In beeld: TeamNL pakt zilver tijdens MXoN


KNMV - 29 september, 2021 FOTO - ShotbyBavo / Bavo Swijgers

Afgelopen weekend werd in Italië de Motocross of Nations (MXoN) georganiseerd. Na een jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie kreeg TeamNL eindelijk de kans om de in 2019 behaalde wereldtitel te prolongeren. 

En dat was de Nederlandse equipe nog bijna gelukt ook! Aan het eind van het weekend kwam het team namelijk slechts één punt tekort om op gelijke hoogte met winnaar Italië te komen. De tegenvallende klasseringen in de eerste race van Glenn Coldenhoff (die al vroeg ten val kwam en daardoor niet goed in zijn wedstrijd kwam) en Roan van de Moosdijk zorgde ervoor dat het team al direct op flinke achterstand kwam te staan op de andere kanshebbers.

Punten sprokkelen

Coldenhoff kon zich in zijn tweede race herpakken en wist zo essentiële punten te pakken voor de eindklassering. Jeffrey Herlings was het hele weekend heer en meester. De huidige leider in het MXGP-klassement nam duidelijk flink wat momentum mee vanuit de koningsklasse en wist beide wedstrijden met overmacht te winnen. Zo reed hij zondag in zijn tweede race de Italiaanse Tony Cairoli op liefst een minuut achterstand.

Controversieel was de actie van één van de andere Italiaanse coureurs tijdens de slotrace van het evenement. Alessandro Lupino kwam net na de start buiten de baan. In plaats van direct via de kortste weg de baan weer te betreden, sneed hij buiten de linten een bocht af. Hiermee won hij zo’n twintig plaatsen. Na bezwaren kreeg de Italiaan uiteindelijk een straf waardoor hij tien plekken naar achteren gezet zou worden na de finish. Hierdoor lag Nederland virtueel nog even eerste. Maar doordat Lupino uiteindelijk toch nog een plekje pakte en Coldenhoff de afzwaaiende Cairoli tussen hem en Herlings moest dulden op de tweede plaats, bleef het verschil aan de meet één punt in het voordeel van Italië. Overigens was het verschil met Groot-Brittannië dat op de derde positie eindigde ook maar één punt. Een super spannend slotstuk dus!

De MXoN 2021 van TeamNL in veertien foto’s

Relaxt achterin de pickup naar de teampresentatie op de baan. 

 

Felicitaties voor Jeffrey Herlings na één van zijn twee zeges.

 

De volle focus van MX2-rijder Roan van de Moosdijk ligt bij zijn teamgenoten.

 

“Boopa-dee bappa-dee!” Als je in Italië bent spreek je natuurlijk met je handen.

 

Hoewel het langs de baan niet enorm druk was vanwege corona, kon TeamNL toch op wat support van eigen fans rekenen.

 

MX2-rijder Roan van de Moosdijk kijkt vanuit het paddock toe hoe zijn teamgenoten rijden voordat hijzelf in actie komt.

 

Herlings knalt iets harder de bult op om in de lucht wat tijd te hebben om zijn bril goed te doen.

 

Moegestreden en misschien ietwat teleurgesteld komt Van de Moosdijk op zaterdag bij van zijn race.

 

Het is Glenn Coldenhoff op zondag menens: hij wil zich bewijzen na zijn teleurstellende resultaat op zaterdag.

 

Als blikken konden doden… Het moge duidelijk zijn dat Herlings voor niets anders dan de winst gaat tijdens de slotrace!

 

“Welcome to sunny Mantova!” De weersomstandigheden waren zondag minder goed dan op vrijdag en zaterdag.

 

Coldenhoff mag tevreden zijn na de slotrace. Als derde komt hij over de finish achter teamgenoot Herlings en Tony Cairoli.

 

De hoogste trede van het podium is voor thuisland Italië dat TeamNL met één punt voorblijft in het eindklassement. Een mooi moment voor Tony Cairoli die eindelijk ook de wereldtitel in het WK voor landenteams op zijn naam mag zetten in het laatste jaar dat hij actief is in de sport.

 

De wereldtitel verdedigen lukte het Nederlandse team helaas niet, maar dapper gestreden hebben ze zeker. Respect!