Sporters in beeld – WK Supersport 600-coureur Jeffrey Buis


Damon Teerink - 10 maart, 2022 FOTO - Randy van Maasdijk

In de rubriek ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om met hen de mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Deze week bijten wij het spits af met wereldkampioen Supersport 300 Jeffrey Buis. 

Jeffrey begon zijn wegracecarrière al op jonge leeftijd. Hij wist menig vriend en vijand te verslaan op de kleine en grote circuits door heel Europa. Zijn talent bleef daarbij uiteraard niet onopgemerkt. In 2019 maakte de nu twintigjarige coureur zijn droom waar. Hij promoveerde naar het wereldkampioenschap, hij kwam uit voor het Belgische MTM-team. Na het eerste leerjaar eindige hij op de veertiende plaats in de eindstand. Het jaar daarop wist Jeffrey de wereldtitel te veilig te stellen door in totaal acht keer op het podium te eindigen waarvan vier keer als winnaar. Komend seizoen zal de coureur uit Overijsselse Steenwijkerwold zijn opwachting maken in het WK Supersport 600.

Hoe ben jij de winter doorgekomen?

“Het is niet echt een winterstop geweest. Het seizoen eindigde pas halverwege november, direct daar achteraan waren al gauw de feestdagen en voordat je het weet is het alweer januari en ga je testen voor het nieuwe seizoen. Je hebt eigenlijk niet eens veel rust of het nieuwe seizoen staat alweer voor de deur. Natuurlijk ben je gedurende de winter in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen, met name door conditie op peil te houden. Dat is essentieel! Daarom doe ik veel aan krachttraining en conditietraining.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met deze sport?

“Zo, dat is lang geleden! Dan moet ik toch mijn vader de schuld geven. Van jongs af aan nam hij mij mee naar de TT in Assen. Daarnaast reed hij ook regelmatig met de classics en moest ik natuurlijk mee. Ik was razend enthousiast; ik zou en moest ook een motor hebben! Wat ik mij nog goed herinner is dat mijn vader zei; ‘Als je vier bent en zonder zijwieltjes kunt fietsen, dan krijg je van mij een motor.’ Een week voordat ik vijf jaar werd fietste ik zo weg, toen moest ineens alles binnen één week geregeld worden. Zo gezegd, zo gedaan. Voor mijn vijfde verjaardag kreeg ik een Yamaha PW50 en was ik er natuurlijk niet meer af te krijgen.“

Hoe zag het begin van jouw racecarrière eruit?

“Op mijn vijfde begon ik met grasbaanracen. Dit heb ik zo ongeveer vier jaar gedaan in de jeugdcategorieën, waarin ik zelfs nog een keer derde in het Nederlands kampioenschap ben geworden. Op een gegeven moment kwamen wij in aanraking met de wegracesport. Iemand attendeerde ons erop dat er een opstap georganiseerd werd met kleine motoren op de Junior Track in Assen. Diezelfde dag werd ik nog van school gehaald en reed ik mijn eerste meters op het asfalt. Ik was dus direct verkocht en zo begon ik in de Molenaar NSF 100 Cup, waarin ik vier jaar heb meegereden.”

Fotografie: Randy van Maasdijk – 2020

Wat maakt de sport voor jou zo mooi/bijzonder?

“Daar vraag je mij wat! Het zit gewoon in je bloed, het is een passie en je weet niet anders. Ik ben er ook gewoon mee opgegroeid en van kleins af aan was ik helemaal gek van motoren. Dat ik nu op wereldkampioenschap niveau kan en mag rijden is geweldig. Wegrace is gewoon onmisbaar in mijn leven.”

Als je geen wegrace zou hebben gedaan, welke andere (motor)sport had jij dan gedaan?

“Ik vind motocross wel echt gaaf! Dat vind ik ook een hele mooie sport. Langetijd geleden heb ik eens gecrosst, toen ik nog grasbaan reed. Maar dat was eenmalig, wie weet in de toekomst.”

Wat doe jij in het dagelijks leven en valt dit goed te combineren met jouw racecarrière?

“Gelukkig is mijn werk goed te combineren met het racen. Naast de racerij ben ik schilder. Dit doe ik ook met veel plezier en persoonlijk vind ik dat ook ontzettend belangrijk: lol hebben in je werk. Als schilder heb je veel variatie, je komt bij veel mensen over de vloer en het brengt ook een boel gezelligheid. Naast het schilderwerk doe ik ook werk als glaszetter en kozijninstallateur. Over het algemeen is het goed te combineren met mijn races en daar wordt ook rekening mee gehouden binnen het bedrijf waar ik werk. Ik moet racen en dat weten zij ook.”

Fotografie: Henk Teerink – 2017

Een andere klasse, een nieuw team, een nieuwe motor en een nieuwe manier van racen, kun je wat meer vertellen over komend seizoen?

“In de Supersport 600 kun je een eigen plan trekken en je eigen race rijden. Dit was natuurlijk anders in de Supersport 300. Hier ging je met een kopgroep van vijftien man de laatste ronde op weg naar de finishlijn, dat is eigenlijk gewoon gekkenwerk. Dat zal in eerste instantie zeker even wennen zijn. Maar goed, de Supersport 600 is een compleet nieuwe uitdaging. Ik zal de motor goed moeten leren begrijpen en er als het ware vriendjes mee moeten worden. Hoe dan ook, gedurende dit seizoen zal het steeds meer op zijn plek vallen.”

Waar kijk jij het meest naar uit dit seizoen?

“De wedstrijden zelf! Dat ik elke wedstrijd, keer op keer progressie kan maken. Ik wil mijzelf naar een hoger niveau tillen, zodat ik mij kan meten met de andere rijders. Hiervoor is het vooral belangrijk dat ik veel moet gaan rijden. Gelukkig staan er nog een aantal testdagen op het programma, voordat het seizoen begint.

Fotografie: Henk Teerink – 2018

Wat is/zijn jouw doelstelling(en) voor dit jaar?

“Uiteindelijk moet er gewoon gepresteerd worden, je rijdt tenslotte wel in een WK. Als je kijkt naar het deelnemersveld dan moeten we hard vechten om met regelmaat in de punten te finishen. Dat is een flinke opgave, maar dat neemt niet weg dat het een doel is voor dit jaar. We gaan er alles aan doen om dit te realiseren!”

Wil jij komend seizoen de verrichtingen van Jeffrey volgen? Neem dan vooral een kijkje op zijn facebookpagina: Jeffrey Buis Racing, of op Instagram Jeffrey_buis. Ook zijn Jeffrey’s verhalen te lezen op zijn website https://www.jeffrey-buis.nl/. De volgende keer zijn we terug met een prachtig verhaal uit onze Nederlandse motorsport.