Winterstop ’22: Kyano Schoo


Mariska Grob - 01 februari, 2022

In aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in het NK Junior Moto Racing, spreken wij met een aantal rijders die zich afgelopen seizoen in de kijker reden. Hoe komen zij de winterstop door, en wat zijn hun verwachtingen voor 2022? Deze keer: Kyano Schoo.

Bij de laatste wedstrijd van het NK Junior Moto Racing 2021, op een drijfnat Assen, gooide Kyano Schoo hoge ogen. De rookie in de Molenaar NSF100 Cup liet zien uitstekend met de lastige weercondities om te kunnen gaan en stond beide dagen op het podium. De laatste wedstrijd wist hij zelfs te winnen! We vragen Kyano wat zijn geheim is.

Naam: Kyano Schoo
Klasse: Molenaar NSF 100 Cup
Startnummer: 16, gewoon een mooi getal en we wonen op dat huisnummer
Eindstand NK JMR 2021: 7e
Woonplaats: Veenendaal
Geboortedatum: 6 maart 2009

Hoe lang race je al, en hoe ben je met de sport in aanraking gekomen?

“Toen ik een jaar of 7 was keek ik veel MotoGP. Vooral Marc Márquez vond ik geweldig om te zien, dat was wel mijn voorbeeld. Mijn eerste meters op een motor maakte ik met een elektrische crosser. Maar ik vond het eigenlijk niet zo leuk in het zand en het ging me niet hard genoeg! Daarom mocht ik ook eens op een minibike proberen te rijden, en dat was wel leuk! Bij RACE-KIDS heb ik veel getraind en na een half jaar ben ik races gaan rijden bij het NK Junior Moto Racing. In 2020 heb ik in de Junior B-klasse gereden. Dat was helaas geen groot succes, ik heb aardig wat pech gehad en veel nul-scores genoteerd. Aan het einde van het seizoen heb ik selectie gereden voor de Molenaar NSF100 Cup waarna ik te horen kreeg dat ik in 2021 daaraan deel mocht nemen.”

Hoe was het afgelopen seizoen bij het NK Junior Moto Racing?

“Best goed! Ik had voor aanvang van het seizoen niet verwacht dat ik een race zou winnen. Vooral na de zomerstop ging het goed, want in de vakantie heb ik veel getraind op de kartbaan van Juvaincourt in Frankrijk en ik heb met een 125cc gereden op grotere circuits in Equieres en Mettet. Bij de eerste wedstrijd na de zomerstop in Staphorst werd ik de eerste race derde en de tweede race vierde, net geen podium in de daguitslag. De wedstrijd daarna in Veldhoven stond ik wel op het podium, daar werd ik derde!

Mijn mooiste wedstrijd was de laatste in Assen. Dat was in de regen en daar houd ik van. Ik vind het spannend maar ook leuk om op een natte, glibberige baan te rijden. Ik lag eerst een tijdje tweede, maar de koploper ging vlak voor me onderuit. Om hem te ontwijken moest ik nog even door het gras maar daarna kon ik naar de overwinning rijden!”

 

Heb je nog tijd voor andere hobby’s en hoe kom je de winter door?

“Natuurlijk ben ik druk met school bezig, dat vind ik ook leuk. Maar als ik daarnaast even tijd over heb ben ik aan het sporten. Mountainbiken en kracht- en conditietraining. Dat doe ik gewoon thuis, dus ondanks de coronamaatregelen ben ik gewoon druk met crosstraining. Opdrukken, me optrekken aan een staaf aan de deur en dat soort oefeningen. Ik hoef dus niet naar de sportschool. Tenminste, niet om te sporten maar wel voor de sponsoring!”

Wat is je doel voor 202 en daarna?

Die laatste overwinning smaakt naar meer dus wil ik in 2022 een gooi naar het kampioenschap doen in de Molenaar NSF100 Cup. Ik zou daarna graag door willen stromen naar de Red Bull Rookies. Dat lukt misschien niet meteen, maar ik ga er wel mijn best voor doen!”