Winterstop ’22: Roy Klompmakers


Mariska Grob - 25 februari, 2022 FOTO - Mariska Grob / MotoGrafie

In aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in het NK Junior Moto Racing, spreken wij met een aantal rijders die zich afgelopen seizoen in de kijker reden. Hoe komen zij de winterstop door, en wat zijn hun verwachtingen voor 2022? Deze keer: Roy Klompmakers.

Roy Klompmakers kwam afgelopen seizoen in zowel de Open 125- als de Supermoto-klasse uit, en wist in beide klassen hoge ogen te gooien: met zijn Supermoto werd hij derde in de eindstand en met zijn Suzuki GSX-R125 wist hij in de Open 125 zelfs het kampioenschap in de wacht te slepen!

Naam: Roy Klompmakers
Klasse: Open 125 / Supermoto
Startnummer: 27, al sinds hij met karts reed zijn vaste nummer
Eindstand NK JMR 2021: Open 125 1e, Supermoto 3e
Woonplaats: Nieuw-Weerdinge
Geboortedatum: 25 september 2005

Hoe lang race je al, en hoe ben je met de sport in aanraking gekomen?

“Ik race al vanaf mijn zesde, maar toen nog op vier wielen. Ik was al heel jong gek van auto’s. Als mijn vader met de auto thuiskwam moest en zou ik eerst een stukje meerijden. Hij reed dan vaak nog een blokje om met me. Omdat ik zo gek was van auto’s kreeg ik op mijn zesde een kleine kinderkart. Daarna volgden er nog andere, snellere karts. Ik was negen toen mijn moeder een oproep zag voor de Molenaar NSF100 Cup, en daar heb ik me toen voor opgegeven. Ik mocht daar vanaf mijn tiende aan meedoen en heb nog snel veel getraind, moest eerst nog leren schakelen en aan twee wielen wennen. Maar het ging al snel goed en ik heb in drie jaar competitie veel geleerd. In 2019 maakte ik de overstap naar de Open 125.”

Hoe was het afgelopen seizoen bij het NK Junior Moto Racing?

“Verrassend, kan ik wel zeggen, want het plan was eigenlijk om na twee jaar Open 125 de Suzuki te verkopen en in de Supermoto-klasse van start te gaan. Maar daar bleken slechts vier wedstrijden voor op de kalender te staan, en we kregen de Suzuki niet verkocht. Op het laatste moment hebben we toen maar besloten nog een jaar Open 125 te rijden, en met succes! Ik had dus vorig jaar om deze tijd niet verwacht daarin kampioen te worden. Met de Supermoto was het even wennen: tijdens de voorjaarstraining ging het nog niet zo best, maar nadat ik de overstap naar andere banden had gemaakt ging het een stuk beter. Ik ben dan ook best tevreden met mijn derde plaats in de eindstand.”

Wat was je mooiste en minst mooie moment van het seizoen?

“Het mooiste was de overwinning van 25 september in Assen in de Open 125, op mijn verjaardag. Ik had geen al te beste start maar wist van een vijfde plaats naar voren te rijden en de overwinning te pakken! Dat was een mooi verjaardagscadeau. Minder was mijn derde plaats in Veldhoven, waar ik in de strijd om de overwinning in de eindfase ten val kwam. Een derde plaats is dan achteraf nog niet zo slecht, maar op dat moment was het zuur.”

Hoe was het om in twee klassen te rijden?

“Af en toe best zwaar en haasten als de Open 125 en Supermoto achter elkaar in het tijdschema stonden. Van de 125 naar de Supermoto was geen probleem, maar andersom moest ik wel weer even wennen aan de kleine 125. Even goed opvouwen, en na een rondje lukte het dan wel weer. Maar het was vooral heel leuk om te doen, en ik kreeg veel positieve reacties van het publiek erover.”

Wat is je doel voor 2022 en daarna?

“Komend jaar ga ik echt alleen nog Supermoto rijden, al staat de Suzuki GSX-R125 er nog steeds. Die is nog steeds te koop trouwens! Mijn doel is met de Supermoto een plekje hoger in het kampioenschap te eindigen, de aansluiting vinden bij de snelste mannen. En hopelijk kunnen nog een paar coureurs dat ook, zodat we met een flinke kopgroep kunnen strijden om de overwinning. Dat is spannend voor de coureurs én het publiek!”