Het boek van Mariëlle de Mol ‘Verantwoord beter motorcrossen’


Damon Teerink - 20 mei, 2022

Voormalig motocrosser op hoog niveau, Mariëlle de Mol, schreef het boek ‘Verantwoord beter motorcrossen’. In dit boek deelt zij haar kennis over motorcrosstraining, voeding, coaching en hoe jij jezelf beter kunt ontwikkelen in de motorcross.

Met de kennis die Mariëlle in haar motorcrosscarrière heeft opgedaan, heeft ze na jaren werk haar eigen boek op de markt gebracht. In haar boekwerk beschrijft ze allerlei zaken over hoe je beter kunt worden in motorcross. Wat er bijvoorbeeld gebeurt met jouw lichaam, wat voor een fysieke training je moet doen, de juiste afstelling van de motor maar ook de juiste voeding komt aanbod. Alles bij elkaar een erg interessant boek met allerlei hulpmiddelen die een rijder kunnen ondersteunen om beter te worden in de motorcross.

Wanneer Mariëlle vijf jaar oud is stapt ze voor het eerst op een motor. Dit doet ze op een Italjet crossmotor. Snel daarna stapt ze over op de Kawasaki waarmee ze competitie gaat rijden in de MON. Dit heeft ze gedaan tot aan de 125cc-categorie. In 2008 weet zij de NK Damestitel te veroveren, wat ze in 2010 nog eens doet door het ONK Dameskampioenschap wordt. In 2011 rijdt ze haar laatste jaar in het WK Dames, waarin zij zesde wordt. Daarna verschoof haar focus van het competitief rijden naar het lesgeven en coachen van nieuwe trainers en de volgende generatie motorcrossers.

Hoe is het boek tot stand gekomen?

“Ik ben begonnen met artikelen schrijven op mijn website over hoe je beter kunt motorcrossen. Deze kennis ontbreekt overal, terwijl het ontzettend handig is. Er is vrijwel nergens informatie over motorcross te vinden. Je moet het in principe leren van de mensen om je heen en door te kijken naar andere rijders. Maar daar blijft het ook bij. Nergens staat op papier hoe je moet crossen. Zodoende ben ik begonnen met het schrijven van handige artikelen en tips voor motorcrossers op mijn website. Vervolgens ben ik begonnen met informatie op papier te zetten, waaruit mijn boek ‘Verantwoord beter motorcrossen’ is gerold.

Wie wil je met het boek bereiken?

“Het boek kent zijn basis in de theorie. Hierin trek ik één lijn die voor iedereen haalbaar is, zowel voor de beginnende crossers als de wedstrijdrijder. Aan de hand van het boek kan ik mensen uitleggen en informeren over hoe alles werkt en moet rondom de motorcross. Eindelijk staat er nu een groot gedeelte van deze informatie op papier. Ik hoop hiermee elk type crosser aan te sporen om nuttige tips en kennis op te doen.”

Hoe is het idee ontstaan om een boek te schrijven?

“Daar ben ik al langere tijd mee bezig; ‘hoe zorg je ervoor dat je de juiste informatie over brengt?’ Ik train jeugdige beginnende crossers van vijf tot elf jaar, maar ook beginners crossers tot 50 jaar en soms ook wel ouder. Het is zeer divers. Voor het boek moet je keuzes maken, zodat het uiteindelijk voor iedereen toegankelijk is. Gelukkig had ik al snel een duidelijke structuur gevonden, waarbij alle essentiële punten aan bod komen.”

Mariëlle de Mol in actie

 

Wat wil je de motorcrossers meegeven die jouw boek hebben besteld/gelezen.

“Haal er voor jezelf de punten uit die belangrijk zijn. Iedereen heeft zijn eigen aandachtspunten en dat kun je in het boek exact terugvinden. Ook kunnen de lezers zichzelf beoordelen over hun motorcrosstechnieken in het boek. Door dit in te vullen komen er specifieke opdrachten naar boven waarmee je vooral aan de slag moet gaan!”

Na jaren werk heb jij jouw eerste exemplaar overhandigt, hoe voelt dat?

“Geweldig! Na zo lang aan het boek ‘Verantwoord beter motorcrossen’ te hebben gewerkt, mocht ik het vrijdag 13 mei officieel presenteren en mijn eerste exemplaar overhandigen. Het was een prachtige dag.

  • Meer informatie over Mariëlle de Mol en haar boek lees je op haar website.
  • Klik hier om het boek ‘Verantwoord beter motocrossen’ te bestellen.