NK Junior Moto Racing kampioenen zijn gehuldigd!


Bas Vis - 05 oktober, 2021 FOTO - MotoGrafie / Mariska Grob

Voor de laatste keer dit seizoen werd er op de TT Junior Track gestreden om het NK Junior Moto Racing. Op 2 en 3 oktober werd er in Assen een weekend lang geracet waarna op zondagmiddag alle kampioenen van seizoen 2021 bekend waren en gehuldigd werden.

De laatste twee wedstrijden van het NK Junior Moto Racing seizoen werden in Assen verreden. Op zaterdag 25 september kwamen alle klassen behalve de Molenaar NSF100 Cup in actie, op zaterdag 2 en zondag 3 oktober werd er op een andere lay-out van de TT Junior Track geracet. De Molenaar NSF100 Cup zou op beide dagen 2 races verrijden, de Puchshop Cup alleen op zaterdag en de Supermoto alleen op zondag. Het laatste weekend was een feestelijke afsluiting van het seizoen: op zaterdagavond werd er door de KNMV een hapje en drankje aan alle coureurs, ouders en teamleden aangeboden en op zondag werden de kampioenen gehuldigd op een speciaal daarvoor opgebouwd podium. Met later op de zaterdagmiddag en over de hele zondag veel nattigheid werden de regenskills van de jonge coureurs flink aangesproken! Een verhitte strijd om het kampioenschap op een natte TT Junior Track.

Junior A

In de Junior A was de kampioen al bekend. De jonge Miquel Sinke had een week eerder al genoeg punten verzameld om niet meer ingehaald te kunnen worden door de concurrentie. Om de tweede plaats was het nog wel spannend, want zowel Sem Testers, Mika Schalken als Milan Hunneman maakten daar nog aanspraak op. Het was Schalken die zich op de natte baan als een vis in het water voelde. Hij werd in beide races tweede achter Sinke en stelde daardoor ook de tweede plaats in het kampioenschap veilig. Ook Boyd Veijer liet zien uitstekend met de natte omstandigheden om te kunnen gaan en werd de eerste race tweede. In de tweede race werd hij ondanks een schuiver nog negende, terwijl Hunnenman het omgekeerd deed en de tweede race derde werd. In het dagklassement waren Sinke en Schalken de onbetwiste nummer 1 en 2, maar er waren maar liefst drie rijders die aanspraak maakten op de derde plaats. Niet alleen Hunneman maar ook Ruben Brussen en Tobias Dogger behaalde evenveel punten, waarop de organisatie besloot om ze alle drie op het podium te huldigen. Voor het kampioenschap mochten Sinke, Schalken en Hunneman naar het podium.

1 Miquel Sinke

2 Mika Schalken

3 Milan Hunneman

Junior B

Douwe Douma, Senne Botman en Casper Pennings, allemaal maakten ze nog kans op de titel voordat ze aan het laatste raceweekend begonnen. Botman won een week eerder voor Douma en Finn Testers maar er werd dit keer op een heel andere lay-out gereden. Douma kwalificeerde daarop als snelste voor Pennings en Gijs Huisman. Pennings was als snelste weg bij de start van de eerste race en sloeg direct een gat. Daarachter was het een spannende strijd tot aan de finish tussen Huisman, Botman en Quinn de Joode. Huisman werd nipt tweede voor Botman en De Joode. In de tweede race ging de strijd om de overwinning tussen De Joode en Pennings en was het De Joode die een fractie eerder over de finish kwam. Botman kwam net voor Huisman als derde over de finish, maar door een tijdstraf van 5 seconden voor een jumpstart viel Botman terug naar de vijfde plaats achter Finn Testers. Botman had nog wel genoeg punten verzameld om het kampioenschap in de wacht te slepen voor Douma en Pennings, die op een gelijk aantal punten met Testers eindigde maar hogere scores in zijn lijst had staan.

1 Senne Botman

2 Douwe Douma

3 Casper Pennings

Open minibikes

Lorenzo Di Cicco won de laatste wedstrijd in Assen en liep daarmee 10 punten in op leider in de tussenstand Tim Van der Linde. Met 30 punten voorsprong begon hij aan de races en met een klein deelnemersveld was het voor hem vooral zaak om beide races te finishen. En dat was precies wat hij deed: De Cicco was oppermachtig in beide races, maar Van der Linde had aan een tweede plaats in de eerste race en een derde plaats in de tweede race genoeg om het kampioenschap in de wacht te slepen. Joey Oppersma werd derde in de eerste race terwijl in de tweede race een ontketende Erik van der Starre de tweede plaats van Van der Linde af wist te snoepen. Oppersma werd derde in de eindstand van het kampioenschap.

1 Tim van der Linde

2 Lorenzo Di Cicco

3 Joey Oppersma

Molenaar NSF100 Cup

Bij de Molenaar NSF100 Cup waren er over twee dagen verdeeld maar liefst vier races en dus 100 punten te verdelen. Thije Ligtermoed zou daarbij zijn voorsprong van 18 punten op Jurrien van Crugten moeten verdedigen. Dat leek in de eerste race op de vroege zaterdagmiddag goed te lukken: op een droge baan won hij voor Van Crugten. De tweede race leek hij ook te gaan winnen totdat hij twee ronden voor het einde onderuit schoof. Een grote kans voor Van Crugten om punten goed te maken, maar in plaats daarvan schoof hij zelf ook onderuit. De snelle rookies Dean Gouw en Luuk de Vries gingen er met de eerste en tweede plaats vandoor, Ligtermoed werd nog wel tweede in het dagklassement. De beslissing zou op zondag vallen, maar de rookies waren in de regen zo sterk dat Ligtermoed en Van Crugten er alles aan moesten doen om de aansluiting met de kop te behouden. Kyano Schoo won de eerste race terwijl Van Crugten zevende en Ligtermoed negende werd. Ligtermoed stond inmiddels 20 punten voor op Van Crugten, die alleen nog kampioen zou kunnen worden als Ligtermoed geen punten zou scoren en hijzelf zou winnen. Ligtermoed kwam al direct in de race ten val, maar Van Crugten lukte het niet om in de top drie te eindigen. Luuk de Vries won de race en Ligtermoed mocht zich de nieuwe Molenaar NSF100 kampioen noemen! De Vries deed goede zaken tijdens het laatste weekend in Assen: hij scoorde zo veel punten dat hij de leiding in het Rookie-klassement voor nieuwkomers overnam.

1 Thije Ligtermoed

2 Jurrien van Crugten

3 Julian van Kalkeren

Snelste Rookie: Luuk de Vries

Yamaha KicXstart R125 Cup

Dylan Czarkowski kwam met 39 punten voorsprong op Alec Willemen naar Assen toe. Willemen wist dat hij beide races zou meten winnen om nog een kans op de titel te maken, en kwalificeerde als snelste voor Czarkowski en Koen Ligtenberg, die zijn derde plaats in het kampioenschap verdedigde. In de eerste race verzilverde Willemen zijn polepositie en won de race, maar de tweede plaats van Czarkowski was voldoende om het kampioenschap al veilig te stellen. In de tweede race zette Czarkowski een tandje bij en won de race voor Willemen. In het dagklassement werd de sterk rijdende Riccardo Bosgraaf derde. De zesde plaats van Koen Ligtenberg was voor hem voldoende om als derde in het kampioenschap te eindigen. Czarkowski is niet alleen kampioen van de Yamaha KicXstart R125 Cup 2021, als nieuwkomer mag hij zich ook de snelste rookie noemen.

1 Dylan Czarkowski + snelste rookie

2 Alec Willemen

3 Koen Ligtenberg

Open 125

In de Open 125 had Roy Klompmakers een week eerder in Assen de overwinning op zijn naam geschreven en daarmee de leiding in het kampioenschap gepakt, maar Tom Kuil, die toen hard ten val kwam in de eerste race en in de tweede niet van start kon gaan, liet zien weer helemaal terug te zijn. Hij noteerde op zaterdag de snelste tijd in de kwalificaties en was op zondag in beide races oppermachtig. Jur Wattel schreef in beide races de tweede plaats op zijn naam terwijl Klompmakers en De Haan de derde en vierde plaatsen verdeelden: Klompmakers werd derde in de eerste race en De Haan in de tweede. Allebei scoorden ze evenveel punten, en daardoor behield Klompmakers zijn voorsprong van 14 punten in het kampioenschap op De Haan.

1 Roy klompmakers

2 Kevin de Haan

3 Tom Kuil

Puchshop Cup

In de Puchshop Cup was in zowel de Standaard- als de Expi-klasse de kampioen al bekend. De top drie nog niet en er werd dan ook volop gestreden op de TT Junior Track, de eerste race onder droge omstandigheden en de tweede in het nat. Kampioen in de Expi-klasse Bart Dijkhof won de eerste race zoals vaker dit seizoen met overmacht voor zijn broer Mark en Robert van Steenis. Kampioen in de Standaardklasse Pascal Mussche was de snelste rijder uit de Standaard-klasse voor Paul Hendriks, Kees-Jan Stoffelen en Jordi Minnen. Die zouden alle drie nog kans maken op het podium en de tweede race moest uitsluitsel geven. Die tweede race kende veel uitvallers, waaronder beide kampioenen Bart Dijkhof en Pascal Mussche. Mark Dijkhof won de race voor Jan van Ipenburg en Jordi Minnen. Minnen verzekerde zich daardoor van de tweede plaats in het kampioenschap. Paul Hendrik finishte achter hem als derde en werd ook derde in de eindstand. In de Expi-klasse werd Van Ipenburg op papier derde in het kampioenschap, maar doordat er dit seizoen een schrapresultaat werd gehanteerd zou na het verrekenen daarvan de derde plaats naar Van Steenis gaan.

Expi-klasse

1 Bart Dijkhof

2 Mark Dijkhof

3 Robert van Steenis

Standaard-klasse

1 Pascal Mussche

2 Jordi Minnen

3 Paul Hendriks

Supermoto

Jos Koelewijn en Jorel Boerboom waren het hele seizoen al oppermachtig in de Supermoto-klasse en ook tijdens de laatste race waren ze onbereikbaar voor de concurrentie. Samen maakten ze er een mooie show van op de kletsnatte Junior Track. In de eerste race kwam Koelewijn nipt voor Boerboom onder de zwart-wit geblokte vlag door, Boerboom noteerde nog wel de snelste rondetijd. Jayant Chote werd knap derde voor Roy Klompmakers en Luca de Vries. In de tweede race won Boerboom en zette Koelewijn de snelste tijd op de klokken. Boerboom was daardoor winnaar van het dagklassement. Doordat Klompmakers derde werd in de tweede race mocht hij mee naar het podium van het dagklassement en van het kampioenschap.

1 Jos Koelewijn

2 Jorel Boerboom

3 Roy Klompmakers

Ondanks de vele regenval was het een geslaagd weekend. De spanning op de baan en de gezelligheid ernaast waren er niet minder om. De jonge coureurs lieten bovendien zien de weersomstandigheden uitstekend de baas te zijn met nauwelijks valpartijen. En zo kon iedereen na de huldiging tevreden naar huis en wie weet zijn ze nu alweer druk in de weer met de voorbereidingen op seizoen 2022!