KNMV neemt als belangenbehartiger plaats in Limburgse denktank


KNMV - 19 november, 2021 FOTO - Shot Up Productions

Onlangs is de KNMV aan tafel geschoven in de Limburgse denktank die het gebied in het heuvelland leefbaar moet houden. In deze denktank zetelen belangenbehartigers als ook een aantal portefeuillehouders van de betrokken gemeenten. Samen zoekt de denktank naar mogelijke oplossingen.

De KNMV zit als belangenbehartiger vanaf nu in de denktank die gaat meepraten over mogelijke oplossingen in het Limburgse heuvelland. Al een aantal jaren wordt dit gebied op mooie dagen geteisterd door hordes dagjesmensen die komen wandelen, fietsen, wielrennen, met de auto toeren en natuurlijk willen motorrijden. Al deze verschillende groepen zijn tegelijk in dit gebied. Hierbij constateren we dat de verschillende groepen vaak naar elkaar wijzen als het gaat om wie de (meeste) overlast veroorzaakt. De groep die we dan nog niet genoemd hebben zijn de bewoners. Zij moeten al deze drukte maar over zich heen laten komen.

Afgelopen zomer zijn er in deze regio al een aantal pilots uitgezet. Zo zijn er een aantal wegen volledig afgesloten en is de Epenerbaan in het weekend afgesloten voor motorrijders. Komende winter worden de cijfers bekeken en geëvalueerd. Was er daadwerkelijk minder overlast of was er weinig verschil? Belangrijk om te weten is dat de Limburgse politiek zeker niet de intentie heeft om wegen voor welke groep dan ook af te sluiten, tenzij het natuurlijk echt niet anders kan.

Recreatiedruk

Aan al die drukte zit natuurlijk een positieve kant. Deze dagjesmensen brengen stuk voor stuk geld naar de regio en zorgen voor volle terrassen en hotels. Daarnaast moet er natuurlijk ook nog getankt worden en dergelijken. De economische en toeristische gedachte is dus heel positief. De keerzijde van deze lucratieve sector is de laatste jaren echter steeds meer in beeld gekomen. Want doordat deze dagjesmensen op de mooie dagen tegelijkertijd naar de regio komen, ontstaat daar de zogenaamde ‘recreatiedruk’. En doordat veel mensen op verschillende manieren willen recreëren, ontstaan er botsingen die voor frustraties en erger zorgen.

Veelal vanuit de emoties die door deze recreatiedruk ontstaan, wordt er van alles geroepen. Aparte fietspaden, totale wegafsluitingen voor al het gemotoriseerde verkeer, stiltegebieden en natuurlijk de oproep tot strengere en regelmatige handhaving. Maar aan al deze zogenaamde oplossingen zitten haken en ogen. Ga je bijvoorbeeld wegen afsluiten dan kunnen de boeren ineens niet meer bij hun huis of land komen. Willen we meer handhaving? Dan is daar veel meer geld en mankracht voor nodig. En een stiltegebied blijkt in de praktijk stukken minder ‘stil’ te zijn volgens de wetgeving dan dat mensen ermee hopen te bereiken. Kortom, het is een complex maatschappelijk probleem waar we de komende jaren nog veel mee te maken zullen hebben.

Gedrag

Aangezien Limburg niet de enige provincie is die met deze problematiek worstelt, wordt het tijd dat wij motorrijders gaan nadenken over ons gedrag en ons uitlaatgeluid. Natuurlijk kunnen we blijven wijzen naar alle andere klagende partijen, maar hiermee lossen we het probleem niet op. In Limburg gebeurt dit wijzen met vingers vanuit ons ook niet. Hetzelfde gaat op voor de Fietsers- en de Wielerbond, met wie we ook aan deze tafel zitten. Ook zij spreekt haar achterban aan. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we nog jarenlang van het mooie Limburgse landschap genieten.