Sporters in beeld – Endurorijder Kaiya Brouwer


Damon Teerink - 31 maart, 2022 FOTO - Henk Teerink

In de rubriek ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Deze week met aanstormend endurotalent Kaiya Brouwer.

Kaiya Brouwer is 21 jaar oud en een fanatieke endurorijder. Zowel in het Nederlands kampioenschap als het wereldkampioenschap bewees hij zich al zeer succesvol met vele topklasseringen. Afgelopen jaar wist hij derde te worden in de FIM Enduro Open World Cup tweetakt wereldkampioenschap. De GasGas-rijder is , ondanks zijn jonge leeftijd, nu al een vaste waarde in het ONK-Enduro waardoor hij nog alle tijd heeft om een glansrijke carrière op te bouwen. Hoog tijd om Kaiya in beeld te brengen.

Hoe ben jij de winter doorgekomen?

“Nadat het enduroseizoen was afgelopen heb ik mijn rust gepakt. In december heb ik daarom ook niet op de motor gezeten. Daarbij ben ik wel gewoon bezig geweest met conditietraining, dus veel meters gemaakt op de racefiets en spierballen gekweekt in de sportschool. Deze winter ben ik ook overgestapt van de KTM naar GasGas, dus dit seizoen zie je mij op een rode machine. De eerste wedstrijden zijn inmiddels ook achter de rug. Ik heb een crosscountrywedstrijd in Overloon en een twee-uurs-crosscountrywedstrijd in Duitsland meegedaan ter voorbereiding op het komende enduroseizoen.”

Inmiddels zit de eerste wedstrijd voor het ONK Enduro erop, hoe verliep dat?

“De eerste wedstrijd in Holten ging niet geheel volgens plan. In de tweede ronde moest ik een proef zonder koppeling rijden, waardoor ik 30 seconden verloor. Uiteindelijk hebben we het probleem wel kunnen verhelpen. De snelheid zat er in proef 2 en 3 erg goed in. Proef 1 was fysiek behoorlijk zwaar en kon het niet goed volhouden. Ik vond dit gek, omdat ik echt fit was voorafgaand aan de wedstrijd. Achteraf was dit te verklaren doordat ik corona bleek te hebben. Al met al was de snelheid goed om dit jaar vooraan mee te kunnen strijden. Maar de snelheid is in iedergeval goed om dit jaar voor aan te strijden.

Komend seizoen, WK Enduro kun je daar meer over vertellen?

“Ik ga van start in het FIM Junior Enduro World Championship. Hierin neem ik het op tegen volwaardige professionals uit verschillende landen. Deze rijders zijn continu met de sport bezig en rijden dag in dag uit. Dan kom ik daar als Nederlander tussen; Ik werk drie dagen in de week en train als het kan een à twee keer per week. Het wordt een grote uitdaging. Dat neemt niet weg dat ik er onwijs naar uitkijk. Ik ga het maximale eruit halen en natuurlijk zo hard mogelijk rijden om leuke uitslagen te rijden.”

Fotografie: Henk Teerink

Hoe ben je in aanraking gekomen met deze sport?

“Ik woon in de gemeente Hellendoorn en wanneer ik ‘Hellendoorn’ hoor, dan denk ik automatisch aan de enduro. Vroeger ging ik daar samen met mijn ouders heen om te kijken. Ik hoor nog steeds de woorden van mijn moeder: Dit ga jij nooit doen Kaiya’ waarop ik zei: ‘Nee hoor, dat ga ik alleen voor de hobby doen’. Inmiddels zijn we een tijdje verder, waarbij ik moet zeggen dat het toch een beetje uit de hand is gelopen. De voorliefde voor de enduro heb ik altijd gehad. Tot op een gegeven moment de ONK Jeugd Enduro-competitie ontstond. Toen viel het allemaal precies op zijn plek. Zodoende begon ik aan mijn endurocarrière.”

Wat maakt de sport voor jou zo mooi/bijzonder?

“De diversiteit vind ik geweldig! Elke enduro is compleet anders.. Bij Enduro kom je de mooiste plekken tegen die je anders nooit zult tegenkomen, rijden in de Italiaanse bergen bijvoorbeeld. Enduro beschouw ik als een rally. Je hebt een grote ronde van ongeveer zeventig kilometer met daarin drie klassementsproeven waarin je zo snel mogelijk moet rijden om de beste tijd neer te zetten. Je zit gewoon een volledige dag op de motor, dus je hebt een hele dag plezier.”

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

“Ik probeer zoveel mogelijk te trainen. Hierbij wil ik de situatie van enduro zo goed mogelijk nabootsen. Vaak zet ik een route uit in het bos bij ons om de hoek. Hier kan ik meerdere rondes op tijd rijden. Er is altijd iemand bij mij, die telt de rondetijden met de stopwatch. Op deze manier kan ik mijzelf stimuleren om harder te rijden. Ook ontdek je andere rijtechnieken en ontwikkel je andere inzichten om nog beter en sneller te rijden.”

Fotografie: Henk Teerink

Wat doe jij in het dagelijks leven en valt dit goed te combineren met jouw race carrière?

“Ik ben assistent accountmanager op een accountantskantoor. Hier werk ik drie dagen in de week. Daarnaast volg ik een hbo-opleiding accountancy. Dit is een opleiding die ik goed kan combineren met mijn werk. Dit is een school voor mensen die werken en daarnaast een opleiding willen volgen. Het is allemaal flexibel waarbij ik mijn eigen tijd kan indelen. Gelukkig heb ik een fijne werkgever die meegaand is. Hierdoor kan ik mijn sport zo goed mogelijk beoefenen en is alles goed te combineren.”

Waar kijk jij het meest naar uit dit seizoen?

“De complete WK-cyclus kijk ik enorm naar uit. Het is een mooie kalender met verschillende landen. Vorig jaar reden we de meeste WK-’enduro’s onder prachtige omstandigheden. Als het kan, teken ik daar nu direct voor. Natuurlijk is het ONK-enduroseizoen ook weer iets om mij op te verheugen dit najaar.”

Wat zijn jouw doelstellingen voor dit jaar?

“In het Nederlands kampioenschap wil ik voor niets minder dan de E1-titel gaan, dit is een klasse op hoogniveau met internationale deelname. Als we de stijgende lijn van afgelopen jaar kunnen doorzetten, moet het absoluut haalbaar zijn. Mijn doelstelling voor het wereldkampioenschap is om elke wedstrijd het maximale eruit te halen en constant progressie te maken. Hierbij moet ik plezier hebben en elke wedstrijd de finishlijn halen.”

Wil jij komend seizoen de verrichtingen van Kaiya volgen? Neem dan vooral een kijkje op zijn facebookpagina: Kaiya Brouwer, of op Instagram kaiyabrouwer156. Wij zijn volgende week terug met een ander interessant verhaal uit onze motorsport.