorgekomen?

“Het was een chaotische periode. Het Dakar-project hebben we laat afgerond. Voor, tijdens en na de Dakar was ik hier continu mee bezig. Maar dat is dus ook de periode voor de wintertesten in de wegrace. Nadat ik de Dakar had uitgereden hoefde ik even geen motor meer te zien. Daardoor kwamen de plannen voor het wegraceseizoen extreem laat op gang. In eerste instantie was het de bedoeling om het Nederlands kampioenschap te rijden, totdat ik een belletje kreeg met de vraag of ik IDM wilde rijden voor het RR Socia Racing team.

Dit was een uitdaging die ik niet af mocht slaan, een unieke kans die je niet vaak zult krijgen. Op dat moment had ik nog geen enkele meter gereden op de Yamaha YZF-R6 sinds de laatste race van vorig jaar, in oktober. Maar goed, ik sla geen uitdaging uit de weg. Ik zat in een stroomversnelling en ineens rijd ik nu dus in het IDM Supersport 600.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de wegracesport?

“Mijn vrienden reden wel eens een circuitdag en dat leek mij ook wel interessant. Ik had al mijn motorrijbewijs en reed met mijn naked bike op de weg. Maar op het circuit was deze motorfiets niet snel genoeg. Ik houd van competitiviteit, ik wil altijd zo ver mogelijk komen en het liefst winnen. Dus kocht ik een circuitmotor. Met die Honda reed ik al gauw sneller reed dan mijn kameraden. Zodoende ben ik in de ZAC-competitie gaan rijden, al gauw daarna het IDC-kampioenschap en dit jaar in het Duitse IDM-kampioenschap.”

Wat zijn jouw doelstellingen voor dit jaar?

“In ieder geval zo veel mogelijk leren. Voorafgaand aan de eerste wedstrijd op de Lausitzring was alles compleet nieuw. Een nieuw team, nieuw kampioenschap en ik had geen idee waar ik stond ten opzichte van de rest van het deelnemersveld. Nu, na het rijden van de eerste wedstijd, hebben we meer informatie en weten we hoe we ervoor staan. De doelstelling is om gedurende het seizoen punten bij elkaar sprokkelen en daar gaan we volle bak voor.”

Fotografie: Damon Teerink

Hoe is het Dakarproject tot stand gekomen?

“Begin 2021 besloot ik om geen competitie te gaan racen. Daardoor ontbrak er een doel om naartoe te werken. Ineens had ik tijd over die ik graag wilde opvullen. Bij mij in de buurt, in  Harskamp, is de Dakar Rally aanzienlijk populair. Een plaatsgenoot die normaal gesproken in de vrachtwagen rijdt, wilde zijn navigatievaardigheden verbeteren. Zo zijn we samen een roadbooktraining gaan doen in Spanje om vervolgens de Andalucia Rally te rijden, waar ik de Enduro Cup won. Daardoor kon ik kosteloos meedoen met de rally in Marokko.

Het was in eerste instantie nooit de bedoeling om Dakar te rijden, je denkt vooral: ‘Dat is zo groot, zo zwaar, dat doe je niet zomaar.’ Maar goed, de eerste twee rally’s gingen goed en de mensen om mij heen zeiden dat ik dan ook maar de Dakar moest rijden. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens mijn debuut in rally eindigde ik direct als 44e in het algemeen klassement, en ook nog eens als beste Nederlander.”

Kun jij leerpunten uit de rally meenemen naar de wegracesport?

“Niet te veel willen maar het goede eruit halen. Dat is iets waar ik tijdens de eerste race achter kwam. Ik wil het liefst zoveel mogelijk rondjes rijden, want iedere ronde leer je meer. Dit is wellicht een oude gedachte die toch iets bijgeschaafd moet worden. Op zondag tijdens de tweede race kon ik merken dat ik vermoeid begon te raken. Door bijvoorbeeld te focussen op een ultiem rondje in de kwalificatie, kun je deze krachten besparen voor de rest van het weekend.”

Wat maakt de wegracesport voor jou zo bijzonder?

“Snelheid! Naarmate je steeds harder gaat rijden, ga je ook steeds meer merken aan de motor. Je voelt de achterkant van de machine de bocht uitglijden, maar je merkt ook precies hoe de voorkant reageert. Het komt steeds meer aan op precisie, dat is geweldig!”

Fotografie: Rallymaniacs.com

Als je een andere (motor)sport moest kiezen, waarvoor zou jij gaan?

“Ik vind karten gigantisch mooi! Als ik iets anders zou moeten kiezen dan zou ik daarvoor gaan.”

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

“Net voor een wedstrijd wil ik even een momentje voor mijzelf. Dan doe ik mijn gebruikelijke rek- en strekoefeningen. Dan ben ik warm en klaar om de motor op te stappen. Net voor de kwalificaties en races probeer ik altijd goed te focussen maar ben ik ook altijd nog wel in voor een grapje of een kort overleg. Daarbij heb je wel gezonde spanning, maar dat heeft iedereen.”

Wat doe jij in het dagelijks leven en valt dit goed te combineren met jouw racecarrière?

“Ik heb een eigen bedrijf. Wij maken stickers voor de motocross en supermoto en hebben een webshop voor onderdelen. Ik kan alles vanaf de laptop doen, dus zowel thuis als op de zaak. Maar mocht het nodig zijn, dan kan ik ook tijdens de raceweekenden zelf iets doen. Ik kan de tijden dus gemakkelijk indelen, daarin ben ik gelukkig heel flexibel. Hierdoor is het goed te combineren met de sport.”

Fotografie: Damon Teerink

Waar kijk jij het meest naar uit dit seizoen?

“Het complete kampioenschap. Het zijn stuk voor stuk mooie wedstrijden. De wedstrijd in Schleiz lijkt mij geweldig: een compleet andere baan in een regio waar de motorsport enorm leeft. Maar ik kijk ook uit naar het weekend in Assen. Dat is onze thuiswedstrijd waar familie, vrienden en sponsoren naartoe komen. Het is sowieso al een groot feest om in dit kampioenschap te mogen rijden.”

Je bent 26 jaar en hebt al meerdere motorsportdisciplines beoefend. Wat staat er nog op je bucketlist?

“Mijn bucketlist is ontzettend lang, ook op motorsportgebied. Iets wat mij onwijs tof lijkt is om eens een wedstrijd in het British Supersport te rijden. Daarvoor moet ik nog de nodige progressie maken, maar wie niet waagt wie niet wint. Ik houd van uitdagingen, daar past dit goed bij. Mijn hoogtepunt tot nu toe is dat ik de Dakar heb gefinisht.”

Wil jij de verrichtingen van Wiljan dit seizoen volgen? Neem dan eens een kijkje op zijn Facebookpagina: Wiljan Wikselaar of op Instagram: Wiljanwikselaar