Van der Mark wint Superpole Race WorldSBK Portimão (Portugal)


Martijn Spliethof - 01 oktober, 2021 FOTO - Michael van der Mark (Facebook)

De elfde ronde voor het Wereldkampioenschap Superbike was op het circuit van Portimão in Portugal.

Michael van der Mark viel in de eerste WorldSBK race uit na een crash, hij deed tot dat moment mee voor een podiumplaats. In de natte Superpole race op zondag ging het beter, Van der Mark haalde zijn eerste World Superbike overwinning voor BMW binnen! In de tweede race op zondag werd de Nederlander als zesde afgevlagd.

Tijdschema en volledige uitslagen op Racesport.nl

Races

WorldSBK Race 1:
Toprak Razgatlioglu heeft zaterdagmiddag een uiterst spectaculaire eerste World Superbike race van het weekend gewonnen op het Autódromo Internacional do Algarve. De Turkse coureur voerde een zeer intense strijd met Jonathan Rea in de openingsfase, waarbij de zesvoudig wereldkampioen met hoge snelheid ten val kwam. Michael van der Mark streed voor het podium maar werd geraakt door een crashende Andrea Locatelli en moest daarna de wedstrijd verlaten.

WorldSBK Superpole Race:
Michael van der Mark was het sterkste in de natte Tissot Superpole Race en won zijn eerste World Superbike wedstrijd in dienst van BMW! Het is de eerste zege voor BMW in acht jaar. Scott Redding werd tweede, gevolgd door Loris Baz.

WorldSBK Race 2:
De WorldSBK titelstrijd is weer volledig open, nadat Jonathan Rea de tweede race wist te winnen, voor Scott Redding en Loris Baz. Toprak Razgatlioglu scoorde niet, nadat hij met ogenschijnlijk een technisch issue ten val kwam. Michael van der Mark kwam als zesde over de finish.

WorldSSP Race 1:
Jules Cluzel is zaterdagmiddag winnaar geworden van de eerste race van de Motul Portuguese Round. De Fransman kwam na zeventien ronden als eerste over de finish, voor de Spanjaard Manuel Gonzalez en de in Nederlandse dienst rijdende Zwitser Dominique Aegerter. Voor Glenn van Straalen, de enige Nederlandse deelnemer, verliep de race niet naar wens. De vanaf de elfde plaats op de grid gestarte EAB Racing Team coureur viel drie ronden voor het einde van de race op een vijftiende plaats rijdend uit vanwege een technisch probleem.

WorldSSP Race 2:
Steven Odendaal heeft de tweede World Supersport race gewonnen door 0.011 seconde voor Jules Cluzel over de finish te komen. Kampioenschapsleider Dominique Aegerter eindigde als vijfde. Glenn van Straalen kwam ten val terwijl hij aan strijden was voor de twaalfde plaats.

WorldSSP300 Race 1:
Samuel Di Sora heeft zaterdag in Portimão de voorlaatste WorldSSP300 race van het seizoen op zijn naam geschreven, voor Adrian Huertas en Yuta Okaya. Het was de eerste overwinning voor de Fransman. De tweede plaats van Huertas was voldoende voor Huertas om de wereldtitel over te nemen van Jeffrey Buis die in deze race ten val kwam. Koen Meuffels werd achtste, Ruben Bijman, opnieuw sterk rijdend en deel uitmakend van de kopgroep, passeerde als dertiende de finish terwijl Victor Steeman – die vanuit de pitlane moest starten – als negenentwintigste de finish passeerde.

WorldSSP300 Race 2:
Kampioen Adrián Huertas heeft de laatste WorldSSP300 race van 2021 gewonnen. Tom Booth-Amos pakte de tweede plek in het WK, nadat Jeffrey Buis in de laatste ronde onderuit ging. Koen Meuffels werd de beste Nederlander op plaats zeven, Steeman pakte één WK-punt. Buis en Bijman eindigden na hun crashes als achtentwintigste en tweeëndertigste. Bijman reed wel de snelste raceronde en Buis eindigde als derde in de eindstand van het Supersport 300 wereldkampioenschap.

Kwalificaties

WorldSBK:
Toprak Razgatlioglu heeft zaterdag pole position behaald in de World Superbike klasse op het Autódromo Internacional do Algarve. De Turkse coureur reed een nieuw absoluut ronderecord op het Portugese circuit, voor titelconcurrent Jonathan Rea en Leon Haslam. Michael van der Mark kwalificeerde zich als vijfde.

WorldSSP:
Jules Cluzel heeft zaterdagochtend pole position behaald in de World Supersport klasse. Op het Portugese circuit reed de Fransman de snelste rondetijd, voor Dominique Aegerter en Niki Tuuli, Nederlander Glenn van Straalen kwalificeerde zich als elfde.

WorldSSP300:
Adrian Huertas vertrekt dit weekend in Portimão tijdens de laatste twee WorldSSP300 races van het seizoen vanaf de pole. De leider in de tussenstand van het kampioenschap was het snelst tijdens de kwalificatie voor Inigo Iglesias, Bahattin Sofuoglu. Jeffrey Buis, samen met Huertas nog kandidaat voor de wereldtitel, kwalificeerde zich als vijfde.