NK Junior Moto Racing & MiniGP weekend in Spa-Francorchamps


Mariska Grob - 06 juli, 2022 FOTO - Mariska Grob

Op zaterdag 2 en zondag 3 juli werd er door de KNMV een speciaal wedstrijdweekend in het Belgische Spa-Francorchamps georganiseerd, waar zowel de klassen met ‘grote wielen’ van het NK Junior Moto Racing als een aantal klassen van het MiniGP kampioenschap aan deelnamen. Onder een stralende zon was er een weekend lang actie in de Ardennen en na afloop hadden veel coureurs er een favoriet circuit bij.

De kartbaan waarop gereden werd bevindt zich binnenin het bekende Formule 1 circuit en onderscheidt zich van de banen waarop in Nederland wordt gereden door hoogteverschillen, lange doordraaiende bochten en breed asfalt. Dat alles maakt het tot de favoriete baan van vele coureurs, zou na het weekend blijken. De weeromstandigheden maakte het feestje helemaal compl eet: met een temperatuur van net boven de 20 graden en een heerlijk zonnetje erbij werden er op zaterdag naast twee kwalificaties een sprintrace en een voor het kampioenschap tellende race verreden. Op zondag volgden na een warming-up nog twee tellende races, waarna de huldiging van het complete evenement plaatsvond. Uitzondering waren de Puchshop Racing Cup die alleen op zaterdag in actie kwam en de FIM MiniGP, die een raceweekend reed met vrije trainingen, twee kwalificaties en twee races.

NK Junior Moto Racing

Molenaar NSF100 Cup

Shayden Rodgers was de snelste in de kwalificaties en won ook de sprintrace. Hij mocht de races vanaf polepositie vertrekken, maar op zaterdagmiddag in Race 1 liet Luuk de Vries geen foutje van zijn concurrenten onbestraft. Hij won de race, terwijl Rodgers na een matige start het aan de stok kreeg met een zeer sterk rijdende JayJay den Hoed. Na een spannende strijd trok Den Hoed aan het langste eind en werd tweede. Op zondagochtend ging het in de warming-up mis voor De Vries. Door mechanische problemen kwam hij ten val en blesseerde zijn pols. De Vries deed nog een poging om met zijn blessure aan de laatste race deel te nemen, maar moest tijdens de opwarmronde al de conclusie trekken dat het niet zou lukken.

De strijd om de winst ging nu in beide races tussen Rodgers en Den Hoed. Na continu stuivertje wisselen was het Rodgers die de tweede race won. In de derde race kwamen de kemphanen elkaar in de laatste chicane tegen waarbij Den Hoed ten val kwam. Rodgers kon zijn weg vervolgen maar het was Kyano Schoo die langszij kwam en de overwinning opeiste. Rodgers verzamelde nog wel de meeste punten voor het eindklassement en was de grote winnaar in Spa. Den Hoed werd tweede en Gouw wist dankzij twee vierde plaatsen en één derde plaats in totaal derde te worden. Casper Pennings eindigde op de vierde plaats en was daarmee de snelste rookie.

Open 125

Paniek bij de leider in de tussenstand tijdens de kwalificaties: Tom Kuil was tijdens de eerste kwalificatie de snelste op de baan maar verloor daarbij de sleutel van zijn Suzuki. De GSX-R125 werkt keyless, maar die keyless ‘sleutel’ moet wel in de buurt van de motor zijn om hem te kunnen starten. De sleutel lag netjes weggestopt in het kuipwerk, maar is toch losgekomen. Kuil moest in de tweede kwalificatie machteloos toekijken hoe merkgenoot Rick Janssen de snelste tijd op de klokken zette. Kuil bleef met zijn tijd nog wel Alain Carree voor, een oud-R125 Cup coureur die destijds vaak op Spa reed. Voor Kuil was de opluchting groot toen na een grootschalige zoektocht vlak voor aanvang van de sprintrace de sleutel naast de baan terug werd gevonden. In de eerste race had Janssen kort de leiding in handen maar nam Kuil die al snel over en won de race. Janssen werd tweede en na een crash van Lars ter Veld werd Carree derde. De tweede race was wederom een prooi voor Kuil, dit keer voor Janssen en Ter Veld. Ook de derde race won Kuil terwijl Ter Veld tweede werd voor Janssen. Kuil mocht dan ook aan het eind van het weekend de grootste beker  in ontvangst nemen met Janssen op een tweede en Ter Veld op een derde plaats naast hem.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Thije Ligtermoed was oppermachtig in de Yamaha R125 Cup. Hij was de snelste in de kwalificaties, de sprintrace en alle drie de races. Timo Suos zette nog wel de snelste rondetijd van het weekend op de klokken en kon in de tweede en derde race goed volgen, maar de aanval bij Ligtermoed inzetten lukte niet. Ook winnaar van de wedstrijd in Staphorst Viggo Megard kon geen vuist maken tegen Ligtermoed. Ligtermoed behaalde dan ook het maximaal aantal te vergeven punten en schreef daarmee de zege in het totaalklassement op zijn naam. Suos werd daarin tweede en voor Megard had er wellicht een derde plaats ingezeten als zijn Yamaha niet stil viel in de eerste race en hij nadat zijn motor weer aan de praat was in een poging de schade te beperken nogmaals onderuit ging.

De derde plaats in de eerste race was mede daardoor een prooi voor Bart van Duinen, die veruit zijn beste prestatie van het seizoen neerzette in Spa. En voor wie dacht dat zijn derde plaats in de eerste race toeval was, bewees hij ongelijk door in een solide tweede en derde race vierde te worden achter de top 3 van het kampioenschap. Daardoor eindigde hij in het eindklassement op een verdiende derde plaats.

Puchshop Racing Cup

De Puchshop Racing Cup kwam alleen op zaterdag in actie met twee kwalificaties en twee races. In de Expi-klasse was de Zwitser Kenny Buchser de snelste in de kwalificaties voor Henk Minnen en Rienk van der Weide. Het was Minnen die in Race 1 kopstart had en Buchser kon alleen maar volgen. Van der Weide kwam slecht weg bij de start maar vocht zich knap terug naar een derde plaats. In de tweede race gingen Minnen en Van der Weide er samen vandoor, tot Minnen in de eindfase te kampen kreeg met een klemmende zuiger. De race uitrijden lukte nog, maar meer dan een vijfde plaats zat er niet in. Voor het dagklassement deed Rienk van der Weide dan ook de beste zaken. Hij mocht naar de hoogste trede van het podium met Kenny Buchser en Bart Dijkhof naast hem.

In de Standaardklasse was het Pascal Mussche die met zijn nieuwe machine de snelste was in de kwalificaties en de eerste race, maar winst in het dagklassement aan zijn neus voorbij zag gaan nadat zijn krukas kapot liep in de tweede race. Mark Dijkhof profiteerde ervan en werd dagwinnaar voor Paul Hendriks en Jordi Minnen.

MiniGP

Ohvale 110

Ook de Ohvale 110-klasse reed naast de kwalificaties een sprintrace en een drietal races. Het was Casper Pennings die door niemand te volgen was. Hij won de sprintrace, mocht daardoor in alle drie de races vanaf polepositie vertrekken en won de races met grote voorsprong. Alleen in de tweede race kon Miro Masson na de start de snelle Pennings nog even voorblijven, maar uiteindelijk moest hij wederom toezien hoe Pennings afstand nam. Masson was op zijn beurt weer een maatje te groot voor de rest van het veld en werd in alle races onbedreigd tweede. Zenno Bulté reed in alle races eveneens onbedreigd naar een knappe derde plaats. Toch waren er genoeg spannende gevechten, zoals in de eerste race tussen Linda Korpershoek en Maxim Vanhinsberg om de achtste plaats. De strijd werd pas in de laatste ronde in het voordeel van Korpershoek beslist.

In de tweede race waren Merdan Karabulut, Douwe Feenstra en Dyon van der Bie met elkaar in gevecht om de vierde plaats Karabulut wist de vierde plaats met succes te verdedigen maar Van der Bie moest in de eindfase toezien hoe Feenstra de vijfde plaats opeiste. De overduidelijke winnaar van het totaalklassement was Casper Pennings, Miro Masson werd tweede en Zenno Bulté mocht bij zijn thuisrace de beker voor de derde plaats in ontvangst nemen.

FIM MiniGP

De FIM MiniGP begon aan haar vierde wedstrijd op Spa zonder leider in de tussenstand Fynn Kratochwil die aan de Nederlandse MotoGP series deelneemt, maar ook uitkomt in de Oostenrijkse series. Tijdens het weekend van Spa won hij zijn wedstrijd in het Oostenrijkse Rechnitz en is hard op weg om namens dat land een wildcard te verdienen voor de FIM MiniGP World Series Finale van 2022. De beste twee rijders van elke serie worden uitgenodigd om deel te nemen aan de finale, die in november voorafgaand aan de MotoGP van Valencia wordt gehouden. Levi Flier kon op zaterdag al een klein feestje vieren, en wel voor zijn elfde verjaardag. Hij kwalificeerde weliswaar als derde maar het feest werd nog groter op zondag toen hij in de eerste race het voortouw nam. Snelste op de baan was Manny van Tilburg, maar hij reed als enige met een Ohvale 190. Hij kwam als eerste over de finish maar niet meetellend voor het MiniGP-klassement. Flier kreeg aanvankelijk Ruben Nijland aan zijn wiel maar kon al snel een gaatje slaan. Flier reed vervolgens zelfverzekerd naar de overwinning en Nijland werd onbedreigd tweede. Derde werd Kyano Schoo die een eenzame race reed, maar achter hem vochten Dean Gouw en Julian van Kalkeren om de vierde plaats. Ondanks aandringen van Van Kalkeren wist Gouw zijn vierde plaats met succes te verdedigen.

In race 2 was Flier oppermachtig. Hij sloeg direct een gat en zou door niemand achterhaald worden. Achter hem leek Schoo opnieuw een eenzame race te rijden, maar Nijland herpakte zich na een matige start en reed het gat naar Schoo dicht. Met nog vier ronden te gaan zette Nijland de aanval in en nam de tweede plaats over, maar Schoo bleef als aan een touwtje achter Nijland hangen en pas op de finish werd de strijd beslist, nipt in het voordeel van Nijland. De strijd om de vierde plaats ging opnieuw tussen Van Kalkeren en Gouw. Van Kalkeren deed dit keer het meeste kopwerk maar zag in de laatste ronde Gouw toch nog langszij komen. JayJay den Hoed werd zesde en de strijd om de zevende plaats tussen Beau van Woerkom en Luca van der Velde was lange tijd spannend en werd door Van Woerkom in het voordeel beslist. Voor het totaalklassement deed Flier de beste zaken, Nijland mocht de beker voor de tweede plaats in ontvangst nemen en Schoo werd derde.

Supermoto

In Spa-Francorchamps kwamen de Supermoto Senior Expert en Senior Pro in één groep in actie. Bij de Senior Expert zette Jos Koelewijn in de sprintrace de snelste tijd op de klokken maar was het Jorel Boerboom die als eerste onder de finishvlag doorkwam en daardoor de races vanaf polepositie zou mogen beginnen. In de Senior Pro klasse won Bo Remijn. Bo en Mink Remijn waren in Spa van de partij en de namen klinken misschien bekend in de oren. Dat kan kloppen, want de broers reden eerder in de Open minibikes en Open 125. In de eerste race nam Koelewijn aanvankelijk het voortouw maar kreeg Boerboom en Danny van der Sluis met zich mee. Boerboom kon aanvankelijk nog aandringen en zette de snelste rondetijd op de klokken maar Koelewijn hield het hoofd koel en reed in de eindfase zelfs iets weg van zijn concurrent. Koelewijn won voor Boerboom en de derde plaats werd opgeëist door Chote, die naarmate de race vorderde steeds verder naar voren kwam en Van der Sluis passeerde. Mink Remijn was ook in Race 1 de sterkste van de Senior Pro voor Nick Waaijer en Bo Remijn. De tweede race werd op zondag verreden en Koelewijn was bij het doven van de startlichten wederom als snelste weg. Van der Sluis volgde, maar verloor door bandenproblemen steeds meer grip en zag Boerboom voorbij komen. Boerboom zette in de eindfase de aanval op Koelewijn in en ging er dit keer met de winst vandoor. Koelewijn werd tweede, Van der Sluis derde en Chote vierde.

In de Senior pro won Mink Remijn maar zag nu zijn broer Bo een plaatsje opschuiven en als tweede finishen voor Nick Waaijer. Van der Sluis was niet de enige die worstelde met zijn banden; voor de derde race werden er banden gewisseld, spanning aangepast of zelfs het rubber met een schuurtol bewerkt. In de derde race had Van der Sluis kopstart maar was het Chote die komend vanaf een vijfde plaats de concurrentie een voor een opslokte. Met nog drie ronden te gaan nam hij de leiding over en gaf die niet meer uit handen. Boerboom werd tweede en Koelewijn derde. In de Senior Pro scoorde Mink Remijn een hattrick door ook de derde wedstrijd te winnen voor Bo Remijn en Nick Waaijer. Voor het totaalklassement in de Senior Expert-klasse mocht Boerboom naar de hoogste trede van het podium met Koelewijn op een tweede en Chote op een derde plaats naast hem. In de Senior Pro klasse mocht Mink Remijn de grootste beker in ontvangst nemen, Bo Remijn werd tweede en Nick Waaijer derde.

De coureurs mogen nu eerst gaan genieten van een welverdiende zomerstop. De MiniGP keert op zaterdag 3 september terug naar de TT Junior Track in Assen terwijl het NK Junior Moto Racing op zaterdag 24 september in actie komt op kartcircuit De Landsard in Veldhoven. Kijk voor de volledige uitslagen en tussenstand in het kampioenschap van iedere klasse op speedhive.mylaps.com.