NK Junior Moto Racing Assen: de eerste kampioenen zijn bekend!


Mariska Grob - 29 september, 2021 FOTO - MotoGrafie / Mariska Grob

Op zaterdag 25 september streek het NK Junior Moto Racing voor de tweede keer neer op de TT Junior Track in Assen. Met het einde van het seizoen in zicht waren er in een aantal klassen al kampioenstitels te vergeven. In de Junior A en de Puchshop Cup werd het rood-wit-blauw dan ook al in de uitloopronde getoond door trotse kampioenen Miquel Sinke, Bart Dijkhof en Pascal Mussche!

De laatste twee wedstrijden van het seizoen worden in Assen verreden. Op zaterdag 25 september kwamen alle klassen behalve de Molenaar NSF100 Cup in actie, die rijden in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 oktober op beide dagen één wedstrijd. De andere klassen rijden dan ieder één wedstrijd. Met voor alle klassen nog 100 punten te vergeven, waren er al titelkandidaten die op 25 september het kampioenschap veilig konden stellen.

Junior A

In de Junior A begon Miquel Sinke aan de wedstrijd met liefst 74 punten voorsprong op Sem Testers. Er was een korte maar uitdagende lay-out uitgezet voor de minibikes, en het was Milan Hunneman die daarop in de eerste kwalificatie het snelste was. Sinke deed er een schepje bovenop in de tweede kwalificatie en zou vanaf polepositie mogen vertrekken voor Hunneman en teamgenootjes Mika Schalken en Dean van den Berg, die door het seizoen heen iedere wedstrijd sterker worden. Sinke kreeg het in de eerste wedstrijd zeker niet cadeau, de vastberaden Hunneman snoepte de overwinning voor zijn neus weg.

De tweede plaats van Sinke was echter voldoende om de kampioenstitel veilig te stellen. Dat werd gevierd met een ereronde met de driekleur in de hand en een speciale goudkleurige helm op het hoofd. Schalken wist nog net Tobias Dogger achter zich te houden en knap derde te worden. In de tweede race reed Hunneman de snelste rondetijd maar trok Sinke de overwinning naar zich toe. Schalken werd opnieuw derde voor Dogger en de uitstekend rijdende Boyd Veijer. De winst in het dagklassement was voor kersverse kampioen Sinke, die voor Hunneman en Schalken eindige.

Junior B

In geen enkele andere klasse kende iedere wedstrijd een andere winnaar. Wel in de Junior B: Douwe Douma, Senne Botman, Casper Pennings en Gijs Huisman verdeelden de overwinningen. Tijdens de kwalificaties waren Douma en Botman weliswaar de snelsten, maar ook Quinn de Joode en Finn Testers lieten zien zich in de strijd om de podiumplekken te kunnen mengen met een derde en vierde tijd. Douma en Botman leken de strijd om de overwinning te bepalen. Na een aantal keren stuivertje te hebben gewisseld, was het Douma die de laatste ronden de koppositie niet meer afstond terwijl Botman zijn best moest doen de sterk opkomende Testers achter zich te houden.

Daarachter eindigde Huisman nog net voor Pennings op een vierde plaats, Dani Koning werd zesde voor Gino Suurland. In de tweede race was de spanning te snijden met een kopgroep van vijf man. Douma noteerde weliswaar de snelste rondetijd maar het was Botman die aan het langste eind trok, met Testers op de tweede plaats voor Douma, De Joode en Huisman. Winnaar van het dagklassement werd Botman voor Douma en Testers.

Open minibikes

Lorenzo Di Cicco en Tim van der Linde zijn dit seizoen de te kloppen mannen in de Open minibikes. Van der Linde won de eerste twee wedstrijden terwijl Di Cicco daarin punten liet liggen. Maar in Veldhoven kwam hij terug met een overwinning en op de TT Junior Track zette hij in de kwalificaties de snelste tijd op de klokken voor Van der Linde en Joey Oppersma.

In de eerste race sloeg Di Cicco al snel een gat op Van der Linde en kon hij zo gecontroleerd naar de overwinning rijden. Van der Linde werd tweede voor Oppersma, terwijl Marco Van Houtum en Eric van der Starre om de vierde plaats streden. Van Houtum trok hierbij aan het langste eind. De tweede race verliep vrijwel identiek, alleen met Van der Starre dit keer op een vierde plaats voor van Houtum. Di Cicco won het dagklassement en liep wederom 10 punten verder in op Van der Linde. Die heeft echter nog altijd 30 punten voorsprong in de tussenstand met nu nog 50 punten te vergeven.

Yamaha KicXstart R125 Cup

Dylan Czarkowski is op stoom en won drie wedstrijden op rij. Ook in Assen was hij de snelste in de kwalificaties voor Rens Miedema, Alec Willemen, Milan van der Veen, Koen Ligtenberg en zuiderbuur Loris Dekkers. Miedema ging als leider de eerste bocht in maar Czarkowski nam na een paar bochten de leiding al over. Voor Miedema ging het in de vierde ronde mis toen hij onderuit schoof. Willemen hield zijn tweede plaats goed vast voor Van der Veen, terwijl Ligtenberg de sterk opkomende Dekkers aan zich voorbij zag komen en in die positie vijfde werd.

Ook in de tweede race had Miedema kopstart, nam Czarkowski al snel de leiding over en kwam Miedema later – helaas – weer ten val. Willemen werd wederom tweede maar Van der Veen schoof met zicht op het podium onderuit. In de strijd om de derde plaats was het close racing tussen Ligtenberg en Dekkers, de strijd werd gewonnen door Dekkers. Czarkowski greep de dagoverwinning en verstevigde zijn leidende positie in het kampioenschap, Willemen werd tweede voor Dekkers.

Open 125

In de Open 125 kwam Roy Klompmakers als leider in het kampioenschap naar Assen. Op zijn verjaardag kon hij zich geen mooier cadeau bedenken dan nog een overwinning, maar Tom Kuil was de snelste in de kwalificaties. Kuil bleef voor Jur Wattel en Kevin De Haan, die zich als enige met een Yamaha tussen de Suzuki’s wist te nestelen. In de eerste race leek het een strijd om de overwinning tussen Wattel en Kuil, maar als beide coureurs aan het einde van de race onderuit gaan is het Klompmakers die er met de winst vandoor gaat.

Tweede wordt De Haan en derde Erik Bruns, die voor het eerst na een zware blessure weer van de partij was. Kuil was na zijn val hard op het asfalt terecht gekomen. Deze val had gelukkig geen breuken als gevolg maar wel een spierscheuring. Hij moest de tweede race aan zich voorbij laten gaan, die werd gewonnen door Wattel voor Klompmakers en De Haan. Op zijn verjaardag mocht Klompmakers aan het einde van de dag dan toch de grootste beker in ontvangst nemen, met De Haan en Bruns naast hem op het podium.

Puchshop Cup

Bij de Puchshop Cup kon in zowel de Standaard- als Expi-klasse de kampioen bekend worden op Assen, en dat zou ook gebeuren! Bart Dijkhof ging aan de leiding in de tussenstand van het Expi-klassement en had alleen nog concurrentie te duchten van zijn broer Mark. Gecontroleerd reed Bart Dijkhof in beide races naar de overwinning voor Mark Dijkhof, die in de eerste race Arie Garstman en in de tweede race Roel Roo achter zich op een derde plaats zag eindigen. Bart Dijkhof stelde daarmee zowel de dagzege als het kampioenschap veilig, Mark Dijkhof en Roel Roo mochten mee naar het podium voor de bekers.

In de Standaardklasse deed Pascal Mussche hetzelfde. Paul Hendriks had weliswaar de beste start, maar het zou hem niet lukken om Mussche voor te blijven. In de eindfase moest Hendriks alle zeilen bijzetten om Jordi Minnen van zich af te houden, wat nog net lukte. In de tweede race reed Mussche onbedreigd naar de overwinning en werd Hendriks wederom tweede, dit keer voor Kees-Jan Stoffelen. De uitslag van de tweede race was gelijk aan het dagklassement, en ook Mussche stelde daarmee het kampioenschap veilig.

Supermoto

De Supermoto-klasse reed haar derde wedstrijd van het kampioenschap, waarin drijvende kracht achter de klasse Jos Koelewijn aan de leiding gaat voor Jorel Boerboom, Owen van Trigt en Roy Klompmakers. Snelste in de kwalificaties was Zonta van den Goorbergh, maar een ongelukkige schuiver zorgde voor een voortijdig einde van zijn wedstrijddag. Koelewijn en Boerboom waren aan elkaar gewaagd, wat tot uiting kwam in mooie gevechten in de eerste race. Helaas schoof ook Boerboom onderuit waarna Koelewijn de overwinning voor het grijpen had. Jayant Chote werd knap tweede voor Klompmakers. De tweede race werd gewonnen door Koelewijn voor Boerboom, Klompmakers en Chote. De dagoverwinning was dan ook voor Koelewijn. Klompmakers mocht zijn tweede beker in ontvangst nemen en Chote mocht mee naar het podium voor de derde plaats.

Seizoensfinale

Een klein weekje rust en dan is het alweer tijd voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober wordt er geracet op de TT Junior Track in Assen en op zondagavond zullen alle kampioenen van het NK Junior Moto Racing hun bekers in ontvangst nemen. Dan weten we wie de kampioenen van 2021 zijn!