Terugblikken op de Internationale Enduro Zesdaagse


KNMV - 09 september, 2021 FOTO - Roos Kiffen / Shotsbyroos

De ISDE 2021 in Italië is inmiddels achter de rug. De jonge teams van TeamNL hebben veel ervaren en kunnen leren. Maar het credo: ‘eerst zaaien, dan oogsten’ blijft hoog in het vaandel staan.

De laatste trucks zijn inmiddels van het privévliegveld van Rivanazzano Terme vertrokken. De organisator kan de balans opmaken van een succesvolle enduro zesdaagse, waarbij het thuisland zowel in de World Trophy als de Junior Trophy de eerste plaats behaalde.

Lees ook: Een dag achter de schermen bij TeamNL tijdens de ISDE

We kijken met gemixte emoties terug op de ISDE van 2021. Op dag twee van het evenement moesten we het dodelijke ongeval van clubteamrijder Arnold Staal betreuren. Dit had niet alleen op de Nederlanders in het paddock een flinke impact, maar op álle deelnemers en betrokkenen. Verder hadden rijders en teams soms veel pech. Het vervelendste voorbeeld daarvan was directe uitval op dag één waardoor men niet meer kon starten op de rest van de vijf dagen. Dankbaar zijn we dat er ook veel mooie momenten waren om op terug te kijken.

Wat betreft de prestaties van de twee landenteams van TeamNL kunnen we tevreden terugkijken. Het Nederlandse World Trophy-team wist een veertiende plaats te behalenin het eindklassement van de twintig ingeschreven landenteams. Het Junior Trophy-team behaalde van de veertien ingeschreven landenteams een mooie zevende plaats in het eindklassement. De beide nog jonge teams hebben tijdens het ISDE heel veel geleerd, ervaren en zich verder ontwikkeld onder zeer Italiaanse omstandigheden: droogte, warmte, stof en chaos.

Op het paddock stond TeamNL letterlijk breed uitgemeten. Normaliter is het vechten om de vierkante meters, maar nu hadden we zestig lengte- en vijf breedtemeters tot onze beschikking om het kampement van TeamNL ruim op te zetten. Daarmee creëerden we vooral rust op het paddock. De toverwoorden waren ‘samen doen’, en zo geschiedde; Iedereen deed zijn best elkaar waar mogelijk te helpen. De tijdcontroles waren bemenst, er werd samengewerkt – als ook gelachen en gehuild. De driekleur van de Nederlandse vlag viel op, het oranje sponsordoek van TeamNL was overal te zien op het paddock en de tijdcontrolepunten en de helpers kleurden ook oranje in hun polo’s.

Het spreekwoord luidt: ‘eerst zaaien, dan oogsten’, iets dat we sinds twee jaar al doen met onze endurotalentontwikkeling. Natuurlijk bouwen we daar nu verder aan. In het paddock gingen roddels rond dat de ISDE in 2022 terugkeert naar Frankrijk. Natuurlijk is dat nog in zijn geheel onzeker, maar mocht dat waar zijn dan zal TeamNL klaarstaan om weer een beter resultaat neer te zetten. Het zou mooi zijn om de zevende positie die ons team in de World Trophy van 2017 wist te behalen te verbeteren. Die editie werd namelijk eveneens georganiseerd in Frankrijk, wat het ook symbolisch een mooi streven maakt. Bij voorkeur doen we volgend jaar wederom met een World Trophy-team als een Junior Trophy-team mee.