Rechter: Proefafsluiting van Epenerbaan bij Vaals mag niet doorgaan


Tom van Appeldoorn - 05 augustus, 2022 FOTO - Eric Brinkhorst

In een rechtzaak die aangespannen werd door de gemeente Gulpen-Wittem, heeft de rechter geoordeeld dat de proefafsluiting van de Epenerbaan bij Vaals – gericht op motorrijders – niet door mag gaan. De proef zou van 1 augustus tot en met 1 oktober gedaan worden.

En daarmee is de Epenerbaan dus weer volledig open voor motorrijders. Gulpen-Wittegem had de rechtzaak aangespannen tegen buurgemeente Vaals omdat er zorgen waren over de verkeersdruk in het centrum van Epen. Door de wegafsluiting van de Epenerbaan voor motorrijders, die van 1 augustus tot en met 1 oktober moest gelden, zou (toeristisch) motorverkeer om moeten rijden.

Hoewel er een rechtzaak voor aan de pas moest komen, is er geen kwaad bloed tussen de twee gemeenten. Zowel Vaals als Gulpen-Wittegem zijn het eens dat er maatregelen nodig zijn om de overlast van toeristische verkeersdruk aan banden te leggen. Maar moet het, zoals wethouder Piet Fransen van Gulpen-Wittgem tegen 1Limburg verklaarde na de uitspraak “niet hals over kop en niet eenzijdig” georganiseerd worden. Het is dan ook niet zo dat de Epenerbaan nu voorgoed ‘veilig’ is van soortgelijke proefafsluitingen voor motorrijders.

Overigens zijn er ook een aantal wegen die wél afgesloten mogen worden volgens de rechter. Het gaat hierbij om een aantal buurtschappen waaronder Wolfhaag (vlakbij de grens met België), Rott en Melleschet.