Michael van der Mark terug in WorldSBK Assen


Martijn Spliethof - 22 april, 2022 FOTO - Michael van der Mark (Facebook)

De Motul Dutch Round van het World Superbike kampioenschap was op TT Circuit Assen. Ook de WorldSSP, WorldSSP300 en de zijspannen reden in Assen voor het Wereldkampioenschap.

Michael van der Mark was voldoende hersteld van zijn gebroken scheen- en kuitbeen en kreeg groen licht van de circuitarts om te starten in zijn WorldSBK thuiswedstrijd. Van der Mark wist een dertiende, vijftiende en achtste plaats te behalen en was daar erg blij mee.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl

Races

WorldSBK Race 1:
Jonathan Rea moest er hard voor strijden, maar de Kawasaki-coureur won zijn zestiende World Superbike race op Assen. Alvaro Bautista finishte als tweede in de spannende eerste race van het weekend, voor Toprak Razgatlioglu. Michael van der Mark pakte drie WK-punten met een dertiende plaats.

WorldSBK Superpole Race:
Jonathan Rea heeft de Tissot Superpole Race gewonnen en pakte zijn honderdste WorldSBK zege in dienst van Kawasaki. Na opnieuw een spannend gevecht eindigde Alvaro Bautista als tweede voor Toprak Razgatlioglu. Na afloop werd Bautista één positie teruggezet, omdat hij de track limits in de laatste ronde had overschreden. Michael van der Mark kwam als vijftiende over de finish.

WorldSBK Race 2:
Alvaro Bautista heeft de tweede race op TT Circuit Assen gewonnen, voor Andrea Locatelli en Iker Lecuona. Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu gingen samen onderuit. Michael van der Mark sloot zijn thuisronde met een zeer knappe achtste plaats af.

WorldSSP Race 1:
Dominique Aegerter passeerde exact op het juiste moment de ijzersterk rijdende Glenn van Straalen, voordat de eerste race met een rode vlag werd stilgelegd. Aegerter werd tot winnaar uitgeroepen. Van Straalen scoorde zijn eerste WorldSSP podium, nadat hij lang aan de leiding reed. Nicolo Bulega werd als derde geklasseerd. Jaimie van Sikkelerus en Jeffrey Buis waren met elkaar aan het strijden. Van Sikkelerus eindigde als zeventiende, één positie voor Buis.

WorldSSP Race 2:
Dominique Aegerter heeft ook de tweede WorldSSP race gewonnen en pakte de dubbel voor Ten Kate Racing Yamaha in Assen. Lorenzo Baldassarri eindigde als tweede voor Nicolo Bulega. Glenn van Straalen kwam in de eerste ronde ten val. Jaimie van Sikkelerus werd zeventiende en Jeffrey Buis finishte als twintigste.

WorldSSP300 Race 1:
Victor Steeman heeft zijn thuisrace in Assen gewonnen! De Nederlander wist samen met Samuel Di Sora weg te rijden in de eerste WorldSSP300 race en versloeg de Fransman in een spannende laatste ronde. Mirko Gennai pakte ruim achter de twee koplopers de derde plaats. Ruben Bijman finishte als negende,  Doornenbal als twintigste en Molenaar werd tweeëntwintigste.

WorldSSP300 Race 2:
In de tweede WorldSSP300 race werd Hugo de Cancellis werd de winnaar, tweeduizendste voor Alvaro Diaz. Victor Steemen eindigde in de grote kopgroep als achtste. De race ging later van start vanwege een crash van Ruben Bijman in de opwarmronde vanwege een remprobleem. Doornenbal werd tweeëntwintigste, één positie voor Molenaar.

WK Zijspannen Race 1:
Markus Schlosser en Marcel Fries hebben de eerste race in Assen gewonnen. Todd Ellis en Emmanuelle Clement finishten kort achter de winnaars als tweede, voor Tim Reeves en Kevin Rousseau. Bennie Streuer en Kevin Kolsch streden in de beginfase ook voor de winst, maar zakten in de loop van de race terug naar de vijfde plaats.

WK Zijspannen Race 2:
Todd Ellis en Emmanuelle Clement hebben de tweede race gewonnen, voor Markus Schlosser en Marcel Fries. Tim Reeves en Kevin Rousseau finishten als derde, terwijl Bennie Streuer en Kevin Kolsch als zesde de finishlijn passeerden.

Kwalificaties

WorldSBK:
Toprak Razgatlioglu was veruit het snelste tijdens de World Superbike Superpole op het TT Circuit Assen. Alex Lowes kwalificeerde zich als tweede voor zijn teamgenoot Jonathan Rea. Michael van der Mark wist zich flink te verbeteren en zette een vijftiende tijd in de Superpole.

WorldSSP:
Dominique Aegerter pakte met een nieuw ronderecord de pole tijdens de thuisraces van Ten Kate Racing Yamaha in Assen. Can Oncu en Nicolo Bulega wisten zich ook op de eerste startrij te kwalificeren. Glenn van Straalen reed sterk en plaatste zich als vijfde voor de races. Jaimie van Sikkelerus en Jeffrey Buis noteerden de drieëntwintigste en vijfentwintigste tijd.

WorldSSP300:
Victor Steeman vertrekt vanaf pole position in zijn thuisraces. De MTM Kawasaki-coureur was het snelste in de World Supersport 300 Superpole, voor Samuel Di Sora en Inigo Iglesias. Ruben Bijman kwalificeerde zich als twaalfde, Sven Doornenbal eindigde als drieëntwintigste en Thom Molenaar zette een achtentwintigste tijd.

WK Zijspannen:
Todd Ellis en Emmanuelle Clement vertrekken vanaf pole position in de twee races voor het WK Zijspannen, die dit weekend worden verreden op het TT Circuit Assen. Bennie Streuer kwalificeerde zich met zijn Duitse bakkenist Kevin Kolsch als vierde en moest 0,7 seconde toegeven op de poletijd.