Sporters in beeld – EMX85-rijder Gyan Doensen


Damon Teerink - 02 juni, 2022 FOTO - Calvin te Vaarwerk

In de rubriek; ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Deze week met motocrosstalent Gyan Doensen.

Gyan Doensen is pas veertien jaar oud en nu al een motocrosstalent. De uit Swalmen afkomstige crosser rijdt in het Europees kampioenschap 85cc en staat hier momenteel aan de leiding in de tussenstand, zoals ook het geval is in het Dutch Masters of Motocross-kampioenschap. De Husqvarna-rijder komt uit voor team SKS Racing en behoort in die hoedanigheid ook bij TeamNL.

Jouw seizoen gaat op het oog erg goed, hoe vind jij het gaan?

“Het seizoen gaat goed tot nu toe! Ik heb al meerdere wedstrijden gewonnen dit jaar. Afgelopen weekend heb ik twee wedstrijden in het Dutch Masters of Motocross op mijn naam weten te schrijven in Axel, dat was een heel goed weekend.”

Hoe ben jij de afgelopen periode doorgekomen?

“Ik heb de overstap van KTM naar Husqvarna gemaakt. Ik kom uit voor team SKS Racing, dat onderdeel is van TeamNL. Voorafgaand aan het seizoen hebben wij veel getraind op de zandcircuits en dit wierp gauw zijn vruchten af. Vanaf het eerste moment loopt alles soepel en gestroomlijnd. Het seizoen begon direct goed in Arnhem bij de Dutch Masters of Motocross, waar ik derde wist worden, een goed begin van het seizoen. Daaropvolgend won ik ook het EK in Denemarken. Al met al goede resultaten om het seizoen mee te beginnen.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de motocross?

“Daar ben ik ingerold door de familie. Mijn vader heeft jarenlang gecrost maar hetzelfde geldt voor mijn opa en oom. Het is daarom ook geen wonder dat ik nu op de motor zit. Toen ik drie jaar oud was kocht mijn vader een Suzuki quad, waar ik mijn eerste meters op reed. Al gauw kreeg ik een PW50 crossmotor, maar de eerste keer rijden daarmee ging niet geheel vlekkeloos: ik reed door een hek bij ons in de tuin. Maar zonder twijfel stapte ik direct weer op de motor en zodoende ging het steeds harder.”

Dutch Masters of Motocross-Motorsportpark Gelderland Midden-13-03-2022
Fotografie: Calvin te Vaarwerk

Wat zijn jouw doelstellingen voor dit jaar?

“Dit is mijn laatste jaar in de 85cc-klasse, dus de laatste kans om de titels binnen te slepen. Ik wil Dutch Master of Motocross-kampioen worden en als ik de EK- en WK-finales kan en mag rijden, dan wil ik deze kampioenschappen ook binnenslepen. Als ik dit weet te bereiken, dan heb ik de hoogtepunten van de 85cc-klasse bereikt. Daar ga ik volle bak voor!”

Wat maakt motocross voor jou zo mooi/bijzonder?

“De motocross is een grote familie, je hebt er veel vrienden en iedereen kent elkaar. Maar er zijn zoveel mensen om mij heen die keihard werken en mij ondersteunen. Het is dan geweldig om hen te belonen met mooie resultaten.”

Als je een andere (motor)sport moest kiezen, waarvoor zou jij dan gaan?

“Dat is lastig, ik heb nooit iets anders gedaan dan crossen. Als ik iets zou moeten kiezen dan lijkt het mij tof om te karten. Dat gaat natuurlijk ook snel.”

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

“Ik probeer om rustig te blijven op een wedstrijddag. Wanneer jij je te druk maakt, dan ga je juist fouten maken. Je zult altijd spanning hebben maar dat is gezonde spanning. Zodra het starthek valt is dit allemaal weg en geniet ik van elk moment op de motor. Daarnaast kijk ik ook naar andere wedstrijden en hoe het circuit erbij ligt, want daar leer je uiteindelijk ook veel van.”

Dutch Masters of Motocross-Motorsportpark Gelderland Midden-13-03-2022
Fotografie: Calvin te Vaarwerk

Waar komt het nummer 574 vandaan?

“Mijn geboortedatum is 7 april, de vierde maand van de kalender. Dat maakt al 74. Toen ik het Europees kampioenschap begon te rijden moesten we vier of vijf voor het startnummer zetten. Wij kozen voor ‘vijf’ en vandaar dat ik met het nummer 574 rijd.”

Wat doe jij in het dagelijks leven en valt dit goed te combineren met jouw motocrosscarrière?

“Naast de motocross ga ik naar school, waar ik momenteel in het tweede leerjaar van de havo zit. Daarnaast moet er ook nog getraind worden. Ik doe veel aan fysieke training om fit te blijven voor de wedstrijdweekenden. Omdat ik in de nationale selectie zit, wordt er een speciaal trainingsprogramma opgesteld dat ik dan afwerk. Van conditie- tot krachttraining, alles komt aan bod tijdens de trainingen.”

Waar kijk jij het meest naar uit dit seizoen?

“Op dit moment sta ik eerste in de tussenstand van het Europees kampioenschap. Als mijn resultaten zo blijven mag ik naar de EK- en WK-finales, dat zijn toch wel de evenementen waar ik dan het meest naar uitkijk. Als je daar sowieso al aan mee mag doen is het al hartstikke cool. En als je dan ook nog goed kunt presteren is het helemaal mooi.”

Wil jij de crossprestaties van Gyan dit seizoen volgen? Neem dan eens een kijkje op zijn Facebookpagina: Gyan Doensen 574 of op Instagram: gyandoensen.