NK Junior Moto Racing wedstrijddag 4: Staphorst, de Tippe


Mariska Grob - 09 juni, 2022 FOTO - Mariska Grob

Traditioneel wordt er op tweede Pinksterdag in Staphorst geracet, op het semipermanente circuit op evenemententerrein De Tippe. Daar worden regelmatig trainingen georganiseerd voor minibikes en racemotoren met ‘kleine wielen’. Veel coureurs in de minibike-klassen waren dan ook goed voorbereid. Voor de klassen met ‘grote wielen’, de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart, Open 125 en Puchshop Racing Cup, wordt het circuit verlengd met openbare weg die om het circuit heen loopt.

Dat gebeurt alleen voor dit evenement en daardoor is voor die klassen de wedstrijd in Staphorst altijd een uitdaging. Nadat het bij een aantal wedstrijden ondanks voorspelde regenbuien droog was gebleven, was het dit keer duidelijk dat de weergoden Staphorst niet zouden ontzien. De eerste race werd door alle klassen nog op een droge baan verreden maar in de pauze die volgde openden de hemelsluizen zich en konden de ware regenrijders hun skills tonen.

Minibikes Junior A

Mika Schalken was redelijk hersteld van het scheurtje in zijn sleutelbeen dat hij onlangs opliep na een val met een step, zijn teamgenootje Dean van den Berg staat steeds vaker op het podium en voor Ruben Brussen smaakte de overwinning bij de laatste wedstrijd in Assen naar meer. Zij waren allemaal gebrand op de overwinning, maar ook Staphorster Boyd Veijer loerde op succes in eigen huis. Dat liet hij al zien in de kwalificaties, waarin hij een fractie sneller was dan Brussen en polepositie veroverde. Ook in de eerste race wist hij knap Brussen achter zich te houden en als winnaar afgevlagd te worden. De strijd om de derde plaats ging tussen teamgenootjes Schalken en Van den Berg, en werd nipt in het voordeel van Schalken beslist. Vince de Joode finishte daar kort achter op een vijfde plaats.

Ook in de natte tweede race was Veijer iedereen te snel af. Zelfverzekerd reed hij naar de zege en stelde daarmee ook de eerste plaats in het dagklassement veilig. Brussen werd wederom tweede en ook Schalken wist weer voor Van den Berg op een derde plaats te finishen. De Joode werd vijfde, waardoor de complete top vijf ook op dezelfde plaats in het dagklassement eindigde. Evan Ruitenberg finishte zijn eerste regenrace op een nette zesde plaats, nu voor Sylvain Sinke waar hij in de eerste race nog achter zat. In het dagklassement verzamelden ze evenveel punten en deelden ze de zesde plaats, voor Sydney van der Meij, Faya Velthuijzen en Jesse Koelewijn. Na afloop van de wedstrijd bleek de machine van Brussen niet aan het technisch reglement te voldoen met als gevolg dat hij uit de klassering werd gehaald. Daardoor mochten Schalken en Van den Berg met winnaar Veijer mee naar het podium.

Open Minibikes

In Staphorst zou de strijd om de winst niet alleen tussen Kevin de jong en Tim van der Linde gaan. Snelle dame Djaella van Koolwijk sloot bij het tweetal aan op de eerste startrij en maakte het de mannen knap lastig. In de eerste race liet ze zien dat ze het racen met de minibike zeker nog niet verleerd is, en lag zelfs nog even aan kop. De Jong lag in de beginfase op kop maar maakte een kort uitstapje en werd uiteindelijk achter Van Koolwijk derde. Het was Van der Linde die de overwinning opeiste. Hij stond op slicks, en dat bleek een goede keuze want de baan was voldoende droog daarvoor. Dat was bij de tweede wedstrijd zeker niet het geval. In de stromende regen was het De Jong die Van der Linde achter zich wist te houden. Van Koolwijk kwam niet goed weg bij de start, zette nog wel de snelste rondetijd op de klokken en vond aansluiting bij het tweetal. Het bleef tot aan de finish een spannend gevecht, maar De Jong trok uiteindelijk aan het langste eind. Van der Linde werd tweede voor Van Koolwijk. Dankzij een eerste en tweede plaats was Van der Linde de winnaar van het dagklassement voor De Jong en Van Koolwijk. Erik van der Starre werd vierde voor Joey Oppersma, Marco van Houtum en Robin van Koolwijk.

Minibikes Junior B

Met Milan Hunneman op polepositie ging de eerste race in de Junior B van start, zonder Mikkel Syrstad, die meteen al in de eerste kwalificatie zijn hand blesseerde. Hunneman had een matige start, en het waren Finn Testers en Senne Botman die daarvan profiteerden. In een poging zijn start goed te maken kwam Hunneman ten val maar hij kon razendsnel zijn weg vervolgen en vanaf een vijfde plaats wist hij uiteindelijk toch weer de leiding in handen te krijgen. Testers werd tweede, terwijl Botman nog net door Mick Koomen gepasseerd werd en als vierde eindigde. Miquel Sinke werd na lange tijd derde te hebben gelegen uiteindelijk vijfde. In de tweede race liet Hunneman zien ook in de regen op Staphorst onverslaanbaar te zijn: na 18 ronden kwam hij met grote voorsprong onder de zwart-wit geblokte vlag door. Het gevecht om de tweede plaats was spannender, want Botman had Sinke en Testers niet ver achter hem. In de regen is een foutje snel gemaakt, maar de jonge talenten maakten geen fouten en Botman werd tweede. Sinke wist de derde plaats tot op het laatst toe vast te houden, Testers werd vierde voor Koomen. In het dagklassement was Hunneman de overtuigende winnaar, teamgenootjes Botman en Testers mochten mee naar het podium voor de tweede en derde plaats.

Open 125

In de Open 125 is de bandenkeuze vrij, en met de wisselvallige omstandigheden moesten er flink wat wielen gewisseld worden. Nadat er vlak voor de tweede kwalificatie een regenbui over het circuit trok was er twijfel welke banden te gebruiken. Dat regenbanden de beste keuze bleken liet Lars ter Veld zien door de snelste tijd te noteren. De tijden die in de eerste kwalificatie neer waren gezet werden niet verbeterd en daarin was Tom Kuil de snelste. In de eerste, droge race was Kuil ook het beste weg. Ter Veld behield lang de aansluiting maar na een val was zijn kans op een podiumplek verkeken. Rick Janssen werd tweede achter Kuil, Sam Weijers met zijn KTM derde en Lorenzo Diciccio werd vierde. Lars ter Veld kon na zijn schuiver zijn weg vervolgen en eindigde achter zijn vader Jelmer als zesde. In de tweede race was de bandenkeuze niet moeilijk, het was duidelijk dat de regen niet zou stoppen. Ter Veld nam direct na de start de leiding maar Kuil bewees ook de snelste in de stromende regen te zijn en kwam als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door voor Lars ter Veld en Weijers. Na een mooie strijd kwam Jelmer ter Veld voor Diciccio als vierde over de finish. Kuil mocht voor de derde keer op rij naar de hoogste trede van het podium. Weijers werd tweede en het doorzettingsvermogen van Lars ter Veld werd beloond met een derde plaats.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Thije Ligtermoed is de leider in de tussenstand van de Yamaha R125 Cup en liet zien ook in Staphorst snel te zijn. Hij zou vanaf polepositie mogen vertrekken met Viggo Megard en Timo Suos naast hem. Ligtermoed was als snelste weg bij de start van de eerste race en kreeg Suos mee in het achterwiel, precies het scenario van de laatste races. Maar dit keer wist Megard na een matige start al snel de aansluiting te vinden bij het tweetal en zelfs Suos te passeren. Ligtermoed bleek een maatje te groot en won de eerste race voor Megard, Suos, Milan van der Veen en Riccardo Bosgraaf.

Bij de tweede race was Ligtermoed opnieuw als beste weg maar het was Suos die bij de eerste doorkomst de leiding over had genomen en niet meer uit handen gaf, tot in de laatste hairpin voor start-finish. In de allerlaatste ronde ging het daar mis toen Ligtermoed Suos wilde passeren maar de bocht niet haalde. De coureurs raakten elkaar en kwamen ten val. Megard, die de hele race Bosgraaf en Van der Veen in zijn kielzog had, mocht doordat er geel werd gezwaaid in de laatste bocht niet meer ingehaald worden. Megard won voor Bosgraaf en Van der Veen en verzamelde de meeste punten voor het dagklassement. Hij mocht de grootste beker en die van snelste rookie in ontvangst nemen. Bosgraaf werd tweede, Van der Veen derde.

Puchshop Racing Cup

Ook in de Puchshop Racing Cup ging het gevecht om de winst van de Expiklasse tussen de leiders in het kampioenschap, Henk Minnen en Bart Dijkhof. De eerste race liet spannende gevechten tussen Dijkhof en Minnen zien en de overwinning werd pas in de laatste meters beslist: Minnen remde Dijkhof uit in de laatste hairpin, maar Dijkhof kwam harder het rechte stuk op. Vlak voor de finishlijn raakten de sturen van de Puchs elkaar waarbij Minnen ten val kwam. Hij finishte nog wel als tweede maar Dijkhof ging er met de winst vandoor. Ook in de Standaardklasse was het een Dijkhof die won, en wel Bart’s broer Mark, die het seizoen was begonnen in de Expiklasse maar in Staphorst de overstap naar de Standaardklasse maakte. Hij wist thuisrijder Pascal Mussche achter zich te houden. In de tweede, natte race moest Mark Dijkhof zijn meerdere erkennen in Mussche. In de Expiklasse schreef Bart Dijkhof de tweede race op zijn naam. Minnen zou op de natte baan zijn specialiteit als regenrijder niet kunnen tonen door een loslopend tandwiel. Rienk van der Weide werd tweede en nog een thuisrijder, Sander Mulder, derde. Bart Dijkhof schreef met twee overwinningen ook het dagklassement op zijn naam voor Mulder en de Zwitser Silvan Hofmann. In de Standaardklasse won Pascal Mussche voor nieuwe concurrent Mark Dijkhof en Jannick Vos.

Inmiddels zijn we over de helft van het NK Junior Moto Racing. Kijk voor de volledige uitslagen en tussenstand in het kampioenschap van iedere klasse op speedhive.mylaps.com

De ‘grote wielen’ kunnen zich opmaken voor hun races op de kartbaan in Spa Francorchamps op 2 en 3 juli, terwijl de minibikes op 27 augustus terugkeren naar Staphorst voor hun volgende wedstrijddag.