FEMA: Pas op voor motorkleding en accessoires met nepkeurmerk


Tom van Appeldoorn - 30 juni, 2022

De Federatie van Europese Motorrijdersverenigingen (FEMA) vraagt je aandacht voor neppe motorkleding en andere accessoires. Het gaat dan met name om spullen die via internet worden aangeboden en die voorzien zijn van een nepkeurmerk of géén keurmerk.

Onlangs schreven we over de politie in het noorden van Luxemburg die onder andere streng controleert op getinte vizieren zonder Europees keurmerk (het CE-keurmerk). Dit bericht werd massaal gedeeld onder motorrijders. Het viel ons hierbij op dat veel mensen vrienden tagden. Om hen erop te wijzen dat dit soort keurmerken van belang zijn voor je veiligheid – en in het geval van de politiecontroles ook je portemonnee – misschien?

Spullen mét een keurmerk zijn vaak prijziger dan vergelijkbare spullen zonder keurmerk of een nepkeurmerk. Toch is het niet zo dat het keurmerk zelf voor die prijsverhoging zorgt. Nee, dat komt omdat spullen mét een keurmerk van hoogwaardigere materialen gemaakt worden. Ook zijn er over het algemeen meer ontwikkelingskosten bij gemoeid om te voldoen aan de strenge eisen die de Europese Unie stelt aan bepaalde producten die verkocht worden binnen de landsgrenzen van de lidstaten. Bij wet moeten motorkleding en –accessoires voldoen aan de CE-keuring. Zo weet jij als consument altijd dat je geen neppe motorkleding koopt. En de kleding die je mét het keurmerk koopt is als ‘veilig’ bestempeld volgens Europese testcentra.

CE of ‘China Export’?

Maar verkopers zijn lang niet altijd eerlijk. Zeker niet in webshops waar mensen de spullen slechts op basis van een enkel plaatje moeten beoordelen. Het logo van het CE-keurmerk – dat staat voor Conformité Européenne – wordt bijvoorbeeld ook al jaren gebruikt in een nagenoeg identiek nepkeurmerk. Door de ruimte van één enkele spatie toe te voegen tussen de letters C en E, wordt het daardoor China Export. Slim gedaan, dat zeker, maar het verschil in kwaliteit kan gigantisch zijn.

Maar hoe herken je nu motorkleding of accessoires met een nepkeurmerk? Of een bedrijf dat (moedwillig) consumenten om de tuin leidt? De FEMA ging op onderzoek uit en deed de proef op de som bij het Noorse bedrijf CarvenalCo. Dit bedrijf handelt schijnbaar doelbewust om klanten om de tuin te leiden met hun producten. Maar er zijn meer partijen die op een dergelijke wijze te werk gaan. De FEMA stelde onderstaande lijst met tips op waardoor je een miskoop kunt voorkomen:

  • Pas op voor misleidende teksten en claims in de beschrijving van het item;
  • Pas op voor valse CE-goedkeuringsclaims. Koop alleen artikelen die echt CE-goedgekeurd zijn en voorzien zijn van alle juiste documenten;
  • Bezoek bij twijfel je plaatselijke motorwinkel die beschermende motorkleding verkoopt en vraag om goed advies en uitleg voordat je jouw zuurverdiende geld zomaar uitgeeft;
  • Zoek naar een postadres van de verkoper. Sommige van de dubieuze internetbedrijven vermelden nergens een adres op hun websites, waardoor ze moeilijker op te sporen zijn;
  • Let op advertenties op sociale media voor dezelfde producten die onder verschillende accountnamen geplaatst worden maar uiteindelijk naar dezelfde webshops linken. Dit is één van de voornaamste methoden die criminele bendes gebruiken om jou van je geld af te helpen. Terwijl het ene sociale-media-account wordt afgesloten, komt er een ander account in de plaats.

Klik hier voor het originele Engelse artikel van FEMA.