Selectie TeamNL doorloopt winterstage in Italië


KNMV - 25 januari, 2022

Van 15 t/m 22 januari vond de gebruikelijke winterstage plaats voor het centrum van TeamNL-sporters.

Zoals ieder jaar gebruikelijk organiseerde de KNMV een zogenaamde mx-winterstage voor de nationale selectie, dit keer in Italië. Hiervoor werd de negenkoppige nationale selectie uitgenodigd. Helaas waren twee rijders geblesseerd, waardoor we uiteindelijk met zeven rijders zijn afgereisd naar Toscane. Deze stage duurde in totaal zes dagen waarbij de rijders konden trainen op een aantal prachtige circuits, waaronder voormalig MXGP-circuit Montevarchi.

Dag in beeld

Hoe een gemiddelde dag er voor de rijders uitzag? Dat was iedere dag nagenoeg hetzelfde waarbij we focusten op techniek, tactiek, conditie en vrij trainen. Tijdens de technische trainingen stond lichaamshouding op de motorfiets centraal en met tactische aspecten zochten we naar de juiste lijnen op het circuit. Conditionele vaardigheden werden in competitieverband uitgevoerd door middel van piramides (sprintlaps) en heats tegen elkaar te rijden.

De dag begint met een stevige warming-up van onze fysieke trainer Tomas. In een vijftien minuten durende warming-up werden de rijders – op de beat van lekkere muziek – warmgemaakt voor het dagprogramma. Dat programma begint met een vrije training om het circuit te verkennen. Dit was ook nodig, omdat het in de ochtenden niet warmer dan twee graden Celsius was. Daarna volgde de trainingssessies die onder leiding stonden van talentcoach Barry Forschelen die werd vergezeld door MXGP-rijder Davy Pootjes.

Later op de dag liep de temperatuur op met hulp van een stralend zonnetje naar een aangename twaalf graden Celsius. Als afsluiting werden de wedstrijdjes gereden. Dagelijks zaten de rijders gemiddeld twee en een half uur op de motorfiets, waardoor ze tijdens deze stage in totaal vijftien uur aan motortraining volbracht hebben.

Smulders en Pootjes

Scott Smulders maakt fulltime deel uit van het TeamNL-programma en MXGP-rijder Davy Pootjes op een hybride basis. Smulders draaide daarom zijn eigen programma vanuit de TeamNL-selectie. Hij wisselde heats met intervaltraining af en werd tussen zijn sessies door van aanwijzingen voorzien. Davy had met name ‘uren maken’ op zijn programma staan, aangezien hij na ruim anderhalf jaar revalideren pas weer sinds enkele weken op de motorfiets zit.

Er zijn geen calamiteiten gebeurd. Iedereen is zonder kleerscheuren, moe en voldaan huiswaarts gekeerd. Binnenkort zullen we de motortrainingen in Nederland gaan opstarten.