Winterstop ’22: Dean van den Berg


Mariska Grob - 15 februari, 2022

In aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in het NK Junior Moto Racing, spreken wij met een aantal rijders die zich afgelopen seizoen in de kijker reden. Hoe komen zij de winterstop door, en wat zijn hun verwachtingen voor 2022? Deze keer: Dean van den Berg.

Dean van den Berg is pas acht jaar oud maar wist al van heel jongs af aan wat hij wilde: motorracen! Hij proefde in 2020 voor het eerst aan het NK Junior Moto Racing en dat smaakte naar meer. In 2021 reed hij zijn eerste volledige seizoen in de minibike Junior A-klasse. Het werd een seizoen met de nodige ups en downs, maar vooral ook met heel veel plezier. Wij blikken met hem terug op zijn eerste seizoen.

Naam: Dean van den Berg
Klasse: Minibike Junior A
Startnummer: 18, de dag waarop ik jarig ben
Eindstand NK JMR 2021: 8e
Woonplaats: Ridderkerk
Geboortedatum: 18 juni 2013

Hoe lang race je al, en hoe ben je met de sport in aanraking gekomen?

“Ik keek altijd al naar Valentino Rossi op tv en ik wilde zelf ook graag racen. Ik heb daarom een motor voor mijn vijfde verjaardag gevraagd en ook gekregen! Een mooie minibike, helemaal in speciale kleuren gespoten.”
Moeder Natascha vult aan: “We hadden dit eigenlijk niet verwacht, ik vraag me wel eens af waar hij het vandaan heeft. Zijn vader en ik hebben weliswaar ons motorrijbewijs, maar dat hij zo graag wilde racen komt echt helemaal vanuit hemzelf.”

Hoe was je eerste seizoen bij het NK Junior Moto Racing?

“In 2020 heb ik aan twee wedstrijden deelgenomen. Afgelopen jaar wilde ik graag het hele seizoen rijden. Samen met mijn teammaatje Mika Schalken, met wie ik al sinds het begin samen train, heb ik dan ook aan het hele kampioenschap deelgenomen. Het was erg leuk, maar ik heb ook best wel wat pech gehad. Bij de tweede wedstrijd in Assen bijvoorbeeld, daar viel iemand vlak voor me en ik kon zijn minibike niet meer ontwijken. Ik vloog toen een flink stuk door de lucht en het deed wel even pijn toen ik neerkwam. Maar gelukkig was ik niet geblesseerd en kon ik de wedstrijd daarna gewoon weer meedoen.

Bij de laatste wedstrijd in Assen ben ik ook gevallen, daar regende het heel hard en dat maakte het lastig om te racen. Vlak voordat ik viel lag ik nog wel even derde, daar ben ik heel trots op. Maar het mooiste was mijn wedstrijd in Veldhoven, daar ben ik in beide races vierde geworden. Ik was nog bijna derde: als de race iets langer had geduurd was dat vast gelukt!”

Heb je nog tijd voor andere hobby’s, en hoe kom je de winter door?

“Ja hoor, ik boks nu al een tijdje en dit jaar ben ik ook nog begonnen met honkballen. Het honkbal ligt nu stil voor de winter, en boksen mag even niet meer vanwege corona. Gelukkig heb ik alweer een nieuwe hobby erbij, want ik heb een crossmotor gekregen voor de kerst! Daarmee kan ik in de winter lekker buiten blijven trainen. Natuurlijk train ik ook met de minibike, maar dat doen we op de indoor-kartbanen.”

Wat is je doel voor 2022 en daarna?

“Ik wil natuurlijk steeds sneller worden, maar het belangrijkste is dat ik er heel veel plezier in blijf houden!”