Nederlandse EMX Powertrain derde fabrikant in FIM E-Xplorer World Cup


Tom van Appeldoorn - 02 februari, 2022

Het Nederlandse EMX Powertrain B.V. – voortgekomen uit een project dat o.a. gesteund werd door Yamaha Motor Europe N.V. en de KNMV – zal als derde fabrikant motoren leveren voor de FIM E-Xplorer World Cup die later dit jaar van start gaat.

Mei 2021 berichtten wij over de EMX-PRO: een volledig elektrische crossmotor van Nederlandse bodem. Sinds die tijd is het hard gegaan wat betreft de verdere ontwikkeling van het volledig elektrische aandrijfsysteem waar de fabrikant van de EMX-PRO, EMX Powertrain, aan werkt.

Maar ontwikkelen op een afgesloten terrein en in het bedrijf gaat maar tot een zekere hoogte. De volgende stap waar het project zich zal moeten bewijzen, is in competitieverband. Iets wat Elmar Dohms, oprichter van EMX Powertrain zich al vlot van bewust was. Het was namelijk één van de eerste ‘Original Equipment Manufacturers’ (OEM) die contact opnam met de FIM toen zij in de zomer van 2021 de E-Xplorer World Cup aankondigde.

Elmar Dohms: “We zijn al lange tijd achter de schermen bezig met de FIM. Er is een goede klik tussen wat zij willen en wat wij kunnen leveren op dit moment, dus is deelname een logische gevolg. EMX Powertrain zal naast twee andere fabrikanten aan de start verschijnen. Dit is een mooie manier om te zien wat anderen inmiddels in huis hebben en ons daaraan te meten. Het contrast in ondergronden en omgevingen is heel groot waardoor het ontdekken van wat de motorfiets kan ons grootste doel wordt tijdens onze deelname.”

E-Xplorer World Cup

De E-Xplorer World Cup is een nieuwe internationale raceklasse speciaal voor volledig elektrische motoren die een maximaal gewicht van 130 kilogram hebben. Deze World Cup wordt in de tweede helft van 2022 voor het eerst georganiseerd met een aantal evenementen die op zeer verschillende terreinen worden verreden. De FIM hoopt hierdoor de technologische vooruitgang een steuntje in de rug te geven. Naast EMX Powertrain zullen ook M-Tec Motorsports (Mugen) en Electric Motion motoren leveren voor de competitie.

In deze evenementen zullen tien teams – bestaande uit twee rijders (één mannelijk en één vrouwelijk) – het tegen elkaar opnemen in een mix van proeven en duels. Hierin worden elementen uit zowel de enduro, trial en motocross gecombineerd om het publiek wat spektakel te laten beleven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hindernissen zoals sprongen, diepe kuilen, wallrides, trappen, en water. In de duels nemen twee rijders het tegelijkertijd tegen elkaar op in een heat van vijftien minuten op hetzelfde parcours.

Meer informatie over de FIM E-Xplorer World Cup vind je op de website van de raceklasse. Het volledige persbericht vanuit EMX Powertrain kun je hier lezen.