Wedstrijdverslag FIM EK Mini Road Racing 2022 Assen


Mariska Grob - 11 augustus, 2022 FOTO - Mariska Grob / MotoGrafie

In het eerste weekend van augustus was er volop actie in Assen. Zo’n 75.000 toeschouwers trokken naar het TT Circuit om Jack’s Racing Day te beleven terwijl op de naastgelegen TT Junior Track door jonge talenten uit verschillende landen gestreden werd om het Europees Kampioenschap Mini Road Racing. Onder een stralende zon zag het publiek hoe de jonge Italiaanse coureurs domineerden en de Nederlandse talenten zichzelf overtroffen.

Nederland had de eer om in 2022 het officiële FIM European Mini Road Race Championship te mogen organiseren nadat Assen in 2019 ook al het toneel was van het EK. In 2020 vond het kampioenschap geen doorgang vanwege Covid en om dezelfde reden werd op het laatste moment het EK in 2021, dat over twee evenementen in Slowakije en Tsjechië zou worden verreden, afgeblazen. Dit jaar bestaat het EK uit 1 evenement, en dat betekende dat het internationale gezelschap met jonge talenten uit Italië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Polen en natuurlijk veel Nederlanders de strijd om de titel met elkaar aan zouden gaan in Assen van vrijdag 5 tot en met zondag 8 augustus. De organisatie was in handen van Motorclub Assen en Omstreken.

Er werd gereden in een viertal Mini Moto klassen: Junior A, B, C en Open, met daarnaast een gecombineerde Ohvale 110-160 klasse. Op vrijdag reden ze hun trainingen en kwalificaties, op zaterdag volgden er na een warming-up twee races om op zondag na een warm-up de derde en laatste race te verrijden. Met een huldigingsceremonie werd het evenement afgesloten. Naast deze officiële EK-klassen werd er een Open 125 klasse aan het programma toegevoegd die op zondag een tweetal races verreed.

Junior A

In de Junior A reden de jongste talenten en waren het de Italianen die domineerden. Maicol Colazzo slaagde erin de tweede race te winnen maar kon de snelle Alessandro Souchet er niet van weerhouden de overige races te winnen en de titel op zijn naam te schrijven. Ethan Botti werd derde. Mika Schalken kampte met mechanische problemen maar kreeg een ander motorblok tot zijn beschikking waarmee hij zijn PR fors aan wist te scherpen. Miquel Sinke kende juist na een goede start van het evenement in de laatste race wat tegenslag, maar reed desondanks de sterren van de hemel. Beide Nederlanders kunnen dan ook na een leerzaam weekend met scherpe rondetijden op hun naam tevreden terugkijken op een geslaagd EK.

Alessandro Souchet (IT)

Junior B en C

De Junior B en C reden hun races gecombineerd maar voor een eigen klassement. Ook hier domineerden de Italianen. De snelste coureurs van de Junior B, Mattia Giraldi en Alessandro Lorra,
hoefden in het eindklassement alleen de snelste coureur uit de Junior C voor zich te dulden. In de Junior B kwamen Milan Hunneman en Mick Koomen in actie en ook zij trokken zich op aan de snellere rijders en scherpten telkens hun PR verder aan. Koomen eindigde op een prima zesde plaats, helaas had Hunneman wat pech en een nul-score in de laatste race, anders had er zeker meer ingezeten voor de jonge coureur uit het nabij gelegen Steenwijkerwold. Kampioen in de Junior C werd Luca Rizzi, Leroy van Dooren eindigde daarin als vierde en ook hij wist zichzelf iedere sessie te verbeteren.

Junior Open

Snelste van alle Mini Moto-klassen was Leonardo Lapadula in de Junior Open. Hij mocht zichzelf na drie races Europees kampioen in de Open klasse noemen, voor Luca Bandini en Leonardo Martinazzi. Kevin de Jong was de snelste Nederlander met een zevende plaats in de eindstand, een plaats voor Erik van der Starre. Tim van der Linde, snelste in de tweede race, had pech in de derde race en eindigde als tiende.

Ohvale 110

In de Ohvale 110-klasse werd het een Nederlands onderonsje tussen Casper Pennings en Dyon de Bie. Uiteindelijk kreeg Pennings de goudkleurige medaille omgehangen. In de Ohvale 160 had de Pool Jakub Stankiewicz het rijk voor zichzelf en ging pijlsnel en met een spectaculaire rijstijl rond op de Junior Track.

Open 125

Niet voor een officiële Europese titel maar zeker niet minder spannend waren de wedstrijden in de Open 125, die aan het EK-programma was toegevoegd. Erik Bruns moest Bart van Duinen even voor zich dulden maar stuurde vervolgens in beide races zijn Suzuki als eerste over de finish. Hij werd gehuldigd als winnaar voor Bart van Duinen en Timo aanraad met hun Yamaha’s.

Op zondag werden na de derde en afsluitende race de kampioenen gehuldigd en er werd nog lang nagenoten van een weekend vol strijd op de baan, waarbij de Nederlanders zich aan de snelle buitenlandse rijders konden optrekken en zichzelf zichtbaar verbeterden, maar ook vol plezier naast de baan. De jonge coureurs hebben drie dagen lang in een geweldige sfeer met elkaar op kunnen trekken en zijn een hele ervaring rijker.

Eindstand FIM European Mini Road Race Championship 2022

Junior A
1. 14 Alessandro Souchet
2. 85 Maicol Colazzo
3. 664 Ethan Botti

Junior B
1. 70 Mattia Giraldi
2. 48 Alessandro Lorra
3. 58 Marco Macciaroni

Junior C
1. 21 Lucca Rizzi
2. 27 Nicolas Ricco
3. 122 Ricardo Alberto Soressini

Junior Open
1. 12 Leonardo Lapadula
2. 111 Luca Bandini
3. 7 Leonardo Martinazzi

Ohvale 110
1. 4 Casper Pennings
2. 72 Dyon de Bie

Ohvale 160
1. 96 Jakub Stankiewicz

Open 125
1. 69 Eric Bruns
2. 22 Bart van Duinen
3. 17 Timo Aanraad