Winterstop ’22: Senne Botman


Mariska Grob - 25 januari, 2022

In aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in het NK Junior Moto Racing, spreken wij met een aantal rijders die zich afgelopen seizoen in de kijker reden. Hoe komen zij de winterstop door, en wat zijn hun verwachtingen voor 2022? Deze keer: Senne Botman.

Senne Botman debuteerde in 2020 bij het NK Junior Moto Racing in de Junior A-klasse en werd daarbij zevende in de eindstand. In 2021 maakte hij de overstap naar de Junior B waar hij vriend, vijand, maar vooral ook zichzelf verbaasde door direct bij de eerste wedstrijd de overwinning in de wacht te slepen. Door constant op het podium te staan veroverde hij in het sterk bezette veld de kampioenstitel.

Naam: Senne Botman
Klasse: Minibike Junior B
Startnummer: 58, eerbetoon aan Marco Simoncelli
Eindstand NK JMR 2021: 1e
Woonplaats: Velserbroek
Geboortedatum: 9 augustus 2010

Hoe lang race je al, en hoe ben je met de sport in aanraking gekomen?

“Ik kom uit een echte motorfamilie. Mijn opa, oom en vader reden allemaal motor. Mijn vader rijdt soms ook op circuits. Op mijn zesde mocht ik bij hem voorop de motor mee tijdens de parade van de Bikers Classics in Spa-Francorchamps, dat was geweldig! Maar ik wilde zelf ook rijden. Bij RACE-KIDS heb ik dat voor het eerst kunnen doen. Daarna ben ik gaan racen bij de RAP en vervolgens zijn we overgestapt naar het NK Junior Moto Racing. Ik heb vorig seizoen bij de Junior A meegereden en we hebben dat samen met het Dutch Minimoto Team gedaan. Ik heb het erg naar mijn zin met mijn vrienden in het team. We doen alles samen: trainen, warm-up, racen en soms ook een feestje.”

Hoe was het afgelopen seizoen bij het NK Junior Moto Racing?

“Ik kan eigenlijk nog steeds niet geloven dat ik kampioen ben geworden. Zelf had ik niet gemerkt dat ik ineens zo veel sneller was geworden dan vorig seizoen. Ik had dan ook nooit verwacht dat ik de eerste wedstrijd zou winnen. Toen ik de baan afkwam heb ik mezelf nog eens goed geknepen, maar het was toch echt waar. En ook bij de laatste wedstrijd, toen ik zeker was van het kampioenschap, drong het nog niet helemaal tot me door. Pas toen ik de baan afkwam en iedereen naar me toekwam om me te feliciteren begreep ik het. Maar nu begin ik het wel een beetje te beseffen hoor!”

Heb je nog tijd voor andere hobby’s, en hoe kom je de winter door?

“Mama zegt dat ik talent heb voor tekenen, dat ga ik misschien wel wat meer doen. En ook wil ik een Japanse vechtsport gaan beoefenen, daardoor blijf ik fit en het is goed voor mijn reactievermogen en zelfvertrouwen. Ik weet alleen nog niet precies welke tak het gaat worden.”

Wat is je doel voor 2022 en daarna?

“Ik kom volgend seizoen weer uit in de Junior B, met mijn favoriete startnummer 58! Die houd ik misschien wel voor altijd. Ook willen we met een kleine supermoto gaan trainen. Ik heb al even kunnen oefenen met een crosser en die gaan we ombouwen. Als er wedstrijden voor junioren komen met de supermoto’s, dan wil ik daar graag aan deelnemen.”

Als we tot slot Senne vragen wat voor hem het belangrijkste is, antwoordt hij dat het vooral om plezier draait. Maar daar voegt hij nog wel grijnzend aan toe: “Ik hoef ook niet per sé te winnen… Maar ik wil ‘m er wel bij de snelste coureurs naast kunnen zetten. Zo van: hier ben ik!”