FIM MiniGP Round 3: Veldhoven 28 mei


Mariska Grob - 31 mei, 2022

Werden de eerste twee wedstrijddagen van de FIM MiniGP Netherlands Series op de TT Junior Track in Assen verreden, voor de derde wedstrijd reisden de coureurs af naar het zuiden. Op zaterdag 28 mei werd in het Brabantse Veldhoven op kartcircuit De Landsard de derde wedstrijddag verreden. Net als bij de vorige wedstrijd bleven de voorspelde buien uit en kon er onder prima omstandigheden aan de wedstrijddag worden begonnen.

FIM MiniGP

Het jonge Duitse talent Fynn Kratochwil lijkt dit seizoen onverslaanbaar. Hij won de eerste twee wedstrijden en ook in Veldhoven gaf hij al bij de kwalificaties zijn visitekaartje af. Hij noteerde de snelste tijd en zou vanaf polepositie de races mogen aanvangen, met Julian van Kalkeren en Levi Flier naast hem op de eerste startrij. De tweede rij werd bezet door JayJay den Hoed, Kyano Schoo en Dean Gouw.

Kratochwil was als snelste weg maar kreeg Van Kalkeren, Flier, Schoo en Gouw met hem mee. Na vier ronden nam Van Kalkeren de koppositie over en Flier en Schoo gingen ook aan Kratochwil voorbij. Kratochwil had even nodig om zich te herpakken, maar wist vervolgens weer terug te komen naar de tweede plaats achter Van Kalkeren. Het tweetal wist zich los te rijden van Schoo en Flier. Kratochwil liet een paar keer zijn voorwiel zien maar Van Kalkeren wist de aanvallen af te slaan en als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door te komen. Daarachter wist Flier in de eindfase nog wel de derde plaats van Schoo af te snoepen. Gouw werd vijfde, Den Hoed eindigde als zesde voor Ruben Nijland.

De tweede race ging van start met een enorme wheelie van Flier. Hij moest daardoor Kratochwil en Van Kalkeren laten gaan, die wederom de strijd om de winst met elkaar aangingen met op korte afstand achter hen Schoo. Dit keer deed Kratochwil het kopwerk en loerde Van Kalkeren op een kans om de snelle Duitser te passeren. Met nog een paar ronden te gaan ging het mis voor Van Kalkeren bij het uitkomen van een chicane en schoof hij onderuit. Hij kon zijn weg niet vervolgen en moest vanaf de zijlijn toekijken hoe Kratochwil en Schoo de strijd om de overwinning uitvochten. Schoo zette nog wel de snelste rondetijd neer maar kon de aanval op Kratochwil niet meer inzetten. Kratochwil won ook de tweede race, Schoo werd tweede. Flier werd na een knappe inhaalrace derde terwijl Gouw nog net Den Hoed achter zich wist te houden.

Voor het dagklassement deed Kratochwil de beste zaken. Schoo werd daarin tweede voor Flier.

Ohvale 110

Casper Pennings en Miro Masson waren in Veldhoven aan elkaar gewaagd en noteerden nagenoeg dezelfde rondetijd in de kwalificatietrainingen. Met minder dan een tiende van een seconde verschil greep Pennings polepositie. Dyon van der Bie noteerde de derde tijd voor Zenno Bulté en Douwe Feenstra.

Na het doven van de startlichten was Pennings als beste weg en hij sloeg direct een gat. Hij zou onbedreigd naar de overwinning rijden. Ook Masson en Van der Bie reden een eenzame race naar de tweede en derde plaats. Bulté deed hetzelfde op de vierde plaats. Strijd was er wel om de vijfde plaats: Zelko Avart, Merdan Karabulut en Douwe Feenstra reden als aan een touwtje totdat Feenstra bij het ingaan van de laatste ronde de aanval inzette bij Karabulut en de zesde plaats over wist te nemen.

De tweede race was Pennings wederom als snelste vertrokken, maar dit keer leek het erop dat Masson de aansluiting bij Pennings kon vinden. In de eindfase wist Pennings net even beter langs de achterblijvers te komen en Masson zou het niet lukken de aanval in te zetten. Pennings zette zijn zegetocht voort en won zijn zesde overwinning op rij. Masson eindigde wederom onbedreigd als tweede en Van der Bie reed vastberaden naar de derde plaats. Dit keer waren Bulté, Avart, Feenstra en Karabulut in gevecht om de vierde plaats. De strijd werd beslist in het voordeel van Bulté, Avart werd vijfde voor Feenstra en Karabulut. De uitslag van het dagklassement was identiek aan beide races.

Ohvale160/190

Manny van Tilburg reed een week eerder nog met de Ohvale 190 in het Italiaanse GP2-kampioenschap, maar verscheen in Veldhoven ook aan de start. In de kwalificaties was het de ervaren Kevin Mostert die de snelste tijd op de klokken zette en van polepositie mocht vertrekken.

Hij was in de eerste race als snelste weg en zou na twaalf ronden als winnaar onder de finishvlag doorkomen. Sven Wind werd weliswaar tweede op de baan, maar niet in de uitslag omdat hij geen transponder aan zijn machine had. Gelukkig hadden oplettende baancommissarissen de transponder gevonden en kon Wind hem op tijd voor de tweede race weer aan zijn Ohvale bevestigen. Van Tilburg werd als tweede geklasseerd voor Timo Kubbinga.

In de tweede race was het Van Tilburg die de overwinning naar zich toe trok voor Wind en Mostert. Voor het dagklassement behaalde Van Tilburg de meeste punten. Hij mocht naar de hoogste trede van het podium, Mostert mocht mee voor de tweede plaats en Kubbinga werd derde.

Supermoto Junior

Bij de Supermoto Junior was Timo Suos de winnaar in Assen, maar in Veldhoven was er tegenstand van Thije Ligtermoed. De twee kennen elkaar goed, want in de Yamaha R125 Cup zijn ze de nummers 1 en 2 in de tussenstand van het kampioenschap. Ligtermoed kwalificeerde als snelste voor Shayden Rodgers, die na zijn debuutrace in Assen de smaak goed te pakken had, en Suos.

In de eerste race scherpte Ligtermoed zijn tijd nog verder aan en reed naar de overwinning voor Suos en Rodgers. Finn Testers wist nog net voor Daniël Klaucke op een vierde plaats te eindigen. In de tweede race was Ligtermoed wederom de snelste maar hij kreeg de overwinning niet cadeau. Suos noteerde de snelste raceronde en leek nog even aan te dringen, maar Ligtermoed hield het hoofd koel en won ook zijn tweede race. Rodgers werd derde en dit keer eindigde Klaucke voor Testers. De familie Testers was goed vertegenwoordigd met Finn en Sem, die zijn eerste wedstrijd met de Supermoto reed. In het dagklassement was Ligtermoed de winnaar, Suos werd tweede en Rodgers derde.

Supermoto Senior

Josri Salem is geen onbekende op het asfalt, want hij reed eerder al ONK Supermono. Hij liet zien met de Supermoto ook snel te zijn door de snelste tijd in de kwalificaties te noteren. Hij zou van polepositie vertrekken voor Dennis Meijer en Stefan Arning. Salem zette weliswaar ook in de eerste race de snelste rondetijd op de klokken, het was Meijer die in een strakke race naar de overwinning reed. Arning werd derde voor Oscar Walraven. In de tweede race was het wederom Meijer die de concurrentie het nakijken gaf en de zege op zijn naam schreef. Salem werd tweede voor Arning en Walraven, en het dagklassement zag er dan ook hetzelfde uit. De Duitser Arning was niet alleen blij met zijn beker maar ook met de mogelijkheid om deel te nemen aan een Supermoto-competitie op asfalt, aangezien er geen soortgelijke competitie in zijn thuisland bestaat.

Supermoto Senior Expert

Was Jos Koelewijn in Assen nog de onbetwiste winnaar voor Henry Compagner en Danny van der Sluis, in Veldhoven kwam de concurrentie uit een heel andere hoek. Owen van Trigt, normaal gesproken actief in de FIM JuniorGP Talent Cup, was in de training het snelste en zou van polepositie mogen vertrekken voor Koelewijn en Jayant Chote. Van Trigt was ook in de eerste race Koelewijn te snel af en greep de overwinning. Chote reed naar de derde plaats. Het gevecht om de vierde plaats tussen Van der Sluis, Compagner en Jorel Boerboom was tot het laatst toe spannend en werd door Boerboom in het voordeel beslist voor Van der Sluis en Compagner.

Ook de tweede race was Van Trigt een maatje te groot voor Koelewijn en kwam als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door. Chote kwam kort na de start in het gedrang en moest daardoor aansluiten achter het groepje van Van der Sluis, Boerboom, Compagner en Roy klompmakers. Ronde na ronde schoof hij een plaatsje op om halverwege de race alweer op de derde plaats te liggen, waar hij ook op zou finishen. Van der Sluis verremde zich waardoor hij de aansluiting met de achtervolgende groep verloor. Boerboom werd nu vierde voor Klompmakers en Compagner, Van der Sluis eindigde op een achtste plaats achter Kay van Steenbergen.

Koelewijn ziet jong talent voor en achter hem op het podium staan, en dat is precies wat hij voor ogen had met het opzetten van deze cup: jong talent leren omgaan met motoren met meer vermogen. Samen met de ervaren coureurs helpt iedereen elkaar om sneller te worden. Koelewijn lukte het, ondanks monteren van zachtere banden en aanpassen van demping en veervoorspanning, niet om Van Trigt voor te blijven. Dankzij twee foutloze races mocht Van Trigt voor het dagklassement naar de hoogste trede van het podium. Chote liet zien aansluiting bij de snelste mannen te vinden en mocht de beker voor de derde plaats in ontvangst nemen.

De MiniGP sloot een mooie wedstrijddag in Veldhoven af en zal voor de volgende wedstrijd de grens oversteken. In het weekend van 2 en 3 juli wordt er in het Belgische Spa-Francorchamps, op de kartbaan die zich binnenin het grote circuit bevindt, de vierde wedstrijd verreden.