Sporters in beeld – Meervoudig Nederlands kampioen trial Randy Kerstjens


Damon Teerink - 17 maart, 2022 FOTO - John Lenders

In de rubriek ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Deze week: meervoudig Nederlands kampioen trial, Randy Kerstjens.

Voor het begin van Randy’s trialcarrière moeten we een eindje terug in de tijd, helemaal terug naar 2002 om precies te zijn. Sinds dat jaar rijdt Randy Kerstjens mee in competitieverband. Nu, twintig jaar later, heeft hij een scala aan (inter)nationale titels op zijn naam staan. Daarnaast is Kerstjens ook succesvol in het bedrijfsleven. Hij is eigenaar van zijn bedrijf Concept Robotics. Ook is hij onderzoeker en docent aan de Fontys Hogeschool voor Engineering in Eindhoven. Hoe hij dat allemaal combineert met zijn sport? Dat lees je in deze aflevering van Sporters in beeld!

Hoe ben jij de winter doorgekomen?

“Eigenlijk prima! Gedurende de winter heb ik lekker door kunnen trialen en heb ik veel op de motor gezeten. Natuurlijk kun je als trialrijder vrij makkelijk trainen, ongeacht de weersomstandigheden.

Ook heb ik veel tijd doorgebracht op de mountainbike om mijn conditie op peil te houden. Op werkgebied gaat het uiteraard ook door, het is lekker druk en we hoeven ons niet te vervelen.”

Wat staat er dit jaar voor jou op de planning?

“Dit jaar ligt mijn focus voornamelijk op het Nederlands kampioenschap. Daarbij wil ik ook enkele wedstrijden meedoen in regionale competities en een paar wedstrijden in de wintercup. Ook is een wedstrijd om het Europees kampioenschap niet uitgesloten. De eerste wedstrijd voor het Open Nederlands kampioenschap vindt plaats in het eerste weekend van april. Wederom ga ik alles op alles zetten om mijn titel te verdedigen in de Inters 1, het hoogst haalbare in Nederland.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met deze sport?

“De verslaving van het trialrijden komt van lang geleden. Mijn vader was ook actief in de motorsport, dus het motorvirus sloeg snel over op mij. We kwamen destijds in aanraking met iemand die ook aan trial deed. Zodoende mocht ik het ook eens proberen en nu, ruim twintig jaar later, houdt het mij nog steeds bezig. Ik ben dan wel viervoudig Nederlands kampioen bij de Inters, maar het gaat nooit vervelen.”

Fotografie: John Lenders

 

Wat maakt de sport voor jou zo mooi/bijzonder?

“Je moet echt honderd procent motorbeheersing hebben: je moet één zijn met je motor om over obstakels te rijden. Die balans, die beheersing, is de basis van de motorsport. De trialsport is zeer divers en je hebt oneindig veel mogelijkheden. Daarbij kun je het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt het precies zo inrichten als jij dat wilt of wat op dat moment bij jou past. Of je individueel traint of in een groep, het kan allemaal. De trial wordt ook steeds technischer. Dat komt omdat de motoren steeds lichter worden waardoor je er steeds meer mee kunt. Ook obstakels worden steeds extremer en heftiger. Al met al genoeg uitdagingen!”

Als je geen trial zou hebben gedaan, welke andere (motor)sport had jij dan gedaan?

“Je kunt beter vragen welke motorsport ik niet zou willen doen. Soms zit ik ook op de crossmotor, zowel op het crosscircuit als enduro. Helaas heb ik te weinig tijd om dat vaker te doen. Maar wegrace vind ik ook ontzettend gaaf. Ik vind elke tak van motorsport eigenlijk prachtig, het liefst zou ik dan ook alles eens proberen!“

Wat doe jij in het dagelijks leven en valt dit goed te combineren met jouw trialcarrière?

“Aan de Fontys Hogeschool voor Engineering in Eindhoven doe ik onderzoek en geef ik les. Zo ontwikkelen we nieuwe kennis en dragen we die direct over aan de nieuwe generaties. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf: Concept Robotics. Een bedrijf waarin ik me richt op het ontwikkelen en bouwen van zogenaamde ‘meewerkende robots’ Dat ondernemerschap heb ik van huis uit meegekregen, want mijn vader heeft een bedrijf in de machinebouw. Het is goed te combineren met de sport. Als je iets leuk vindt om te doen, dan kost het ook minder energie dan wanneer het moet. Ik heb verder geen verplichtingen en zit dolgraag op de motor.”

Fotografie: John Lenders

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd

“Een wedstrijd beschouw ik net zoals elke training. Voordat de wedstrijd begint controleer ik het materiaal iets beter dan bij een training. Ook verzamel ik het gereedschap en de benzine een aantal dagen van tevoren en zorg ik ervoor dat de machine er goed bij staat. Dan hoef ik het alleen nog maar in de bus te zetten en dan kunnen we gaan. Verder zijn er geen grote verschillen tussen hoe ik me voorbereid voor een wedstrijd of een training. Het lijkt behoorlijk veel op elkaar.”

 

Waar kijk jij het meest naar uit dit seizoen?

“De finale van het ONK trial in Zelhem. Dit is een tweedaags evenement. De ZAMC-vereniging heeft het altijd goed voor elkaar en alles is goed geregeld. Daarbij trekken zij alles uit de kast om een prachtig parcours neer te zetten met spectaculaire hindernissen. Dit is een wedstrijd waar ik ieder jaar weer naar uitkijk.”

Wat zijn jouw doelstellingen voor dit jaar?

“De titel om het Nederlands kampioenschap behouden zal natuurlijk te gek zijn. Vorig jaar wist ik iedere wedstrijd te winnen waardoor ik de titel op mijn naam kon zetten. Dat gebeurt uiteraard niet vaak. Het zal mooi zijn om dit kunstje te herhalen. Ook dit jaar zet ik alles op alles om de titel veilig te stellen. Alles moet natuurlijk wel kloppen en iedereen heeft wel eens een goede of slechte dag. Dat is voor mij niet anders. Ik wil zo goed mogelijk presteren en plezier hebben in het rijden. Dat is altijd nog het belangrijkste!”

Wil jij komend seizoen de verrichtingen van Randy volgen? Neem dan vooral een kijkje op zijn facebookpagina: Randy Kerstjens trial of op Instagram Randy170491

Volgende week lees je op deze plek weer een interessant interview met een coureur uit onze Nederlandse motorsport.