Luxemburgse politie onverbiddelijk: boetes voor getint vizier en communicatieset aan helm


Tom van Appeldoorn - 20 juni, 2022 FOTO - Damon Teerink

De Luxemburgse politie (met name in het noorden van het land) controleert erg fel op getinte vizieren zonder keurmerk en communicatiesystemen aan helmen. In het laatste geval is dat ten onrechte door een verwarring rond de Europese keurmerken.

Een KNMV-lid liet ons weten dat hij tijdens een tripje in Luxemburg een bekeuring kreeg vanwege de communicatieset aan zijn helm. Direct vroegen we onze collega’s van de Luxemburgse ACL (Automobile Club du Luxembourg ASBL) om uitleg. Dit geval blijkt niet op zichzelf te staan.

Verwarring rond comsetjes

Zo laat Daniel Gliedner van de ACL weten: “Ja inderdaad, in 2021 is er verwarring ontstaan (door verschillende administraties) rond de ECE 22.06-norm voor helmen.” In deze norm staat geschreven dat nieuwe helmen die volgens deze norm gehomologeerd worden, ook met het communicatiesysteem als geheel gehomologeerd moeten worden. Gliedner: “Helaas is men vergeten dit kleine detail van ECE 22.06 aan de politie te melden.”

De politie controleert scherp op de keurmerken en slingerde vorig jaar flink wat motorrijders op de bon. Met name zij die een communicatiesysteem aan hun helm met het oudere ECE 22.05-keurmerk hebben zitten. Deze keurnorm stamt uit 2003 toen niemand zelfs maar dacht aan dit soort geavanceerde systemen. Gliedner: “Dat is gewoon onterecht.” De ACL greep in na bezorgde berichten van motorrijders en nam contact op met de politie. Gliedner: “Het bleken slechts een handvol agenten in het noorden van Luxemburg te zijn die boetes hebben uitgedeeld op dit feit. Wij van de ACL kwamen tussenbeide waarna de politie ons beloofde geen bonnen meer te schrijven op dit feit. Met de voorwaarde dat het communicatiesysteem wordt gemonteerd zonder de functie en veiligheid van de helm in gevaar te brengen.”

Getinte vizieren

Wat betreft de communicatiesystemen lijkt de angel er nu dus wel uit te zijn. Maar de enthousiaste dienders hebben een nieuwe melkkoe gevonden lijkt het nu. Gliedner: “In 2022 ervaren we juist heel veel boetes voor niet-gehomologeerde vizieren! Een boete daarvoor kost 149 euro.”

Ga je naar Luxemburg op reis, controleer dan zeker even of het vizier in je helm daadwerkelijk gekeurd is met een ECE-keurmerk. Heb je een vizier op het internet gekocht? Let er dan op dat je misschien gefopt wordt. Verder geeft de ACL ook nog een handige tip. Gliedner: “Houd er rekening mee dat je een veiligheidsvest met hoge zichtbaarheid ook verplicht bij je moet hebben. Als je deze bij een politiecontrole niet kan tonen riskeer je een boete van wel 74 euro.”