Vanluchene/Bax winnen WK Zijspancross Lommel (België)


Martijn Spliethof - 24 juni, 2022 FOTO - WSC

De derde ronde voor het Wereldkampioenschap Zijspancross was in het Belgische Lommel. De wedstrijd is gewonnen door Vanluchene/Bax. Bax/Cermak blijven de leiders in de tussenstand.

Uitslagen op Mylaps Speedhive
Uitslagen en totaalstanden bij FIM

Race 1

Al voor de eerste manche begon was er stress bij de leiders in het kampioenschap. Het zijspan van Etienne Bax liep 10 minuten voordat ze naar het parc ferme moesten nog niet naar behoren, maar gelukkig werd dit probleem opgelost en kon hij alsnog starten. Bax pakte zelfs de leiding na de start en sloeg gelijk een gaatje. Dit wist hij de hele manche vast te houden totdat Julian Veldman in de slotfase hard op kwam zetten en het gat dicht wist te rijden. Echter met nog een ronde te gaan moest Veldman vanwege een mechanisch probleem gas terug nemen, waardoor Bax de manche kon winnen voor Veldman en Varik. VanLuchene/Bax kwamen voor eigen publiek slecht uit de start maar reden een sterke inhaalrace en wisten nog vierde te worden, voor Hermans/Musset. Daniël Willemsen begon sterk in de kopgroep maar moest gedurende de wedstrijd iets gas terug nemen en werd zevende. Van Werven en Leferink maakten de top tien compleet. Wijers wist als twaalfde over de finish te komen en Keuben kwam na een probleem bij de start vanuit de achterhoede terug naar een vijftiende positie.

Race 2

Ook de tweede manche van het wereldkampioenschap zijspancross in Lommel was een zeer spannende. Bax/Cermak, Veldman, Janssens en Hermans/Musset kwamen in de eerste bocht ten val waardoor ze van ver moesten komen. Vanluchene/Bax zaten er goed bij met de start en namen al snel de leiding in de wedstrijd in handen. In een hoog tempo wisten ze een voorsprong op te bouwen en hielden dit vol tot aan de finish. Achter Vanluchene/Bax ging de strijd om de tweede plaats tussen Varik/Kunnas en Veldman/Janssens. Ondanks dat Veldman hard dichterbij kwam, kon hij hem niet passeren en werden derde waardoor ze uiteindelijk net het podium misten. Bax/Cermak kwamen als vierde binnen en werden hierdoor achter Vanluchene/Bax tweede in de Grand Prix, voor Varik/Kunnas. Van Werven/Van den Bogaart wisten netjes vijfde te worden en Willemsen/Lebreton kwamen na een goede start als zevende binnen, voor Wijers/van der Putten. Leferink werd 12e, van de Lagemaat 15e, Hermans 17e en Vos 19e.

Kwalificaties

De Nederlandse combinaties wisten zich sterk te kwalificeren. Hermans/Musset en Veldman/Janssens wonnen de kwalificatieheats. In de eerste heat werden Bax/Cermak en Leferink/Beleckas tweede en derde. In de tweede heat werden Veldman/Janssens gevolgd door Keuben/Rietman en Willemsen/Lebreton. Tegenslag was er voor van Werven/Van den Bogaart, zij moesten met mechanische problemen opgeven waardoor ze zich via de laatste kans moeten zien te kwalificeren.