Sporters in beeld – IDM Supersport 600-rijdster Anne van Galen


Damon Teerink - 07 april, 2022 FOTO - Damon Teerink

In de rubriek ‘Sporters in beeld’ spreken we rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Deze week: wegracecoureur Anne van Galen.

Begin 2017 koopt Anne een Yamaha YZR-R6. Sportief succes volgde al gauw, toen ze in hetzelfde jaar nog startte in de OW Cup Competitie – wat we nu kennen als het IDC-kampioenschap. Het plezier in de sport, in combinatie met wat ruw talent, weet ze om te zetten in een derde plek in het eindklassement van de SportCup 600. Niet slecht als beginnend coureur. Het jaar daarop wordt van Galen derde in de ProCup 600. In 2019 maakt ze de stap naar het hoogst haalbare niveau in Nederland; de Supercup 600. Hierin rijdt ze twee seizoen mee. Inmiddels staat Van Galen staat voor een grote uitdaging: dit seizoen maakt ze haar opwachting in het Duitse IDM Supersport 600-kampioenschap. Waarom ze deze stap maakt? Dat nemen we onder de loep!

Hoe ben jij de winter doorgekomen?

“Na lang denken, heb ik eind vorig jaar de knoop doorgehakt. Dit jaar ga ik van start in het IDM Supersport 600-kampioenschap! Een uitdaging waar ik al lange tijd naar uitkijk. Het is altijd weer een flinke klus om het financieel en logistiek weer voor elkaar te krijgen, maar gelukkig heb ik fijne sponsoren achter mij staan die mij hier volledig in steunen. Gedurende de winter heb ik ook veel getraind, zowel conditioneel als kracht. Op maandag ga ik kickboksen met een personal trainer en op dinsdag staat er cardio op het programma. Woensdag is een rustdag en donderdag is er krachttraining. Op vrijdag heb ik dan weer conditietraining en op de zaterdag sluiten we af met krachttraining. Dan blijft de zondag nog over. Dat is een welverdiende rustdag. Je kunt dus wel zeggen dat mijn agenda goed gevuld is met werken en trainen.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met deze sport?

“De liefde en passie voor motorrijden en motorsport zit altijd al in de familie. Vroeger had ik al de droom om te racen, maar dat mocht niet van mijn ouders. Iedere verjaardag, iedere Kerst of iedere Sinterklaas vroeg ik een klein motortje aan mijn ouders, maar helaas zonder succes. Op mijn zestiende haalde ik mijn scooterrijbewijs. Daarna begon ik met werken in een motorzaak met als achterliggende gedachte om dichter bij de motorsport te komen. Vervolgens begon ik met studeren en zakte de motorsport een beetje weg. Totdat de buurman ooit terugkwam van de Speedweek van Wilco Zeelenberg en zei: ‘Volgend jaar ga jij ook mee’. Zogezegd, zo gedaan en het jaar erop stond ik er ook. Ik werd ontzettend enthousiast en ging volle bak voor mijn racelicentie. Zo begon mijn racecarrière in 2017.’’

Wat maakt de sport voor jou zo bijzonder?

‘’Van kinds af aan ben ik al geïnteresseerd in de motorsport. Vroeger had je nog een kastje en een satelliet nodig om Eurosport te ontvangen. Dus ik ging altijd naar mijn opa en oma om de MotoGP te kijken. Rossi reed toen nog in de 125cc, het jaar dat hij kampioen werd. Ook gingen wij jaarlijks naar de Dutch TT in Assen. Wij zaten toen altijd in de haarbocht. Iets wat ik mij goed herinner is dat er een blonde staart onder de helm voorbijkwam. Dat was Katja Poensgen. Ik vond het zo kicken dat je dat als vrouw zijnde ook dit kon doen’’.

Fotografie: Damon Teerink – 2021

 

Wat doe jij in het dagelijks leven en valt dit goed te combineren met jouw racecarrière?

“Het is pittig! Ik heb mijn eigen bedrijf in styling en ontwerpen. Daarbij richt ik me zowel interieurdesign als op het modevakgebied. Dit kunnen projecten zijn op zowel zakelijk als particulier gebied. Daarnaast werk ik sinds eind vorig jaar drie dagen in de week bij een modebedrijf. Dit is mijn werk en toekomst. Racen is gaaf en zolang ik het kan combineren, plezier heb en het maximale eruit kan halen is dat mooi meegenomen. Overdag is het veel werken en in de avonduren train ik vaak.”

Je staat nu voor een nieuwe uitdaging, het IDM Supersport 600. Kun je daar meer over vertellen?

“Natuurlijk kende ik de MotoGP, WorldSBK en BSB. Maar verder had ik eigenlijk nul verstand van de verschillende kampioenschappen en klassen totdat mijn vriend – die destijds in het Nederlands kampioenschap reed – als gastrijder meedeed in de British Supersport. Ik had geen idee dat dit kon. Supergaaf natuurlijk. In 2019 reed ik zelf als gastrijder in het Duitse IDM-kampioenschap mee. Ik was zo onder de indruk! De discipline en de organisatie; het is allemaal van een hoger niveau. Vorig jaar kwam het IDM weer op mijn pad waarbij ik wederom met een gastoptreden heb meegedaan. Toen zei ik tegen mijzelf: ‘kom op, we gaan het gewoon doen.’ Nu ga ik van start in het IDM Supersport 600 met het RR Socia Racing team. Ik mag dan een vrouw zijn, wat een leuke bijkomstigheid is in deze sport, maar net zoals ieder ander ben ik ook gewoon een coureur. Het leuke is; hoe harder je gaat rijden, hoe meer respect je krijgt. Ik begon met motorrijden voor de lol en het was het fantastisch, spannend en vooral leuk om rondjes te rijden. Maar naarmate je dieper in de sport verzeild raakt en je meer leert over bijvoorbeeld de focus die je moet hebben, doelstellingen die je zet en het harder rijden, dan krijg je de smaak steeds meer te pakken’’.

Fotografie: Damon Teerink

 

Waar kijk jij het meest naar uit dit seizoen?

“Het is vooral belangrijk om te genieten van dit avontuur. Veel rijders zijn bezig met het ontwikkelen van hun racecarrière, maar dat is voor mij niet belangrijk. De manier van denken die iedere racer heeft is dat iedereen wil winnen. Dus dat is natuurlijk ook die van mij. Dat maakt het hele spelletje zo leuk.  Maar om even realistisch te blijven: ik ga niet winnen in het IDM. Ik kijk er gewoonweg onwijs erg naar uit en heb er superveel zin in. We gaan er een leuk jaar van maken!

Mijn vriend en zus gaan ook mee dit seizoen. Wij zijn sinds jaar en dag een heel hecht team en deze driehoek blijft gelukkig behouden nu ik in het Duitse kampioenschap ga rijden. Ook heb ik hele toffe teammaatjes dit jaar. Dat ik als onderdeel van zo’n groot team mag meereizen in ’dit grote kampioenschap vind ik al te gek, maar dat ik überhaupt deel mag uitmaken van dit team is natuurlijk al heel bijzonder. Het voelt als een luxe, voorheen deed ik namelijk alles zelf met mijn vrienden en nu staat het allemaal voor mij klaar. Daar geniet ik nou al van! Daar ben ik iedereen erg dankbaar voor.”

Wat is jouw doelstelling voor dit jaar?

“Een doelstelling kan niet ontbreken, je gaat immers wel in het IDM rijden. Ik zou dit seizoen graag minimaal één punt willen scoren. Dat is al een flinke klus in dit kampioenschap. Gedurende het seizoen moet ik sowieso ergens op de vijftiende plek finishen. Daarnaast wil ik veel leren om keer op keer progressie te maken. Maar eigenlijk heb ik mijn voornaamste doel al behaald: ik wilde één jaar competitie rijden en dat is behaald. Alles wat er nu bij komt is bonus!”.

Wil jij komend seizoen de verrichtingen van Anne volgen? Neem dan vooral een kijkje op haar facebookpagina: Anne van Galen, of op Instagram Annevangalen. Ook zijn haar verhalen te lezen op de website https://www.vangalenracing.nl/. Volgende week (of iets dergelijks) lees je op deze plek weer een interessant interview met een coureur uit onze Nederlandse motorsport.