Sporters in beeld – grasbaanrijdster Bridget Portijk


Damon Teerink - 28 april, 2022

In de rubriek; ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Deze week met grasbaanrijdster Bridget Portijk.

Wanneer Bridget vier jaar is ontdekt ze de motorsport. Ze begint op een Yamaha PW50, waarop ze haar eerste meters rijdt. Ze ontwikkelt zich als een sterke rijdster in de jeugdcategorieën van de grasbaan. Vervolgens maakt Bridget de overstap naar de motocross, waar ze mooie resultaten laat zien. Dit jaar maakt ze haar rentree in de grasbaan.

Hoe ben jij de afgelopen periode doorgekomen?

“De afgelopen maanden heb ik lang nagedacht over mijn carrière in de motorsport. De motocross motiveerde mij niet meer: ik had geen plezier en de focus ontbrak. Hierdoor maakte ik veel fouten en zakte het plezier in de sport steeds verder weg. Ik besloot daarom om een punt te zetten achter mijn motorsportloopbaan. Lang duurde dat niet. Nadat er enkele weken voorbij waren gegaan, zei mijn vader: ‘Zullen we weer gaan grasbaanracen?’. Het motorsportbloed blijft natuurlijk stromen, dus we hebben al gauw de knoop doorgehakt en zodoende ga ik weer van start in de grasbaan.”

Komend seizoen terug in de grasbaan, kun je vertellen hoe dat voelt en vanwaar die keuze?

“Ik heb de eerste meters in de grasbaan erop zitten en wat voelde dat goed! Voor lange tijd heb ik niet meer zo gedreven op de motor gezeten, ik had zo veel plezier en ik genoot van elke meter die ik reed. Ik loop weer met een lach naar het circuit en als ik van de motor afstap kom ik terug met een nóg grotere glimlach van oor tot oor. De snelheid zat er direct goed in en het voelde weer vertrouwd, net zoals eerder. Voor de motocross was ik eigenlijk te klein en te licht. Ik kon de motor niet rijden hoe ik het graag wilde. Om de motor naar mijn hand te zetten had ik ontzettend veel tijd nodig en die tijd moet je natuurlijk ergens vandaan halen. Maar die tijd was er simpelweg niet, anders zou mijn sociale leven er ook onder lijden. Daarbij kwam ook corona kijken, waardoor veel wedstrijden niet door konden gaan. Daarbij had ik het ook druk met school en stage. Alles bij elkaar maakte dat de motivatie weg was en dat daardoor het plezier in de motocross verdween. Het blijft natuurlijk hobby en een hobby moet je met plezier kunnen doen. Nu pak ik mijn vertrouwde passie grasbaanracen weer op, iets waar ik veel plezier aan beleef.”

Hoe ziet dit motorsportseizoen er voor jou uit?

“Dit seizoen ga ik van start in het VTBM-kampioenschap, zij organiseren dit jaar twaalf wedstrijden in het noorden van het land. Deze wedstrijden vinden plaats op verschillende circuits, waarvan enkele nieuw zijn voor mij.

Hoe ben je in aanraking gekomen met deze sport?

“Het zit zo: mijn moeder werkte altijd op zaterdag, dus vaak ging ik dan met mijn vader op pad. We gingen regelmatig kijken bij de grasbaan, wegrace of een autocrosswedstrijd. Kleine Bridget vond dat natuurlijk ook cool en moest dat ook doen. Zo stapte ik op een Yamaha PW50. Twee dagen voor mijn eerste wedstrijd kreeg ik kokend heet water over mij heen. Na goed koelen, insmeren en met verband eromheen reed ik zo in Vledderveen toch mijn eerste wedstrijd. Daarbij werd ik niet laatste maar één-na-laatste!”

Wat maakt de sport voor jou zo mooi/bijzonder?

“Enkele jaren geleden is er ADHD bij mij geconstateerd. Wat ik toen snel opmerkte was dat ik mijn ei kwijt kan in de motorsport. Ik kom tot rust wanneer ik op de motor zit en kan daar al mijn energie in kwijt. Daarnaast vind je altijd weer nieuwe uitdagingen in de motorsport, iets waar ik altijd naar op zoek ben.

Als je geen grasbaan/cross zou hebben gedaan, welke andere (motor)sport had jij dan gedaan?

“Nadat ik aflopen winter een punt heb gezet achter mijn motocrosscarrière heb ik daar ook al over nagedacht. Ik heb al eens een minibike geprobeerd, ook onwijs gaaf. Begin 2021 kreeg ik dankzij Simon Reitsma de kans om ijsspeedway te proberen. Zo’n kans mag en kun je niet afslaan. Dit was een onvergetelijke ervaring. Ik heb gewoon op het IJsselmeer gereden, dat was zo gaaf! Ook heb ik de kans gekregen van RT Motorsports by SKM om een Supersport 300 motor te proberen, maar helaas is dit is er tot op heden nog niet van gekomen. Maar wie weet wat de toekomst brengt.”

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

“Ik zorg dat ik de dag ervoor vroeg in bed lig, zodat ik voldoende rust heb. Mijn eetpatroon is heel slecht. Op een wedstrijddag kan ik amper eten, omdat ik dan vol van de zenuwen en spanning zit. Daarbij moeten mijn ouders er wel bij zijn, zonder hen lukt het rijden gewoonweg niet. Samen zijn we een hecht team en dan voelt het natuurlijk goed en vertrouwd aan.”

Wat doe jij in het dagelijks leven en valt dit goed te combineren met jouw carrière?

“Ik ga nog naar school. Ik volg de opleiding medewerker sport en recreatie op het CIOS in Heereveen. Op dit moment loop ik een stage van 400 uur. Daarbij helpt school mij met de tijden, waardoor ik de motorsport goed kan combineren met school.”

Waar kijk jij het meest naar uit dit seizoen?

“Ik kijk ernaar uit om wedstrijden te rijden en om weer in dat ritme komen en om simpelweg weer lekker op de motor te zitten. Bovendien is plezier terugvinden het belangrijkste, de prestaties tellen dan niet zo hard mee.”

Wat zijn jouw doelstellingen voor dit jaar?

“Ik rijd niet voor spek en bonen mee. Ik weet wat ik kan en wil niet alleen maar meerijden. Ik wil gedurende het seizoen verbetering zien en elke wedstrijd weer progressie maken, zodat ik mij uiteindelijk kan meten met de beste rijders.”

Wil jij komend seizoen de verrichtingen van Bridget volgen? Neem dan vooral een kijkje op haar Facebookpagina: Bridget Portijk Racing of op Instagram Bridgetportijkracing23. Volgende week zijn we terug met wederom een interessant verhaal uit onze motorsport.