Sporters in beeld – EMX 250-rijder Scott Smulders


Damon Teerink - 24 maart, 2022 FOTO - Damon Teerink

In de rubriek ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Deze week met Nederlands talent, EMX 250cc-rijder Scott Smulders.

De naam Scott Smulders is geen onbekende in de motocross. In 2015 wordt hij kampioen in het Europees kampioenschap 65cc, vorig jaar wist hij de titel in het Duitse ADAC-kampioenschap te veroveren in de 125cc-klasse en dit jaar maakt Scott de overstap naar de 250cc.. Hij rijdt voor het Husqvarna SKS Racing-team in het EMX 250cc-kampioenschap en de Dutch Masters of Motocross. Daarnaast maakt Scott ook onderdeel uit van het talentenprogramma van de KNMV, TeamNL. Hoog tijd om de mens achter deze talentvolle crossfanaat in beeld te brengen.

Hoe ben jij de winter doorgekomen?

“Nadat het afgelopen seizoen ten einde was, heb ik een aantal weken heerlijk rustig aan gedaan. Het was een intensief seizoen, dus daarna even in de relaxmodus was heerlijk. Op deze momenten kom je aan dingen toe die gedurende het seizoen lastig zijn. Denk aan tijd met de familie doorbrengen en lekker gaan uit eten. Daarnaast ben ik begin december geïntegreerd in het opleidingsprogramma van de KNMV. Zo ben ik in het trainingscentrum op Papendal veel aan het trainen om fysiek nog sterker voor de dag te komen. Ik train zowel op kracht als conditie. Vervolgens ben ik halverwege december weer op de motor gestapt om optimaal aan de start van het seizoen te verschijnen.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met deze sport?

“Motocross zit in de familie. Mijn vader heeft altijd gecrost in België. Ik weet niet anders of hij was daarmee bezig. Van jongs af aan groei je daarmee op en voordat je het weet zit je zelf ook op de motor.

Wat doe jij in het dagelijks leven en valt dit goed te combineren met jouw crosscarrière?

“Ik zit nog op school. Op het Beekdal Lyceum in Arnhem volg ik de havo. Hier richt ik mij op de natuur- en technieksector. Hier kan ik school perfect combineren met de sport. Zij bieden de faciliteiten voor topsporters. Op deze manier valt alles goed op zijn plek en kan ik mij ongestoord focussen op mijn crosscarrière. Op maandag begin ik ’s ochtends vroeg met trainen. Ik begin rond half acht met conditietraining en balans- en reactiewerk. Daarbij staan de maandag, donderdag en vrijdag in het teken van krachttraining. Op de dinsdag en woensdag doe ik wat ik het liefste doe: crossen. Zo ben ik de hele week druk bezig met crossen, trainen en school.”

Fotografie: Damon Teerink

Wat maakt de sport voor jou zo mooi/bijzonder?

“De kick die het geeft is geweldig! Maar het is ook de ontspanning die het met zich meebrengt. Wanneer je veel aan je hoofd hebt, dan kun je het beste op de motor zitten. Op dat moment ben ik één met de motor en kan ik mijn eigen plan trekken op het circuit. Je kunt je gedachten omschakelen en zo ook je emoties kwijt. Op dat moment is het alleen jij en de motor en probeer je zo hard mogelijk te rijden.”

Als je geen motocross zou hebben gedaan, welke andere (motor)sport had jij dan gedaan?

“Wegrace lijkt mij gaaf om te doen, de spanning en snelheid in de MotoGP vind ik heel indrukwekkend. Dus dan zou ik graag eens wegrace willen proberen. Ook vind ik Formule 1 een prachtige sport. Maar laten we eerst maar eens op de motocross focussen.”

Je staat voor een mooie uitdaging, je bent overgestapt naar de EMX250. Kun je wat meer over die overstap vertellen?

“Ik heb geen concrete verwachtingen voor dit seizoen. Voor mij is het natuurlijk een leerjaar omdat ik van de 125cc overga naar de 250cc. Ik wil continu progressie maken en dit moet uiteindelijk zichtbaar zijn in de resultaten. Ik wil mij gewoon keer op keer verbeteren. Ik ben dan ook blij dat ik een tweejarig contract heb met de KNMV en het Husqvarna SKS Racing-team. Dit geeft mij ook een stukje rust. Dit jaar kan ik dan ook écht beschouwen als een leerjaar om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Daarna moet ik mij volgend jaar gaan bewijzen door te laten zien dat ik thuis hoor op dit niveau.”

Fotografie; Damon Teerink

Waar kijk jij het meest naar uit dit seizoen?

“Het complete EMX 250-kampioenschap. Je rijdt op mooie circuits, tegen goede tegenstanders en je beleeft altijd unieke momenten met de mensen om je heen. Naarmate het seizoen vordert kan ik absoluut mooie dingen laten zien, daarvan ben ik overtuigd! Daarnaast geniet ik ook van de wedstrijden om het Dutch Masters of Motocross-kampioenschap. Je rijdt hier tegen de jongens die normaal in het MX2-wereldkampioenschap rijden. Op die manier kan ik mij dus meten met de beste rijders. Tijdens deze wedstrijden kan ik mij bewijzen en hier heb ik alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Wat is/zijn jouw doelstelling(en) voor dit jaar?

“Mijn eerste doelstelling is om mij vanaf de eerstvolgende EMX-wedstrijden rechtstreeks te kwalificeren voor alle wedstrijden dit jaar. Tijdens de seizoenopener in Italië had ik hierbij de nodige pech en wist ik mij helaas niet kwalificeren. Gedurende het seizoen wil ik ook steeds verder richting de punten finishen. Mocht dat gelukt zijn dan moeten we de lat voor onszelf weer hoger leggen.”

Wil jij komend seizoen de verrichtingen van Scott volgen? Neem dan vooral een kijkje op zijn facebookpagina: Scott Smulders #408, of op Instagram Scottsmulders408. De volgende keer zijn we terug met een wederom een verhaal uit onze Nederlandse motorsport.