Winterstop ’22: Koen Ligtenberg


Mariska Grob - 08 februari, 2022

In aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in het NK Junior Moto Racing, spreken wij met een aantal rijders die zich afgelopen seizoen in de kijker reden. Hoe komen zij de winterstop door, en wat zijn hun verwachtingen voor 2022? Deze keer: Koen Ligtenberg.

Koen reed in 2021 zijn vijfde en tevens laatste jaar in de Yamaha KicXstart R125 Cup. Al vaker stond hij bij wedstrijden op het podium, maar niet eerder lukte hem dat in de eindstand van het kampioenschap. Smaakte de derde plaats van 2021 naar meer, of is het juist een mooi moment om definitief afscheid te nemen?

Naam: Koen Ligtenberg
Klasse: Yamaha KicXstart R125 Cup
Startnummer: 15, mooi getal en mijn geboortedag
Eindstand NK JMR 2021: 3e
Woonplaats: Gilze
Geboortedatum: 15-2-2001

Hoe lang race je al, en hoe ben je met de sport in aanraking gekomen?

“Ik was altijd al geïnteresseerd in motoren en motorraces. Mijn vader heeft geracet en mijn jongere broertje Sem en ik gingen vaak mee. Toen ik een jaar of 8 was, heb ik op een Chinese minibike gereden en later op een kleine crosser, maar ik ben pas laat het circuit opgegaan. Dat was eigenlijk pas op mijn 15e, bij RACE-KIDS. Ik was al vrij groot voor een minibike en dat jaar stond er tijdens het Racecamp op Assen een Yamaha R125 waar je op mocht proefrijden. Toen was het meteen duidelijk! Een jaar later reed ik mijn eerste seizoen in de Yamaha R125 Cup.”

Hoe was het afgelopen seizoen bij het NK Junior Moto Racing?

“Het seizoen zou bijna niet eens zijn begonnen, want na mijn vierde plaats in 2020 had ik besloten ermee te stoppen. Maar toen ik de deelnemerslijst van 2021 zag, begon het toch weer te kriebelen… Een dag of 3 voor de voorjaarstraining kon ik een nieuw type R125 overnemen van een coureur die was overgestapt naar de R3 Cup, toen besloot ik er toch nog een keer voor te gaan. Gelukkig maar, want ik sloot 2021 af met een mooie podiumplaats.

Het was een jaar met ups en downs: in Staphorst had ik slecht gekwalificeerd en noteerde ik in beide races ook nog eens 0-scores door mechanische problemen, waaronder een defecte dodemansknop. Maar mijn tweede plaats een week later in Veldhoven, op mijn thuiscircuit, voelde geweldig!”

Hoe is het om met je broer samen in één klasse te racen?

“Het is best leuk om samen te trainen en te racen. Ik denk echter wel dat als we vaker in een rechtstreeks duel verzeild waren geraakt, de sfeer naast de baan wat minder vrolijk zou kunnen zijn geweest…”

Heb je nog tijd voor andere hobby’s, en hoe kom je de winter door?

“Het is nu vooral heel erg druk met mijn werkzaamheden in de keukenlogistiek, maar normaal gesproken voetbal ik ook. Voorheen competitie, tegenwoordig nog wel wedstrijden maar dan op zaterdagmiddag met een vriendenteam. Helaas ligt dat vanwege corona al even stil. Dan maar af en toe een rondje hardlopen!”

Wat is je doel voor 2022 en daarna?

“Nu stop ik echt met de R125 Cup! Tenminste, met het racen. Komend jaar help ik wel mee met de begeleiding van de R125 Cup. Ik heb altijd met veel plezier gereden in de Cup: je rijdt allemaal op dezelfde motor en het is betaalbaar. Super leuk om dan je ervaring en kennis over te kunnen dragen op de volgende generatie! En mocht het lukken, dan wil ik graag met een R6 nog eens het circuit op.”