Bax/Cermak verliezen red plate door straf in WK Zijspancross Lange (Estland)


Martijn Spliethof - 30 juni, 2022 FOTO - WSC

De vierde ronde voor het Wereldkampioenschap Zijspancross was op het circuit van Lange in Estland.

Uitslagen WK Zijspancross op Mylaps Speedhive
Nieuws en uitslagen WK Zijspancross bij FIM
Uitslagen EMX Quad bij FIM Europe

Race 1

Etienne Bax en Ondrej Cermak begonnen aan de leiding, maar finishten uiteindelijk als derde. De combinatie Varik/Kunnas won de manche, voor Vanluchene/Bax. Door de zege van Varik hebben zij nu de leiding in de tussenstand van het wereldkampioenschap in handen genomen, maar Bax volgt op slechts één punt. Achter Bax wisten Hermans en van Werven vierde en vijfde te worden. Daniel Willemsen kwam op een tiende plaats over de finish en punten waren er voor Stephan Wijers (15) en gebroeders Van der Veldt (16). Van de Lagemaat haalde de finish niet maar werd toch als negentiende geklasseerd en pakte hiermee twee punten.

Race 2

Etienne Bax en Ondrej Cermak hebben de tweede manche gewonnen. Door deze overwinning werden ze tweede in het dagklassement en behouden hiermee de eerste plaats in de tussenstand. De voorsprong op de tweede combinatie, Varik/Kunnas, is met nog twee wedstrijden te gaan slechts twee punten. Met een 1-2 in de manches wisten Varik/Kunnas hun thuis Grand Prix te winnen. Vanluchene/Bax werden derde in het dagklassement met een 2-3 in de manches. Hermans en Van Werven maakten de top vijf compleet met een 4-4 en 5-5. Na tegenslag in de eerste manche kwam Van de Lagemaat sterk terug en wist als zesde over de finish te komen. Daniel Willemsen eindigde als negende en Wijers/Van de Wiel als elfde. Gebroeders Van der Veldt pakten met de zestiende plaats vijf punten.

Na de finish kregen Bax en Cermak ze te horen dat ze tien strafplaatsen opgelegd kregen, omdat ze bij een gele vlag en rode kruis situatie te weinig snelheid zouden hebben geminderd en een achterblijver die de blauwe vlag kreeg zouden hebben gepasseerd. Dit voorval was door camera’s opgenomen waardoor Bax zijn overwinning van in de tweede manche in moest leveren en terug werd gezet naar een elfde plaats. Door dit voorval kijkt Bax nu tegen een achterstand aan van zestien punten op Varik/Kunnas. Etienne Bax heeft protest aangetekend tegen deze beslissing.

Kwalificaties

Een groot aantal combinaties konden zaterdag niet aan de start komen tijdens de kwalificaties, omdat hun bakkenisten vanwege geschrapte vluchten nog niet op het circuit waren aangekomen. Koen Hermans en Daniel Willemsen konden niet rijden omdat Nicholas Musset en Rodolphe Lebreton onderweg waren blijven steken. De combinaties van Hermans en Willemsen konden zondag in de wedstrijd wel rijden.

Etienne Bax en Ondrej Cermak wisten de eerste kwalificatieheat winnend af te sluiten, voor Vanluchene/Bax en Foden/Cooper. Wijers en van de Lagemaat werden vierde en vijfde, terwijl de gebroeders Van der Veldt achtste werden. Julian Veldman kwam in de kwalificatieheat op een tweede plaats rijdend ten val en brak hierbij zijn sleutelbeen op twee plaatsen. Ook heeft hij een klaplong overgehouden aan de valpartij.
In de tweede kwalficatieheat won Varik, voor Van Werven/Van den Bogaart en Sanders/Rostingt. Keuben/Beleckas haalden de finish niet, bij een verre sprong raakte invaller-bakkenist Beleckas geblesseerd aan zijn pols.