NK Junior Moto Racing seizoen 2022 afgetrapt in Assen


Mariska Grob - 12 april, 2022 FOTO - Mariska Grob / MotoGrafie

Twee jaar lang was er onzekerheid of – en wanneer – het NK Junior Moto Racing van start kon gaan. Gelukkig waren er aan het begin van dit raceseizoen geen beperkende maatregelen meer van kracht en konden de rijders eindelijk weer, zoals vanouds, van start!

De aftrap dit voorjaar werd gedaan in Assen. Bijna waren we vergeten dat het begin april nog wel eens flink kan regenen of zelfs sneeuwen. Sneeuw bleef gelukkig achterwege, maar verder zijn alle weerselementen de revue gepasseerd tijdens de seizoensopening op zaterdag 9 en zondag 10 april. Zon, regen, hagel en wind: het kwam allemaal voorbij op de TT Junior Track. Desondanks was de sfeer in het rennerskwartier opperbest en de spanning op de baan om te snijden. In liefst zeven verschillende klassen werd er hard, maar fair gestreden om de bekers. Op zaterdag werden er vrije trainingen en kwalificaties verreden door alle klassen en reed de Puchshop Racing Cup ook al twee races. De overige klassen zouden op zondag hun races verrijden.

Puchshop Racing Cup

De Puchshop Racing Cup beet het spits af en reed de eerste races van het seizoen op zaterdagmiddag. Dat de cup springlevend is, blijkt wel uit het grote deelnemersveld met meer dan twintig coureurs. Onder hen een aantal Zwitsers maar ook jeugdige nieuwkomers, waardoor de Puchshop Racing Cup een mooie mix is van coureurs van uiteenlopende leeftijden en verschillende nationaliteiten. Hoewel er op de baan voor iedere meter wordt gestreden, is de sportiviteit groot. Zo won Henk Minnen de 70cc Expi-klasse op een Puch die door een collega-coureur beschikbaar werd gesteld en kon Pascal Mussche de 70cc Standaard-klasse winnen dankzij een geleende uitlaat van Paul Hendriks, die uiteindelijk naast hem op het podium zou staan.

Minibikes Junior A

De allerjongsten toonden hun kunnen met de minibikes in de Junior A-klasse. Kampioen Miquel Sinke maakte de overstap naar de Junior B en vice-kampioen Mika Schalken was dan ook gebrand op de overwinning. Boyd Veyer heeft flinke stappen gemaakt en wist het in de races Schalken knap lastig te maken. In beide races noteerde Veyer weliswaar de snelste rondetijd, maar was het Schalken die er uiteindelijk met de winst vandoor ging. In de tweede race kwam Veyer ook nog even ten val waardoor Ruben Brussen de tweede plaats in het dagklassement van hem afsnoepte. Doordat Veyer na zijn val zijn weg kon vervolgen werd hij toch nog derde. Dean van den Berg was pas net hersteld nadat hij een week ziek was geweest maar wist met veel wilskracht toch de races uit te rijden. Daarmee eindigde hij op een keurige vierde plaats. Vince de Joode werd vijfde met achter hem de nieuwkomers Sylvain Sinke en Faya Velthuijzen.

Minibikes Junior B

Een mooi vol veld en felle strijd in de Minibike Junior B-klasse. Leek het in de kwalificaties vooral een gevecht om de polepositie tussen regerend kampioen Senne Botman en zijn teamgenootje Finn Testers, mengde in de races Milan Hunneman zich in de strijd om de winst. Hunneman werd vorig jaar derde in de eindstand van de Junior A maar liet zien het tempo van de B-klasse prima aan te kunnen. In de eerste race was hij ontketend, nam de leiding in handen en wist zelfs een gat te slaan naar Botman. Ook toen het begon te hagelen hielden de jonge coureurs het tempo hoog. Helaas kwam Finn Testers ten val en schoof ook Miquel Sinke onderuit. Het was nu Sem Testers die de derde plaats overnam en zijn uiterste best moest doen om Dyon van der Bie van zich af te houden, wat uiteindelijk lukte. Ook in de tweede race was Hunneman oppermachtig: die race won hij met grote voorsprong op Botman en Finn Testers. Dit keer werd Miquel Sinke vierde voor Sem Testers, die net als in de eerste race na een spannend gevecht Van der Bie nog nét van zich af wist te houden. Hunneman mocht voor het dagklassement naar de hoogste trede van het podium met Botman en Sem Testers naast zich op de tweede en derde plaats.

Open Minibikes

In de snelste minibikeklasse stond er in de kwalificaties geen maat op Kevin de Jong. In de eerste sessie was hij bijna vier seconden sneller dan de rest. In de tweede sessie deed hij het iets rustiger aan en zag hij Erik van der Starre en Joey Oppersma dichterbij komen. Samen zouden zij de eerste startrij bezetten. In de eerste race was De Jong oppermachtig al was het Oppersma die de snelste rondetijd op de klokken wist te zetten. Van der Starre werd derde. Ook bij de start van de tweede race was De Jong als snelste weg, maar direct daarna sloeg het lot toe. Met een defecte koppeling moest hij vanaf de zijlijn toekijken hoe Oppersma de tweede race – en daarmee de dagoverwinning – op zijn naam schreef. Hij noteerde daarbij in stijl ook nog de snelste raceronde van de dag. Door het uitvallen van De Jong werd Van der Starre tweede en mocht Robin van Koolwijk mee naar het podium voor de derde plaats.

Molenaar NSF100 Cup

De Molenaar NSF100 Cup begint alweer aan haar veertiende seizoen en nog altijd is de klasse onverminderd populair. Kampioen van seizoen 2021 Thije Ligtermoed maakte de overstap naar de Yamaha R125 Cup en dat leek de weg naar de overwinning vrij te maken voor regerend Rookie-kampioen Luuk de Vries en derde man van vorig jaar, Julian van Kalkeren. Aan het einde van de eerste race begon het te regenen en was het Van Kalkeren die precies wist waar de grens lag. Hij ging daar niet overheen en won voor De Vries. In de tweede race was De Vries op het droge asfalt oppermachtig en daardoor wist hij de dagzege veilig te stellen. Van Kalkeren werd tweede en Shayden Rodgers mocht mee naar het podium voor de derde plaats. Snelste rookie was Douwe Douma, vorig jaar nog tweede in het Minibikes Junior B-kampioenschap.

Yamaha R125 Cup powered by KicXstart

Thije Ligtermoed weet hoe het is om kampioen te zijn en dat smaakt naar meer! De overstap van de kleine Honda NSF naar de Yamaha R125 met de grote wielen ging hem goed af. Zo goed dat velen hem tipten als winnaar in Assen. Toch was hij niet de snelste in de kwalificaties. De polepositie ging naar Viggo Megard, ook afkomstig uit de NSF100 Cup. Megard was qua postuur vorig jaar de NSF al ontgroeid en komt op de R125 beter tot zijn recht. Toch moest hij in beide races zijn meerdere erkennen in Ligtermoed. Ligtermoed schreef de dagzege op zijn naam en nadat in de tweede race de Yamaha van Megard stilviel, profiteerden zowel Riccardo Bosgraaf als Rens Miedema en eisten respectievelijk de tweede en derde plaats in de dagstand op.

Open 125

Hoe mooi kan het zijn als vader en zoon niet alleen hun passie voor de motorsport delen maar ook nog in dezelfde klasse uitkomen? Lars ter Veld kwam vorig seizoen al uit in de Open 125 en dit seizoen besloot vader Jelmer zijn voorbeeld te volgen. Lars kwalificeerde zich als snelste van het veld en mocht de races van polepositie vertrekken, met Tom Kuil en Erik Bruns naast hem op de eerste startrij. Bruns liet in de eerste race bij het doven van het startlicht de koppeling te enthousiast los waardoor zijn Suzuki het luchtruim koos. De tweede race maakte hij het goed door de overwinning te pakken. Winnaar van de eerste race, Lars ter Veld, ging in de tweede race onderuit, nota bene in dezelfde bocht waar eerder Jelmer al ten val kwam. Sam Weijers zou uiteindelijk dankzij zijn constante prestaties de dagoverwinning opeisen voor Tom Kuil en Joey Wessels.

Het eerste raceweekend in Assen werd met een prijsuitreiking in de zon afgesloten. De volgende wedstrijd zal op zaterdag 7 mei worden verreden op kartcircuit De Landsard in Veldhoven.